Ny grenDet råder gæðingalistfeber i Sverige – och det märktes under helgen när det arrangerades tävling i Norrköping. Det bjöds på flera fina ritter – och segraren i Nivå 2 bjöd på en piaff.
Gæðingalist lockade ryttare till Skogslotten
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Helgens gæðingalist-tävling på Skogslotten i Norrköping var en av de första tävlingarna i grenen som arrangerats utanför Wången. Det var Hreyfing islandshästcenter som tillsammans med Jenny Nilsson Muskos som arrangerade en helg som gick i gæðingalistens tecken.
Fredagen inleddes med en clinic där Åsa Nevander Holmén tillsammans med Caroline Agerhill kom med flera goda råd för den som vill börja rida grenen och under lördagen blev det tävling med starter på alla tre nivåer.
Dömde gjorde Caroline Agerhill och Jacqueline Wahlström, två av de sex gæðingalistdomarna som finns i Sverige. Bägge var mycket nöjda efter tävlingens slut.
– Det var jätteroligt, konstaterade de.
– Alla var så duktiga och ambitiösa och hade verkligen tänkt till på programmen. De har verkligen förberett sina program väldigt väl. Och en del som verkligen briljerade, säger Caroline Agerhill och Jacqueline Wahlström lägger till:
– Vi såg många fina ritter, kanske med en del hästar som vi i vanliga fall inte får se på ovalbanorna.
Jacqueline Wahlström skickar med ett gott hemgångsråd.
– Ryttarna ska inte ha för många olika övningar. För det blir för många övningar så märker man som domare att ryttarna blir också väldigt stressade av att hinna med alla sina övningar och det blir också stressigt för domarna att hinna se.
Vann med egna uppfödningen
Totalt blev det 37 starter under lördagen i ett av ridhusen på Skogslotten. Vann Nivå 2 gjorde Marie-Louise Pettersson med sin egna uppfödning Ivar från Lönn (f-18, e Oliver frá Kvistum, u Raud från Sundsby). Ekipaget fick poängen 6,5 för sitt program som innehöll bland annat skänkelvikning, serpentiner i tölt, öppna, sluta och avslutades med en piaff.
Det var en strålande glad Marie-Louise Pettersson som mötte Ridsport utanför ridhuset efter prisutdelningen.
– Det är helt sjukt. Jag började gråta när jag kom ut efter ritten. Vi skulle göra studiebesök eftersom vi planerar att ha detta i Göteborg med kurs och tävling nästa år på Halvegården och jag ville åka hit och titta. Så då sa jag: ”jag tar hästen med mig. Och så blev det så här, berättar hon och klappar om Ivar.
Den 6-åriga hästen är Marie-Louise Petterssons egna uppfödning och hon har gjort allt jobb med honom.
– Jag hade storhäst tidigare fast det var länge sedan. Efter ett break så sa jag att jag skulle börja med hästar igen. Då blev det islandshästar och det är bara roligt. De är sådana fantastiska djur. Då köpte jag Raud från Sundsby, så fick jag Ivar efter henne och Oliver frá Kvistum.
Marie-Louise Pettersson har en bakgrund i dressyren och har under senare år tränat för Júlio Borba, berättar hon. För Ivar blev det en rungande debut i gæðingalist.
– Det är första gången han är iväg på ett meeting och det första han gjorde var att lägga sig i boxen och ta en tupplur. Han är så cool.
Ekipaget har åkt ända från Göteborg och där finns just nu planer att förkovra sig i gæðingalist.
– Vi ska vi ha kurs i slutet av januari och så planerar vi in en tävling i slutet av februari.
Hur var det att tävla här på Skogslotten?
– Jättebra. Verkligen. Vi bor i stuga där borta och hästen står nästan bredvid. Det var värt att åka fyra timmar i bil. Fantastiskt.
Andraplacerad i Nivå 2 för seniorer blev Madeleine Kämpe med Tilviljun från Sundabakka (f-15, e Hrafndynur frá Hákoti, u Táta från Solbacken) på poängen 6,15 och trea blev Jenny Nilsson Muskos med Flugar frá Oddsstöðum 1 (f-16, e Skýr frá Skalakoti, u Gljá frá Oddsstöðum 1) på 5,85.
Young rider-ekipaget Sara Malmqvist och Þráður frá Ármóti (f -10, e Mídas frá Kaldbak, u Nist frá Ármóti) startade också Nivå 2 och tog därmed hem segern för ungdomarna med poängen 6,55 och högsta poäng på Nivå 2.
På Nivå 3 var det endast en startande och det var Åsa Nevander med Elliot från Gårdeby (f-14, e Midas frá Kaldbak, u Stella från Gårdeby). Ekipaget avslutade tävlingsdagen med sitt program som landade på poängen 6,50.
Fick dagens högsta poäng
Dagen på Skogslotten började dock med Nivå 1, som är den lägsta nivån inom gæðingalist. Det var också den nivån som denna gång lockade flesta starter med hela 18 ekipage i seniorklassen.
Vann bland seniorerna gjorde Maria Cambrant med Isidor från Lindnäs (f-09, e Divar från Lindnäs, u Týra frá Enni) som fick poängen 6,50. Ekipaget visade bland annat öppna i tölt, fram och ned i trav och bakdelsvändning.
Andraplacerad blev Ida Evertsson med Melkorka från Charlottenberg (f-13, e Sveinn-Hervar frá Þúfu í Landeyjum, Stjarna frá Litla-Hamri, u ) på 6,25 och trea blev Natalie Ekström med Vepja från Stenholmen (f-13, e Tigull fra Kleiva, u Vera från Stenholmen) som red på 5,85.
I young rider-klassen stod Emilia Toftered med Haraldur från Stenholmen (f-16, e Herjólfur frá Ragnheiðarstöðum, u Rás från Stenholmen) som slutliga segrare. Ekipaget red på poängen 7,0 vilket var tävlingens högsta poäng. Ekipaget bjöd publiken och domarna på serpentin i tölt, öppna i tölt, åttvolt i trav och galopp på volt.
Andraplacerad bland young rider-ekipagen blev Signe Norr med Þhor från Fröö (f-16, e Vídalín från Sundsberg, u Soley från Norrhamra) på poängen 5,30. Trea blev Julia Eriksson med Bógatyr från Pilekull (f-10, Oliver frá Eyrarbakka, u Bót frá Hátuni) som fick poängen 4,10.
Bland juniorerna var det Ellen Trattner med Himnasending fra Bergkåsa (f-08, Reyr frá Dalbæ, u Þeysa frá Árnagerdi) som tog hem förstaplaceringen med poängen 5,65. Rut Holm och Admirall från Vildängen (f-14, e Sæli från Lönnberga, u Aldis från Lönneberga) blev två med poängen 5,55 och trea blev Thea Duru Häsing med Muninn från Sundabakka (f-10, e Dökkvi frá Mosfelli, u Elja frá Stýkkishólmi) som fick poängen 4,35.
Det fanns ett ekipage i barnklassen och det var Ellen Lundegård med Raudur från Gårdeby (f-04, e Frami från Häringe, u Móra från Gäverstad) och ekipaget bjöd på en samspelt ritt där de bland annat visade öppna i tölt. galoppvolter och serpentinbågar i trav. Poängen landade på 6,60.
Arrangörerna Åsa Nevander Holmén, Sissel Holmén och Jenny Nilsson Muskos var nöjda med dagen.
– Det var fantastiskt kul. Det var väldigt bra stämning. Kändes som att det var bra bedömning, bra ritter, bra priser och bra publik, konstaterade trion.
De konstaterade att det inte var annorlunda mot att arrangera en annan tävling.
– Man inte ska vara rädd för att göra en sån här tävling. Har man ett bra team så syr man ihop det. Man ska inte vara nervös för att arrangera. Det finns hjälp att få på förbundet för att arrangera gæðingalist-tävlingar. Och alla vi som är gæðingalistdomare hjälper gärna till, sa Åsa Nevander Holmén.
– Med tanke på den feedbacken vi har fått av ryttarna som har varit här så jag tror att det kommer inte vara svårt att fylla en tävlingsdag om man är sugen på att arrangera en tävling, lägger Sissel Holmén till.
Vad fick er att arrangera den här tävlingen?
– Jag tror att vi alla tre tror på grenen. Det är så här vi tränar våra hästar och gæðingalist är en annan typ av gångartstävling som väldigt många kan relatera till.
Vad tror ni om framtiden för grenen?
– Det kommer bli succé. Det är redan succé. Det är gæðingalist-feber. Det är bara hoppa på tåget och så kör vi in i vintern. Det bästa är att man behöver inte välja. Det är ett jättebra komplement till allting annat du tränar med din häst, säger Åsa Nevander Holmén.
Kommer ni arrangera en liknande tävling?
– Självklart. Det kan du skriva upp i din tidning.
Fullständigt resultat och mer information om tävlingen hittar du här
Referat från fredagens clinic kommer under veckan
Följ Ridsport på