HästhälsaSju proffs från olika delar av hästvärlden ger sina bästa råd om hur du tar hand om din häst före, under och efter träning för att undvika hältor.
Sju röster: ”Så undviker vi hältor”

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
”Är inte mycket för pulver och piller”
Jenny Thorin, svensk ridlärare I, anställd på Luleå Ridklubb som har totalt 29 hästar och ponnyer.

”För fem år sedan hade vi mycket kotledsinflammationer, i dag har vi knappt någon. Jag vet inte om det är just att vi varierar underlaget eller att veterinärer har fler metoder som gör att de är bättre på att diagnosticera den faktiska orsaken. Nu ultraljudar man till exempel, och hittar problem i kringliggande vävnader och strukturer.
Vi är noga med att hästarna får arbeta på olika underlag. Vi har ett ridhus med sand och ett med fiber, en naturbana, och så snö och is.
En häst som kommer in halt från hagen kollar vi på rakt spår och longerar. Vi har appen Sleip, som inte ser hälta men avvikande rörelser. Om hästen inte har akut ont får den vila i tio dagar. Vi gör kontroller varannan dag för att se hur det utvecklar sig. Sedan bokar vi in tid med veterinär. Om hältan är borta skrittas hästen i tio dagar och om allt är bra då joggar vi i gång den på två-tre dagar och sedan går hästen åter i verksamhet.
Vi har specialbeslag om det skulle behövas, kilar och allt möjligt. Vi är inte mycket för pulver och piller men just nu har vi en häst som har ledproblem som får Myoplast, på rekommendation av veterinär.
Sadlar kan också göra hästar halta, vi tar hjälp av en sadelutprovare som kan stoppa om på plats. Det är effektivt när man inte har så mycket tid.”
”Har faktiskt aldrig haft en hälta”
Louise Löfgren, ridlärare III, mental coach, tävlar islandshäst, har fem SM-guld och silver och brons på NM. Driver Rauðhetta gård.

”Jag börjar alltid med att värma upp hästen ordentligt innan ridning, och skrittar av en stund efteråt. Sedan försöker jag åstadkomma en lugn ridning. Underlaget är också viktigt för att bibehålla en bra ledhälsa. Jag kollar alltid igenom hästen innan ridning och jag har faktiskt aldrig haft en hälta på mina 30 år i branschen.
Jag tillkallar alltid min veterinär direkt om jag misstänker ledproblem.
Om jag exempelvis hämtar hästen från hagen och ser att den är svullen om benet, så kyler jag för att få ner svullnaden, samt klämmer och känner så klart.
Det tillskott vi använder är MSM.
Sedan skulle jag säga att skoningen är väldigt viktig, med olika vinklar och så vidare som jag egentligen inte har så mycket koll på, och då är det viktigt att man har en bra dialog med sin hovslagare.”
”Kyler med is och liniment”
Henrik Adnervik, med i fälttävlanslandslagets träningsgrupp, tvåfaldig SM-guldmedaljör. Driver hästverksamhet med dottern Ebba Adnervik.
”Vi har individuella upplägg för alla hästar. Men generellt försöker vi bygga upp hästarna långsamt och ge dem perioder med lättare träning efter hård träning och tävling. Efter tuffare pass kyler vi benen med is och eller liniment.
Vi gör dagliga visitationer för att upptäcka skador, och efter tuffa tävlingar tar vi hästen till veterinären.
Vi försöker variera underlaget; asfalt, gräs, grusvägar, träflis, fiber och så stranden där vi skrittar i vattnet eller galopperar i sanden. I princip rider vi ut lika mycket som vi rider på bana och är noga med att skritta fram och av.
Det ska vara lugnt i hagarna. De flesta går i par, och då är det viktigt att de trivs med varandra. Ungefär två tredjedelar av våra hästar går på lösdrift, och resterande får en uteritt eller får gå i skrittmaskin innan de släpps ut i hagen på morgonen, då har de pyst ut lite.
Vi har varit lyckligt förskonade från ledproblem men om det händer får man åka till veterinären, och sedan bygga upp hästen igen, börja med mycket skritt på vägarna.
Hästarna får inga tillskott förutom mineraler och vitaminer.”
”Kontrollerar alltid pulsen”
Jörgen S Eriksson, travtränare, driver Stall Jörgen S Eriksson:
”Underlaget är väldigt viktigt, att det inte är för hårt och så vidare. Vi försöker att inte köra i för hög fart då det ofta sliter på lederna. Vi kontrollerar alltid pulsen på hästarna medan de körs så att den inte blir för hög, och så att de inte får mjölksyra.
Hästen ska först och främst vara frisk och utvilad, sedan är det väldigt viktigt med bra och rätt anpassade skor. Vi använder för det mesta PG-skor men har även börjat med Duplo-skor som jag märkt att hästarna trivs med.
Om hästen har ont böjer vi genom för att se var någonstans den har ont. Vi tar ut veterinär och provar att bedöva, och veterinären kan skriva ut olika preparat för att lindra problemet. Sedan kan det även vara bra att se om hästen har någon skadehistorik, men det viktigaste av allt är att ge hästen en lugnare träning och att inte gå på för hårt.
Vi använder inga preparat mot ledproblem vad jag kan komma på såhär på rak arm. Vissa ägare vill ge preparat till sin häst, men det vanligaste är att de inte får några tillskott. Jag tror mer på att en lugnare träning och ett lugnare tempo fungerar bättre om en häst har ledproblem eller har tendenser till det.”
”Viktigast att inte ha bråttom”
Fredrik Spetz, hoppryttare och tränare, driver Stall Spetz:

”Vi jobbar med långsiktig träning utifrån hur långt hästen kommit i livet. Vi ser även över hästens bakgrund för att kunna lägga upp träningen på ett bra sätt. Det viktigaste är tiden, att inte ha för bråttom eller köra på för snabbt.
Sedan kan man säga att vi tränar lagom mycket, vi tränar och tävlar med eftertanke. Det är också viktigt att rida på ett så korrekt sätt som möjligt, i balans och så vidare. Ridpasset börjar med att skritta fram, och sedan ska upplägget av passet vara bra.
Vi kanske har använt oss av tillskott på någon äldre häst för extra support, men generellt sett är det inget vi använder oss av. Vi har provat, men jag tycker det är svårt att se och känna skillnad och veta om det verkligen hjälper eller inte.”
”Lång skritt och uppvärmning”
Therese Nilshagen, OS-ryttare och chefs-beridare på Dressurpferde Leistungszentrum Lodbergen:

”Vi köper nästan bara föl, då kan vi se till att de får en bra uppväxt. Det är viktigt att unghästar växer med bra mark, bra grovfoder och kraftfoder i den mängd som behövs. Jag skulle dra öronen åt mig om man letade häst och stallmiljön inte ser ut att vara den bästa. Sedan gäller det att låta hästen växa och utvecklas, var sak har sin tid, det gäller särskilt stora hästar. En häst växer tills den är sju år, i vissa fall åtta år.
Det är viktigt att börja ett pass med lång skritt och uppvärmning. Vi ger tillskott från Minerals by Nordic, både mineraler och antiinflammatoriskt.
Om en häst blir så dålig i en led så att den får ont blir det behandling, men då har det gått ganska långt. Man måste tänka varför, söka ursprunget. Det är inte en lösning att behandla en häst i samma led gång på gång.”
”Bärighet och varierande underlag”
Jessica Holmgren, distansryttare, rider i landslaget:

”Vi rider på varierande underlag, skogsvägar, stigar och asfalt. Det gäller att hästarna har bärighet, men det behöver man inte vara på ridbana för att uppnå. Jag skrittar mycket upp och ner i backar, det bygger upp hästarna och gör så att de får en bärighet i sig själva. Mina hästar kan gå på tygeln men jag behöver inte hålla i dem för att de ska gå där. De måste kunna bära sig själva om de ska gå 12-16 mil, jag ska bara sitta där som en pilot som bestämmer fart och riktning.
Hästarna går på lösdrift i stora hagar. Det gäller att ha koll så att man inte kör dem för hårt och att se minsta lilla förändring.
De får MSM och hyaluronsyra, plus gurkmeja. Periodvis även djävulsklo, men inte vid tävling, framför allt hästar som är lite äldre, för att hålla dem fräscha.”
Följ Ridsport på