Sport
29 december 2024 09:20
Ridsportplus

Koefficienter gynnar välutbildade ekipage på högre nivå

Del 2I den här delen av Ridsports guide av gæðingalist får du veta mer om övningarna, koefficienterna och hur du bör tänka när du planerar ditt program. Bedömningen av övningarnas representerar 40 procent av slutpoängen.

Koefficienter gynnar välutbildade ekipage på högre nivå
Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Beroende på level är det olika grundkrav på övningar som ska visas i gæðingalist. På level 1 ska minst tre övningar visas, där öppna i skritt är obligatoriskt. Poängen baseras på de tre högst bedömda övningarna, inklusive den obligatoriska öppnan. För level 2 och 3 ska minst tre övningar visas, där det ska ingå minst två sidvärtsövningar, varav en av dem ska utföras i tölt, trav eller galopp minst 2 meter från fyrkantsspåret, väl synligt för domarna. I ett progrtam med fyra eller fler övningar så räknas poängen för den lägst bedömda övningen, som inte är obligatorisk, att räknas bort.

    Sidvärtsrörelser och volter ska visas i båda varven, medelvärdet av de båda varven ger bedömningen för övningen. Andra övningar, som till exempel serpentiner, ryggning eller överstrykning har inga krav på sig att visas i båda varven.

    Olika övningar har dessutom olika koefficienter. Pass på en långsida har till exempel koefficienten 1,05, men visar man pass i båda varven blir koefficienten 1,1. Gæðingalistdomaren Jacqueline Wahlström berättar mer.

    – Koefficienterna är kopplade till mer utmanande övningar som riktar sig till ekipage som nått en högre och mer befäst utbildningsnivå, på en nivå där man kan visa övningen med god kvalitet och med fina hjälper.

    Men det är också viktigt att inte bli för ambitiös och välja svåra övningar bara för att de har en högre koefficient, förklarar Jacqueline Wahlström. Väljer ryttaren en för avancerad övning där hästen blir spänd och förlorar lösgjordheten, och ryttaren inverkar med grövre hjälper kommer det inverka negativt på visningens flyt och utförande.

    – Vi vill se att ryttaren väljer övningar som ekipaget kan genomföra av tillräckligt god kvalitet i en tävlingssituation. Syftet med att vissa övningar har koefficienter är att gynna ekipage som kan visa mer avancerade övningar på ett bra sätt. Vi önskar inte heller se en medioker övning där ryttaren har gjort ett matematiskt avvägande mellan poäng och koefficient för att få en högre påverkan på övningarnas andel av totalpoängen.

    Låt ambitionen växa

    Jacqueline Wahlström sammanfattar vad domarna önskar se – att ekipaget kommer in i övningen, genomför och slutför övningen på ett sätt som får att hästen att förbättras.

    – Att ekipaget kommer ur övningen med bibehållet flyt, gärna förbättrad balans och att gångarten blir bättre.
    – En övning där takten försämras, rytmen förloras och där hästen förlorar lösgjordhet och eftergift – sådant som försämrar prestationen, vill man inte se oavsett koefficient.

    Därför menar Jacqueline Wahlström att det strategiskt sett är bättre att välja lättare övningar och visa upp dessa fint, i ett program med bra flyt och där hästen har en bra balans. Antalet övningar gäller det också att vara medveten om – fler är inte alltid bättre.

    – Anger ryttaren för många övningar till sitt program blir visningen ofta stressig och påverkar flytet negativt. Det är lagom att visa fyra till fem övningar, hinner man inte utföra en övning inom tidsramen så får de uteblivna övningarna noll poäng.

    Just att ta hänsyn till att bedömningspunkterna går ihop betonar Jacqueline Wahlström är viktigt att ha i beaktning.

    – Låt hellre ambitionen med val av övningar växa allt eftersom, och välj övningar som bibehåller eller förbättrar visningens flyt och utförande. Visa ett program med där övningarna vävs in naturligt i visningen med ett bra flyt och där hästens balans och rörelser förbättras.

    Här hittar du alla koefficienter, som kan komma att ändras 2025