Nyheter
31 januari 06:00

Färre hinder för islandshästar som reser i Norden

RegelverkHar du funderat på att tävla eller träna i något av våra grannländer med din islandshäst? Sedan i höstas har reglerna för transport över landsgränserna förenklats för islandshästarna.

Färre hinder för islandshästar som reser i Norden
Nu lättas det upp för islandshästarna. Foto: Istock

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

För den som vill tävla med islandshästar i andra länder krävs det speciella hälsointyg – och tidigare har det även krävts vid tävling i de nordiska länderna, som till exempel vid NM för islandshästar på Åland 2022. Men förändrad lagstiftning har gjort regelverket lättare för islandshästryttare som vill träna, tävla eller delta i kulturevenemang i Norden.

Trav- och galopphästar samt hästar med FEI-licens har länge sluppit hälsointyg, till skillnad från islandshästar. Detta beror på att islandshästar inte kan lösa FEI-licens och därför har omfattats av andra EU-regler.

Från och med den 1 september 2024 infördes dock en ny regel, som innebär att alla förflyttningar av registrerade hästar mellan länder i Norden utan hälsointyg ska registreras i e-tjänsten Traces.

Blir enklare

För islandshästarnas del innebär detta en ljusning – det innebär nämligen att numera även islandshästarna faller inom det samarbetsavtal som finns bland de nordiska länderna om underlättar transport av hästar mellan Sverige, Norge, Danmark och Finland. Avtalet bygger på gemensamma regler för djurhälsa och hästtransporter i Norden.

Avtalet innefattar att hästen inte behöver ha ett hälsointyg när den reser mellan Sverige, Danmark, Finland eller Norge så länge den är registrerad eller har en FEI-licens (tidigare FEI-pass), och om hästen flyttas från den anläggning där den normalt sett hålls i Sverige till Danmark, Finland eller Norge för att delta i tävlingar, träningar, kulturevenemang eller liknande evenemang.

– Registrerade hästar definieras enligt AHL (Animal Health Law) som hästar som är inskrivna i stamboken hos ett avelsförbund. Hästens pass skickas till avelsförbundet, som i sin tur rapporterar till Jordbruksverket för registrering. Hästen ska också vara kopplad till en registrerad anläggning där ägaren har rapporterat in hästen.

Det förklarar Eva Masthagen på Jordbruksverket. Hon förklarar att förflyttningen måste registreras i e-tjänsten Traces med ett såkallat DOCOM-dokument.
– Dokumentet fylls i av hästägaren eller transportören i e-tjänsten Traces och gäller för både utresa och återresa. Det gäller i tio dagar och hästen måste vara tillbaka på ursprungsanläggningen inom 10 dagar från avresan.

Syftet för transporteringen måste vara träning, tävling eller deltagande i kulturevenemang.

Att det finns ett speciellt undantag kring transportering av hästen inom Norden har sin förklaring.
– Vi har tittat på smittorisken, vilka sjukdomar som finns och vad sannolikheten är för att de ska spridas är. Risken är bedömd som låg då ryttare som tränar och tävlar utomlands har rutiner kring isolering är måna om att hästarna är friska. Risken anses vara låg för högrisksjukdomarna, säger Eva Masthagen.

Utfärdas själv

För att resa till exempelvis Danmark för att tävla kan alltså nu hästägaren själv utfärda ett DOCOM-dokument.
– Hästägaren eller transportören ska skaffa sig en inloggning till Traces och knyta sig till anläggningen där hästen står idag. Därefter kan man utfärda dokumentet, förklarar Eva Masthagen som flaggar för att programmet Traces tyvärr inte är helt användarvänligt.
– Vi har märkt att hästägare behöver support. Jordbruksverket har gjort manualer med bilder för att underlätta och upprättat en speciell mailadress där vi svarar på frågor varje dag. Vi finns här för att svara på frågor men vi vill ändå uppmana hästägare att vara ute i god tid inför eventuell avresa ifall de skulle få problem så hinner vi hjälpa till.

Skulle det krångla alltför mycket kan man alltid åka med ett hälsointyg utfärdat av en veterinär, förklarar Eva Masthagen.

Fakta

Ordlista

TRACES
TRACES är ett elektroniskt system som används inom EU för att spåra och dokumentera förflyttning av djur, animaliska produkter och växter över gränser. Det är en del av EU:s strategi för att kontrollera djurens hälsa och livsmedelssäkerhet.

DOCOM-dokument
DOCOM-dokument är ett digitalt registreringsdokument som används i EU:s TRACES-system för att dokumentera och övervaka förflyttningar av hästar mellan Sverige, Danmark, Finland och Norge utan krav på hälsointyg. Det används främst för hästar som är registrerade i stambok eller har en FEI-licens och som reser för att delta i tävlingar, utställningar eller liknande evenemang.

Registrerad häst
En registrerad häst enligt AHL (Animal Health Law) är en häst som uppfyller flera specifika kriterier. Den ska vara inskriven i huvudavsnittet i en stambok som förs av ett avelsförbund och ha ett hästpass som bekräftar dess identitet och stamboksregistrering. Dessutom ska hästen vara registrerad i Jordbruksverkets centrala hästregister eller motsvarande system i det land där den normalt hålls. Slutligen måste hästen vara kopplad till en godkänd och registrerad anläggning, där ägaren har rapporterat att hästen hålls. Dessa krav säkerställer både hästens identitet och spårbarhet, vilket är avgörande för smittskydd och transportregler.

Har du frågor och vill komma i kontakt med Jordbruksverket? Här hittar du mer information.