Nyheter
9 november 2023 06:15
Ridsportplus

Höskuldur fra Lian till finsk landslagsryttare

FörsäljningHingsten har tävlats av Fredrik Rydström under flera års tid. Nu säger duon farväl till varandra och Höskuldur fra Lian ska resa österut mot sitt nya hemland.

Höskuldur fra Lian till finsk landslagsryttare
Fredrik Rydström och Höskuldur fra Lian Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Höskuldur fra Lian (f-12, e Gísli fra Lian, u Leira fra Lian) köptes in från Norge för sex år sedan av Fredrik Rydström och Madeleine Engelberg. Mycket har hänt sedan dess, hingsten har bland annat fått en totalbedömning på 8,47 som fyrgångare med 9,0 för ridbarhet, presterat över 7,0 i både T1 och V1. Hingsten har startat alla SM sedan han var 6 år gammal utom 2020 och fått 26 avkommor i Sverige. Men nu har paret valt att sälja trots att det finns mycket kapacitet kvar i Höskuldur, det berättar Fredrik Rydström till Ridsport Island.

Genom tränaren Sirpa Brumpton hittade köparen Viivi Kallio Höskuldur.
– Sirpa har koll på de flesta hästar i Sverige och hon tipsade faktiskt först om Mio från Änghaga (f -14, e Arion frá Eystra-Fróðholti, u Kleópatra frá Feti), men minuten jag och mina föräldrar åkte av båten i Stockholm fick vi ett samtal att han precis hade blivit såld, men vi åkte ändå till Fredrik och Madeleine för att testa Höskuldur. Och vilken tur vi gjorde det, han har en så fin utstrålning och är stor och vacker, samt helt underbar att rida, berättar Viivi.

Skarmavbild20231108kl.10.23.31
Höskuldur tillsammans med sin nya ägare Viivi Kallio

Viivi är en finsk young rider ryttare och hon har ridit flera finska mästerskap, 2022 representerade hon Finland på NM i GDK. Hon bor utanför Rauma på den finska västkusten några timmar norr om Åbo.
2020 blev hon tillsammans med Kyndill frá Lýtingsstöðum (f-05, e Tígull frá Gýgjarhóli, u Ólympía frá Lýtingsstöðum) finsk mästare i T1 och silvermedaljör i både V1 och fyrgångskombination.
– Nu väntar vi bara på att Höskuldur ska komma med transport från Sverige hem till oss och sina tre nya kompisar här i stallet. Målsättningen till nästa säsong är att lära känna varandra, jag ska lära mig rida honom och sen ska vi ut och testa banorna till våren.

Ridsport digital

99:- i månaden