Sport
16 mars 08:15
Ridsportplus

En deltävling där kvinnorna återigen stod i topp

GæðingalistUnder fredagskvällen var det dags för ännu en deltävling i Meistaradeild på Island. Och denna gång var det Gæðingalist som stod på schemat, en tävlingsform som växer för var år som kan enklast jämföras med en Kür i dressyr.

En deltävling där kvinnorna återigen stod i topp
Aðalheiður Anna Guðjónsdóttir och Flóvent frá Breiðstöðum. Foto: Meistaradeild

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Under tre timmar fick vi se ryttareliten på Island visa upp sina program i den minst sagt något krångliga grenen Gæðingalist. Publiken och tittarna fick se program som komponerats personligt, med övningar och svårighetsgrader. Tre ekipage imponerade stort på både tittare och domare och skiljde sig absolut från mängden.

  På en tredje plats kom Jakob Svavar Sigurðsson och Skarpur frá Kýrholti (f-15 e Skýr frá Skálakoti, u Skrugga frá Kýrholti) med totalpoängen 7.80. Det var ett väl sammansatt program med korrekta övningar blandat med mycket utstrålning, god form och fin aktion, men ändå stundtals uppvisning utav avslappning och förlängd överlinje.

  Under kvällen fick publiken erfara några ryttare som helt rest tillbaka i dåtiden då det gäller ridning med lång överlinje, det i övningen lång och låg i trav, ryttare som lutade sig fram och tryckte ner händerna för att uppnå ett resultat men som inte fick några höga poäng för utförandet.

  På en andra plats kom Ragnhildur Haraldsdóttir och Úlfur frá Mosfellsbæ (f-13, e Gjafar frá Hvoli, u Ösp frá Kollaleiru) med poängen 8,13. Ragnhildur hade en hög svårighetsgrad på sitt program som matchade ekipagets utbildningsnivå, därav inga missar och en hög totalpoäng. Det var flera ekipage under kvällen som hade lagt sig på en betydligt svårare nivå och misslyckades med sina uppgifter. Så i denna gren är det klokt att ha en god kännedom om sin och sin häst kapacitet och begränsningar.

  Vinnare av klassen blev Aðalheiður Anna Guðjónsdóttir och Flóvent frá Breiðstöðum (f-14, e Pan frá Breiðstöðum, u Dúkka frá Úlfsstöðum) med poängen 8,27. Otroligt välridet program, som var snyggt upplagt där allt spelade i hästens fördelar. Flóvent har en fantastiks galopp och detta visade Aðalheiður upp i olika tempon, vägar och övningar. En fantastisk bärig skritt med stora steg och en balanserad tölt, mjuk och elastisk. Det kändes som vi fick följa med hem till Aðalheiður till ett helt vanligt ridpass i ridhuset komprimerat till sju minuter.

  Många blev nog överraskade att Guðmar Þór Pétursson med Sókrates frá Skáney (f-13, e Stáli frá Kjarrim u Nútíð frá Skáney) kom in en gång till som sista ekipage då han startat först under kvällen. Förklaringen till detta var att musiken inte fungerade i hans första program och han fick därför starta om så att programmet skulle bli komplett. Totalpoängen för detta ekipage blev 7,07.

  Kvällens lagtävling kammade Ganghestar/Margrétarhof hem. Laget, som består av Sigurður Vignir Matthíasson, Ragnhildur Haraldsdóttir, Sara Sigurbjörnsdóttir,  Daníel Gunnarsson och Aðalheiður Anna Guðjónsdótti, leder just nu även lagtävlingen i stort i cupen.

  Individuellt är det fortfarande Glódís Rún Sigurðardóttir som ligger i topp, följt av Jakob Svavar Sigurðsson och därefter Aðalheiður Anna Guðjónsdóttir.

  Ridsport digital

  99:- i månaden