RegelverkFör fyra år sedan blev registrering av hästanläggningar hos Jordbruksverket obligatorisk, men många stallägare följer inte kravet.
Färre än hälften har registrerat sitt stall

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
För fyra år sedan infördes att hästanläggningar ska registreras hos Jordbruksverket. Men det går trögt för stallägarna att uppfylla kravet. Ridsport har frågat Sofia Ström på Djurregisterenheten vad detta kan bero på.
Hur går det med registreringen?
– Det finns i dag cirka 31 600 hästanläggningar och cirka 111 000 hästar registrerade på anläggningar.
Hur många tror ni att det finns i Sverige?
– Vi uppskattar att det finns runt 80 000 hästanläggningar och 350 000 hästar i Sverige.

Är det straff för den som inte registrerar?
– Jordbruksverket kan komma att förelägga aktören om vite om denne inte registrerar sin anläggning. När vi får kännedom om en plats med hästar som inte är registrerad, så informerar vi först aktören om kravet på registrering och då brukar aktören göra det. Hittills har ingen fått vite.
Hur stort blir vitet?
– Det grundar sig på hur stora avvikelser som finns från kravet på registrering och märkning.
Varför tror ni att så få har registrerat sig?
– Vi vet inte varför fler inte registrerat sina platser med hästar. Vi arbetar löpande med kommunikationsinsatser för att få fler att göra rätt. Vi gör just nu också ett arbete med att förbättra e-tjänster för att underlätta för våra kunder att göra rätt.
Hur har registreringstrycket varit?
– Det är ett jämnt flöde med nya aktörer som registrerar sina platser med hästar, men alla som håller hästar har inte gjort det trots krav sedan 2021.
Varför ska registret finnas?
– Det är viktigt att vi har rätt uppgifter för att vi ska kunna hjälpa till vid utbrott av vissa sjukdomar, arbeta förebyggande och göra rätt analyser. Hittills har vi inte haft något utbrott av allvarlig smittsam sjukdom för hästar och vi har inte behövt använda registret för att begränsa sjukdomar. Men om det skulle bli aktuellt är det viktigt att vi snabbt vet var alla hästar finns.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 2/2025.
Följ Ridsport på