Del 3Det är dags att äntra tävlingsbanan för att starta i gæðingalist. I den här delen guidar Jacqueline Wahlström Ridsports läsare i hur bedömningen går till, vad som är önskvärt och vad som är bra att tänka på.
Guide: Så går bedömningen av gæðingalist till
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Poängskalan i gæðingalist sträcker sig från 1 till 10 med halvpoäng. Bedömningen delas upp i tre huvudkategorier: övningar, gångarter och form samt flow, utförande och ridning. Övningar står för 40 procent av slutbedömningen, liksom gångarter och form, medan flow, utförande och ridning står för resterande 20 procent.
– Innan varje ekipage påbörjar sin visning går vi domare igenom vilka övningar som skall visas, så vi vet vad som är övningar och vad som är ridväg, berättar Jacqueline Wahlström och fortsätter:
– Ett välplanerat program med bra flyt gör att man i själva förberedelse ser vad som ska visas, exempelvis en volt inför en öppna.
Bedömning av gångarter och form
Grenen präglas av islandshästens karakteristiska gångartsförmåga och totalt står gångarter och form under ryttare för hela 40 procentav totalpoängen. Inom gæðingalist är tölt en av de mest avgörande faktorerna för gångartspoängen.
– Vi domare följer sportens riktlinjer, FEIF Sportjudges Guidelines, som årligen uppdateras, för att säkerställa en rättvis och konsekvent bedömning.
Ekipagen visar gångarterna på rakt spår – en hel långsida, medellinje, kvartslinje eller diagonal, men skritten behöver inte visas mer än 30 meter. Minst tre gångarter måste visas. Det går att påverka gångartspoängen genom att visa olika ridvägar, utföra övningar i gångarten samt visa olika tempon. Visar ekipaget fler än tre gångarter så kommer den lägst bedömda gångarten att inte påverka gångartspoängen, men tölten ingår alltid i bedömningen.
– Får vi en raksträcka i en gångart sätter vi en poäng direkt för den visade gångarten och tempot, visas sedan andra tempon får det visade tempot en egen bedömning. Den slutliga gångartspoängen för en gångart baseras på sammanvägning av det som har bedömts i respektive gångart.
– En häst som kan visa en ren gångart på olika spår – även böjda spår – med bibehållen balans och lösgjordhet kan höja sin gångartspoäng för den gångarten. Ryttaren behöver inte ange volter som övning för att visa volter i olika gångarter, utan man kan rida det med syfte att visa hästen gångartsregister.
Progression en del av bedömningen i flyt
Domarna vill se ett program som flyter på bra – att varje gångart och övning följer på ett harmoniskt sätt, utan att något moment bryter rytmen. Programmet ska vara energiskt men ändå harmoniskt, med en känsla av samarbete mellan häst och ryttare. Det är också viktigt att hästen ska bli bättre under programmet – det ska finnas en progression i hästen.
– Man vill se att ryttare och häst tycker om varandra, de gillar att visa upp sig och kan göra det med energi. Det är gångarthästar vi har, vi vill heller inte fastna i övningar på bekostnad av gångarterna. Övningarna ska hjälpa hästen att bli bättre.
Takt, rytm, balans, form, kontakt och lösgjordhet är viktiga aspekter i bedömningen. Det är inte bara gångarterna som bedöms utan också hur hästen rör sig genom hela programmet. Hästar som är lösgjorda, i korrekt form och med bra kontakt med ryttaren, får högre poäng.
– Ryttaren ska kunna visa att de har kontroll över hästens rörelser och gångarter på både rakt spår och böjda spår. Programmet ska innehålla övningar som ger hästen möjlighet att visa sin bästa gångart i olika tempo med bibehållen lösgjordhet.
När man väljer övningar kan man använda en övning till att förbereda och förbättra exempelvis långsam tölt. Ett alternativ kan vara att rida de övningarna i tölt som man vet förbättrar töltkvaliteten inför visningen på rakt spår eller ett högre tempo. Det går bra att använda en övning inför en galoppfattning och att rida galoppen på såväl böjt som rakt spår.
Olika krav i olika level
Level 1 motsvarar den grundläggande delen av utbildningsskalan – lugn/fokuserad, bjudning/takt/rytm och lösgjordhet – och här kan ekipagen visa gångarterna i det tempo där hästen visar upp sig bäst avseende takt och balans. Ryttaren kan påverka poängen för respektive gångart genom att, förutom den obligatoriska raksträckan, även visa böjda spår, volter, serpentiner och varvbyten.
I level 2 tävlar ekipage som har hunnit längre i sin utbildning och därför ska långsam tölt samt ytterligare ett annat moment i tölt visas, exempelvis mellantempo, ökat tempo, fri tygel eller temposkillnader för att ha möjlighet att nå en högre bedömning i tölt.
På level 3 tävlar ekipage som har nått hela utbildningsskalan och därför visas både långsam tölt och ökad tölt för att ha möjlighet att nå över 7,0 för tölt.
– I gæðingalist vill vi se att övningarna vävs ihop med gångarterna så att hästen får bättre rörelser, balans, bärighet med bibehållen lösgjordhet och positiv energi och där ryttaren inverkar med lätta hjälper.
Fakta
Jacquelines tips inför tävlingsstart i gæðingalist
För den som tävlar i gæðingalist för första gången finns det flera viktiga tips att tänka på:
- Analysera din häst – Innan tävlingen är det viktigt att göra en noggrann analys av hästens styrkor och svagheter. Här kan du med fördel ta hjälp av en instruktör eller filma ett ridpass. Vilka övningar fungerar bäst för hästen? Hur kan du visa gångarterna i olika tempon på bästa sätt?
- Träna på programmet – När du har valt ut vilka övningar som ska ingå i ditt program, se till att träna på dessa och testa olika varianter av tempon och gångarter. Ett väl förberett program med bra flyt ger alltid ett bättre resultat.
- Vänj hästen vid tävlingsmiljön – Hästar är flyktdjur och kan lätt bli skrämda av nya miljöer. Våra islandshästar är generellt inte vana vid miljön med domarbord och annat mitt på långsidan. Se till att du har möjlighet att visa upp banan för din häst innan tävlingen så att den känner sig trygg.
- Tidsplanering – På tävlingen kommer det vara en tidsram som du måste hålla dig inom. Var noga med att öva programmet hemma och få en känsla för hur lång tid varje moment tar. Speakern meddelar när det är en minut kvar av visningen, vilket ger möjlighet att vid behov upprepa en övning.
Följ Ridsport på