Hästägartips
12 februari 06:00

Två vanliga hältor ökar – detta visar ny statistik

HästhälsaStatistik visar en tydlig ökning av vissa hältor. Vad ligger bakom – och hur kan vi minska risken för skador?

Två vanliga hältor ökar – detta visar ny statistik
Foto: Roland Thunholm

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Det finns ett samband mellan överbelastningsproblem och hästens sätt att använda sin kropp, biomekanik och ergonomi. 

Statistiken från Agria talar sitt tydliga språk: under åren 2014 till 2024 har
diagnosen knäledsinflammation blivit 30 procent vanligare.

Djursjukgymnasten Pernilla Stenfeldt har kunnat följa den här utvecklingen i sitt arbete på olika veterinärkliniker. 
– Vi ser allt fler hästar med knäledsinflammation, ofta på hästar med stora travrörelser som ”travar bakom sig”, säger Pernilla Stenfeldt. 

Detta kan ske om ryttaren rider i ett väldigt högt tempo, så att hästen springer ifrån sin egen balans. Det kan då resultera i att bakbenen bara skjuter iväg och hamnar långt bakom hästen, utan att någon bärkraft uppnås.
– Även hästar ridna i en alltför djup form släpper ut bakbenen eftersom ryggligamentet begränsar rörelsen. 

Biomekanik bakom

Pernilla Stenfeldt är van att tänka funktion när hon tittar på en häst. I ett projekt på Chalmers har hon undersökt vad som händer led för led i hästens kropp när den utsätts för belastning, framför allt vart kraften tar vägen.
– Där fick jag tillgång till ett datorprogram för andra sporter, där man beräknar rörelse, vinklar och kraft, och kunde klart se att det är knäleden som får ta emot kraften i rörelsen när hästen sträcker ut benet i trav.

– Knäleden är beroende av en väl fungerade muskulatur för att hållas stabil. Muskler är som mest effektiva i ”den mellersta rörelsebanan” och när leden är i ytterläge klarar inte muskulaturen av att stabilisera optimalt. Det innebär att hästen får inflammation eller andra problem i knäleden.

MRI används som metod

En annan diagnos som ser ut att ha ökat är hovledinflammation. Enligt försäkringsbolaget Agria har diagnosen blivit tre gånger vanligare de senaste tio åren. 

Diagnosen hovledsinflammation kan ibland bero på att en häst inte utreds vidare när den har en mindre till måttlig hälta som släcks vid hovledsbedövning eller låg bedövning. För de hästar som undersöks mer, till exempel genom MRI, kan det framkomma andra diagnoser. På Ugglarps Gård Hästkliniken Evidensia i Ängelholm finns en MRI-apparat för undersökning på stående häst. Klinikchef veterinär Erika Olefalk berättar mer:

– Vi kör mycket MRI just på hovar där hältan har släckts på antingen en låg bedövning eller en hovledsbedövning. Då får vi fram mer exakta diagnoser; utöver specifika problem i hovleden kan vi även upptäcka ligamentskador, senskador och benödem.

– Vi har sett en ökning av låga hältor, men ingen ökning av just hovledsinflammation. Det beror troligen på att vi genom MRI kan särskilja hovledsinflammationer från de andra orsakerna till låg hälta. 

Hovledsinflammation uppkommer av små trauman, som orsakas av att hästen trampat fel tillfälligt i hagen eller under ett ridpass, eller av längre tids överbelastning.
– Det senare kan bero på exteriöra avvikelser, felaktig skoning, felaktiga vinklar på hovarna, obalanserad ridning, dåligt underlag, ingen variation av underlag, ensidig träning eller övervikt, säger Erika Olefalk.