ClinicÅsa Nevander Holmén och Caroline Agerhill höll en clinic om gæðingalist på Skogslotten i Norrköping, där nästan 60 deltagare lärde sig mer om den isländska disciplinen som kombinerar kraft och harmoni.
Fokus på harmoni och balans i gæðingalistens grunder
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Förra helgen höll Åsa Nevander Holmén tillsammans med Caroline Agerhill en clinic på Skogslotten i Norrköping där man la fokus på grenen gæðingalist, en ny disciplin inom islandshästsporten i Sverige. Närmare 60 nyfikna hade samlats i ridhuset.
Gæðingalist handlar om att visa en harmonisk och kraftfull häst i olika gångarter och grenen har sitt ursprung på Island. Där regleras sporten och domarutbildningen av den isländska organisationen LH, som säkerställer enhetlighet genom att bland annat äga reglementet.
– Att träna mot ett gæðingalist-program gör att du även övar på att analysera dig själv och din häst vilket är väldigt utvecklande, sa Åsa Nevander Holmén.
Under clinicen förklarade Åsa Nevander Holmén och Caroline Agerhill om hur gæðingalist handlar om att visa hästens utbildningsgrad genom olika specifika övningar som stärker dess balans, smidighet och kontroll. Åsa underströk vikten av att skapa en trygg miljö för hästarna, där varje rörelse och övning bidrar till deras utbildning och utveckling. Hästen ska kunna arbeta med kraft utan att förlora sin avslappning, vilket är en viktig del av bedömningen inom denna disciplin.
Clinicens upplägg var praktiskt orienterat med demonstrationer av övningar som framdelsvändningar, öppna och sluta, och Åsa diskuterade även vikten av att rida på olika spår för att förbättra hästens rakriktning.
Under clinicen hade Åsa flera hästar till sin hjälp. Först ut var Elliot från Gårdeby (f-14, e Midas frá Kaldbak, u Stella från Gårdeby) som fick praktisera både skänkelvikning och framdelsvändning.
– Om vi tittar ur domarens perspektiv i gæðingalist. Då vill man att övningarna ska ha en god effekt på hästen – det betyder att gångarterna ska förbättras av övningarna. Det betyder att om jag rider en framdelsvändning, till exempel, ska gångarten bli bättre efter att jag ridit den övningen, förklarade Åsa.
Deltagarna hade möjlighet att ställa frågor under clinicen. Frågorna berörde allt från specifika tekniker till hur man bäst maximerar poängen i tävlingsmomenten. För att nå höga poäng uppmuntrades ryttarna att anpassa sina program efter hästens starka gångarter och att undvika moment där hästen känner sig obekväm eller är mindre erfaren.
– Har du ridit öppna i tölt tre gånger i ditt liv är inte det en övning du bör ha i ditt program eftersom du inte tränat på övningen tillräckligt många gånger. Du ska göra det lätt att lyckas och göra det som visar din häst från sin bästa sida.
Åsa underströk därför att om hästen har en gångart den har särskild fallenhet för så ska man gärna ha den gångarten i större omfattning i programmet.
– Är den spänd i skritt och inte brukar vilja skritta, skritta inte då, sa hon.
En återkommande övning under clinicen var åttvolten, en form av mönster som utmanar både hästens och ryttarens balans och precision. Åsa underströk att det är en övning som utmanar då det kräver noga planering.
– När du närmar dig mitten av åttan, där volterna möts, behöver du förbereda hästen för att byta varv. Vid mitten gör du en övergång där du låter hästen byta böjning och balans, förklarade hon.
Nästa häst in på banan var femgångshästen Snúður frá Kolsholti 2 (f-07, e Álfasteinn frá Selfossi, u Bylgja frá Kolsholti 2). Tillsammans visade ekipaget bland annat övningen sluta som tydligt förbättrade Snúðurs till en början väldigt laterala rörelsemönster. Åsa och Snúður visade också hur pass kan verka lösgörande och förbättra de andra gångarterna. Att visa pass kan väljas som en övning.
Efter en kort paus hade Åsa och Caroline två ekipage till hjälp. My Björnsdotter med Léttir fra Skovbogaard (f-06, e Leiknir frá Vakurstöðum, u Uppbót frá Litlu-Tungu 2) och Jenny Nilsson Muskos med Flugar frá Oddsstöðum 1 (f-16, e Skýr frá Skalakoti, u Gljá frá Oddsstöðum 1) fick rida varsitt program på Nivå 1, den lättaste nivån. Under tiden kommenterade Åsa medan Caroline dömde.
My och Lettir visade bland annat öppna och sluta i skritt, serpentinbågar, fram och ned i trav. Åsa guidade publiken genom programmet där hon konstaterade att i programmet fanns det fler travsekvenser än töltmoment. Åsa berömde Mys sätt att ta sig an programmet där My bland annat la in en sluta innan galoppfattningen vilket innebar att galoppen som resultat blev bättre.
– Det var smart att visa mycket trav, eftersom hästen har väldigt bra balans i trav, konstaterade Caroline efteråt.
– Han var väldigt taktfast i gångarterna. Jag tyckte även tölten var bra och hon kunde visat mer tölt men hon visade tillräckligt för att få poäng, sa Caroline som gjorde en snabb genomgång av Mys övningar för publiken.
– Han var alltid lugn och fokuserad. Vilket är väldigt viktigt på Nivå 1, eftersom nivåerna följer utbildningspyramiden.
Näst på tur var Jenny med Flugar som också fick visa ett program på Nivå 1. Deras övningar var öppna i skritt, åttvolt i tölt, skritt-tölt-övergångar och galoppvolter.
– Det viktiga när man rider sina övningar är också att man rider dem så att domaren kan se dem tydligt, förklarade Åsa eftersom ryttaren har full frihet att lägga upp programmet själv, men också ett ansvar gentemot domarna.
Efter Jennys program konstaterade Caroline att det var smart att lägga in mycket tölt i programmet.
– I skritt-tölt-övergångarna blev han lite kort i nacken, men man såg genom övningen att han blev bättre och bättre. Det är positivt att man ser att övningen ger resultat.
Under programmet nosade Jenny på övningen lång och låg i trav med Flugar, vilket inte var inlämnat som övning och därför fick ekipaget ingen bedömning på själv övningen, men det påverkade bland att flow och utförande.
– Det höjer upp poängen för flow när man ser att hästen är ridbar. Så det är ändå en jättebra grej att visa på slutet som du gjorde även om du inte har det som övning, konstaterade Caroline.
Sammanfattningsvis gav clinicen deltagarna och publiken en inblick i gæðingalist och dess krav på samspel mellan häst och ryttare. Deltagarna lämnade evenemanget med tips om hur de kan förbättra sina hästars träning och också presentation inför framtida program i grenen.
Är du nyfiken på grenen? Här hittar du alla våra artiklar om gæðingalist.
Följ Ridsport på