Sport
5 november 2024 06:02
Ridsportplus

Utvecklingen av gæðingalist i Sverige fortsätter

GæðingalistSvenska islandshästförbundet, SIF, driver nu ett projekt med syfte implementera gæðingalist i Sverige.

Utvecklingen av gæðingalist i Sverige fortsätter
Grenen ska nu implementeras. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Jacqueline Wahlström har gått utbildningen för Ridlärare IV och en av Sveriges sex LH-examinerade gæðingalistdomare. Dessutom är hon projektledare för den grupp som Svenska Islandshästförbundet, SIF, satt ihop för att införa grenen i Sverige.

    – Just nu håller vi på att ta fram en arrangörsutbildning. Det finns ett stort intresse för grenen, säger Jacqueline.

    En framtid i tävlingssystemet

    När grenen introducerades i Sverige fick vi lära oss tre nivåer – 1, 2 och 3, där 3 är den på högst nivå. En tankevurpa, förklarar Jacqueline. Projektgruppen har parallellt med arrangörsutbildningen också ett uppdrag från tävlingssektionen att se över hur grenen ska kunna införas i det svenska tävlingssystemet som officiell gren. En viktig del är att byta benämning, från nivå till level – vilket är också är det begrepp som används i grenens regelverk.

    – Nivå 1 i tävlingssammanhang är den högsta nivån från vilken landslaget tas ut. Från nivå 2 kan man kvalificeras sig till SM, medan nivå 3 och 4 är lokaltävlingar med nivå beroende på antal domare och dess utbildning. Därför blir det missvisande att den högsta nivån i gæðingalist är nivå 3.

    Arbetet i sig är inte unikt. Islands motsvarighet till SIF, Landsamband Hestamannafélaga, LH, har äganderätt av grenen och det handlar snarare om en översättningsmiss, förklarar Jacqueline.

    Det stora intresset för grenen i Sverige menar projektledaren är positivt och kommer främja utbildningen av hästarna.

    – Jag tror att en nyckel till hästvälfärd är utbildning. I den här tävlingsformen ställs stora krav på samspel mellan ryttare och häst, berättar Jacqueline och poängterar fördelarna med att grenen följer utbildningspyramiden.
    – Level 1 är den grundläggande delen i utbildningen av en god ridhäst och vartefter utbildningen fortskrider når ekipaget högre i sin utbildning och bli redo för nästa level i gæðingalist. 

    Läs mer om gæðingalist här