HästhälsaEnligt en studie så minskar lösdrift risken för hälta – men det finns annat att se upp med.
Färre hältor vid lösdrift – men kan ge nya problem

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
En studie från 2022 visade att förekomst av hältor var mindre bland hästar i lösdrift (18 procent) än bland hästar på box (26 procent). Men lösdrift kan ge andra problem, som hästägaren behöver vara uppmärksam på.
Markerna och bädden i ligghallen behöver hållas torra och rena för att inte olika hovproblem ska uppstå. I blött underlag trivs mikroorganismer – bakterier och svampar – som kan tränga in i hoven och orsaka bärrandsröta.
Om hästarna under lång tid går i leriga hagar och därtill står i en fuktig bädd, får hovarna ingen chans att torka upp.
– Om hornet luckras upp ökar det risken för att bakterier och svampar kan tränga in och ge olika problem som till exempel bärrandsröta, säger Marcus Johansson, hovslagare godkänd av Jordbruksverket. Han tillägger att det är större risk hos oskodda hästar än de med skor.
Ett typiskt förlopp är om vädret växlar mellan fuktig väderlek och kyla, så att det först regnar mycket och sedan fryser på, för att därefter bli varmt och fuktigt igen.
– Hornet kan lätt spricka på det hårda frusna underlaget och när det blir varmare igen kan mikroorganismerna tränga in genom de sprickor som uppstått i hornet. Ingångshålet behöver bara visa sig som en liten mörk fläck i lamellranden, men under den bildas en syrefri ficka där rötan frodas.
Mikroorganismerna lever i anaeroba miljöer och på sikt omvandlas hornet till pulver.
– Det kan vara stora skillnader i landet hur vanligt det är med bärrandsröta och hur allvarligt det blir. Här nere i Skåne ser vi inte så mycket av varken bärrandsröta eller strålröta, men längs västkusten finns det motståndskraftiga bakterier och svampar i marken som ger svårbehandlade problem. Där kan hela stall drabbas.
Förebyggande åtgärder är att dränera hagarna eller byta hagar när de är upptrampade och att inte ha för många hästar på en liten areal. Var noga med att låta hästarnas hovar torka upp ordentligt under vinterhalvåret.
Källa: Forskning om hästar på lösdrift
Horse stables in the 21st century : aspects of management, behaviour and health/Linda Kjellberg, SLU.
Läs gärna vår artikel om val av strö i lösdriften
Följ Ridsport på