Nyheter
7 januari 14:22
Ridsportplus

Två miljoner till hästforskning för ökad välfärd

PengaregnAntibiotika, smärtövervakning och genetiska sjukdomar – fem nya forskningsprojekt får två miljoner kronor för att förbättra hästars välfärd. Här är de viktiga områden som står i Agrias forskningsfokus under 2025.

Två miljoner till hästforskning för ökad välfärd
Sofia Mikko har undersökt mikroftalmi (att föl föds utan ett eller båda ögonen), på grund av att det är så allvarliga defekter. Nu får Mikko del av ett större forskningsanslag för att försöka lösa gåtan kring de ögonlösa fölen. Foto: Helsingborgs djursjukhus

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Fem nya forskningsprojekt inom hästområdet delar på totalt två miljoner kronor från Agria forskningsfond. Projekten, som startar under 2025, fokuserar på viktiga ämnen som smärtövervakning, antibiotikaanvändning och genetiska sjukdomar hos hästar. Fördelningen sker via Stiftelsen Hästforskning, och forskarna samarbetar mellan Sverige och Norge för att stärka hästarnas välfärd.

    Ögondefekt i fokus

    Bland projekten finns studier om antibiotikaanvändning inom hästavel, smärtövervakning med hjälp av video och hur ägarens kunskap kan påverka hästens välfärd. Ett annat projekt ska undersöka den genetiska orsaken bakom sjukdomen mikroftalmi, där föl föds utan ett eller båda ögonen.

    – Tillsammans med våra hästkunder kan vi bidra till ökad kunskap och därmed till bättre hästvälfärd, säger David Haak, vd för Agria.

    Fonden, som startades redan 1938, bidrar årligen till forskning via Stiftelsen Hästforskning.

    Nya projekt för 2025 är:

    • Antibiotika i hästaveln – ett dubbeleggat svärd som hotar framtidens hästar?
      Huvudsökande: Johanna Lindahl, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Anne Margrete Urdahl Norsk Veterinärinstitutet.

    Målet med projektet är att förbättra rutinerna för antibiotikaanvändning, biosäkerhet och hästvälfärd samt motverka resistensspridning i hästpopulationen. Forskarna vill kartlägga antimikrobiell resistens (AMR). Antibiotika tillsätts rutinmässigt i spermadoser, vilket riskerar resistensutveckling. Projektet kommer bland annat att studera förekomst av resistenta bakterier vid livmoderinflammation. 

    • Smärtsam infektion i hornhinnesår hos svenska hästar; förekommande bakterier, svampar, resistensmönster och prognos för läkning.
      Huvudsökande: Lena Ström, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)

    Projektet ska undersöka mikrober och resistensmönster vid hornhinneinfektioner hos hästar, samt faktorer som påverkar läkning. På grund av begränsad kunskap om mikrober och deras resistensmönster i Sverige används ofta bredspektrumantibiotika i onödan, vilket ökar risken för resistens. Studien väntas bidra till förbättrad behandling och riktlinjer för antibiotikaanvändning vid hornhinnesår.

    • Gi hesten en stemme – Hestevelferd og eierbevissthet
      Huvudsökande: Grete Jørgensen, Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) och Karin Morgan, Ridskolan Strömsholm

    Projektet undersöker sambandet mellan ägarkunskap och hästvälfärd. Det ska också belysa hur människans syn på hästens kognitiva förmåga och inlärningsförmåga förändras före och efter att hästen lärt sig att använda en symbolmetod för att kommunicera ett val.

    • Ögonlösa hästar – maskininlärning för att undersöka den gåtfulla genetiken bakom mikroftalmi hos häst
      Huvudsökande: Sofia Mikko, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)

    Målet med forskningsprojektet är att förbättra hästars hälsa och skapa riktlinjer för avelsbeslut som minskar förekomst av ögonsjukdomen mikroftalmi (EqMi). det vill säga att föl föds utan ett eller båda ögon. Forskarna vill kartlägga genetiska orsaker till EqMi genom DNA-analys. Avkommor till populära familjelinjer är överrepresenterade och kunskapen om arvsgången behöver ökas för att minska antalet fall.  

    • Vad veterinären inte ser – implementering av video för smärtövervakning av hästar
      Huvudsökande: Johan Lundblad, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)

    Målet är att öka förståelsen för smärtbeteenden och stödja vetenskapligt baserade övervakningsverktyg. Genom videoövervakning vill forskarna studera smärtrelaterade beteenden hos hästar med ortopedisk smärta. Nyopererade hästar på klinik ska studeras och målsättningen är att komma ett steg på vägen med smärtövervakning av häst under de tidpunkter som klinikpersonalen inte är på plats.