Nyheter
27 oktober 2023 06:13
Ridsportplus

Mio från Änghaga till young rider

Ny ryttareHingsten har ridits av Fredrik Rydström de senaste åren. Nu har ägaren Anita Gliving sålt hingsten till en young rider som drömmer om mästerskap.

Mio från Änghaga till young rider
Maja Faugert med Mió och Miós tidigare ryttare Fredrik Rydström. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  De senaste åren har vi sett Fredrik Rydström och Mió från Änghaga (f -14, e Arion frá Eystra-Fróðholti, u Kleópatra frá Feti) på tävlingsbanorna. Nu senast tog sig ekipaget till a-final i GK-tölt på GK-SM där de slutade på sjätte plats. Nu har den 17-åriga Maja Faugert tagit över tyglarna på Mió.

  Hon berättar att sökandet efter en ny tävlingshäst startade i början av sommaren efter att hennes häst Erfingi frá Grafarkoti (f-04, e Klettur frá Hvammi, u Sál frá Grafarkoti) blivit skadad.
  – Jag visste vad jag ville ha, en bra tävlingshäst med bra lynne och gångarter och bra ridbarhet, säger hon till Ridsport.

  Letandet tog sin tid och tankar om att åka till Island för att leta efter sin nya tävlingskompis dök upp. Men då tyckte Majas tränare Dagbjört ”Dagga” Hjaltadóttir att de borde titta ytterligare en vända i Sverige innan en eventuell Islandsresa skulle bli aktuell. Tur var väl det – för då dök nämligen Mió upp i flödet på sociala medier.
  – Jag har sett honom på sociala medier hos Fredrik och Madeleine. Jag tvekade inte att åka och titta på honom.

  Väl på provridningen var det heller ingen tvekan om saken.
  – Vi red ute på en ridslinga och min tränare red honom först och kände lite på honom. Sen när jag hoppade upp, det tog väl bara några steg så var jag kär. Han var så trygg, gjorde allt jag bad om och var jättefin hela tiden. Jag känner mig så lyckligt lottad att jag fick köpa honom.

  Målet med Mió är nu först och främst att lära känna varandra och att nästa säsong tävla i fyrgång och T2. Maja berättar att hon hoppas kunna kvala till SM i båda grenarna. Ett långsiktigt mål är att förhoppningsvis även ta sig till större mästerskap.
  – Men det viktigaste är för mig är att vi får en lugn start och lär känna varandra.

  Ny hemadress för Mió är därför nu Hammerdal, sju mil från Östersund. Maja, som ridit sen hon var sju år, studerar på distans för att kunna lägga sin energi på hästarna.
  – Jag gick ett år på Wången men jag kände att jag längtade hem till alla hästarna. Nu fungerar det jättebra med att studera på distans, det gör också att man får tid över på dagtid och kan plugga på kvällarna. Det är väldigt bra kombination när man har häst.

  Gällande den skadade tävlingskompisen Erfingi så blir han kvar hemmavid.
  – Vi var rädda att vi skulle behöva ta bort honom men vi fick bra besked så nu får han bara gå här och ha sina bästa hästår hos oss.

  Ridsport digital

  99:- i månaden