Nyheter
10 december 2024 11:27
Ridsportplus

Genombrott i jakten på orsaken till grässjuka

ForskningGrässjuka är en allvarlig sjukdom som oftast drabbar hästar i början av betessäsongen. Nu har forskare hittat ett nervgift, liknande det som finns i ormgift, som tros orsaka sjukdomen.

Genombrott i jakten på orsaken till grässjuka
Unga hästar som släpps på bete tidigt på säsongen är mest utsatta för grässjuka. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Grässjuka, som även kallas gräsbetessjuka, drabbar vissa hästar som släpps ut på bete – vanligast är att hästarna insjuknar i början av betessäsongen. Hästar som drabbas av grässjuka insjuknar oftast mycket snabbt, och det är inte ovanligt att hästen dör inom några dygn.

    De hästar som överlever det akuta tillståndet utvecklar enligt Statens medicinska anstalt (SVA) ”ett vinthundsliknande utseende med uppdragen buk och förblir oftast mager och svår att hålla i hull för all framtid”. Sjukdomen drabbar oftare unga hästar – dock inte diande föl – än äldre.

    Symptomen, som avmagring, svårigheter att svälja, förstoppning och nedsatt allmäntillstånd, kommer av att nervsystemet påverkas. Orsaken till sjukdomen har länge varit okänd, men nu har forskare gjort framsteg.

    Veterinärmagazinet skriver att forskarna nu har identifierat ett neurotoxin, ett nervgift som produceras av levande organismer, liknande det som finns i ormgift. Forskarna tror att neurotoxinet produceras på betesmarker i kallt och torrt väder, och när hästarna får i sig giftet påverkar det nervernas kommunikation med musklerna. Detta leder till förlamning av mag-tarmkanalen, muskelsvaghet och svårigheter att svälja.

    Tidigare har det funnits teorier om att grässjuka kan kopplas till botulism. Men den nya studien visar alltså på annan orsak, vilket har gett forskarna hopp om förbättrad diagnostik och nya behandlingsmetoder för den obotliga sjukdomen – bland annat genom att använda samma läkemedel som utvecklas för att behandla ormbett hos människor.

    Läs mer om grässjuka hos SVA