Nyheter
29 februari 11:02
Ridsportplus

Isländsk media granskar blodindustriföretag

BlodstonUpprörande filmer fick fart på debatten kring de så kallade blodsstona på Island. Nu kommer ytterligare kritik mot läkemedelsföretaget Ísteka.

Isländsk media granskar blodindustriföretag
Kritiken mot företaget Ísteka fortsätter att växa. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  2021 släpptes dramatiska filmer från Island när det tappades blod från ston. Filmerna väckte debatten kring den såkallade blodindustrin. Nu har isländska nyhetsprogrammet Kveikur granskat blodindustrin ytterligare.

  Islands blodindustri omfattar över 5 000 dräktiga ston som varje år tappas på upp till 40 liter blod vardera under sommaren. Syftet är att komma åt hormonet PMSG, pregnant mare serum gonadotropin, som finns i blodet hos ston i början på dräktigheten. PMSG-hormonpreparat används vid djuruppfödning i vissa länder, främst för att öka grisars fertilitet.

  I Kveikurs granskning framkommer bland annat att läkemedelsföretaget Ísteka ska ha velat mörka att fyra ston dött i samband med att blod tagits från dem. Bonden ombads att begrava stona och dölja obduktionsrapporten, som hon fick kämpa för att få. Ísteka har inte uppfyllt hennes krav på ersättning

  Dessutom får företaget kritik från blodbönderna för att ha anställt oerfarna veterinärer.
  – Helt plötsligt, sommaren 2022, anställdes bara veterinärer som inte klarar av situtationen. Det var bara ett fullständigt misslyckande. Blodet bara sprutade åt alla håll, säger blodbonden Sæunn Þóra Þórarinsdóttir i dokumentären och berättar om en situation där ett sto som släpptes ut trots stoet var uppenbart felstucket.
  –  Jag fortsatte att fråga veterinären: ”Vänta, hände något? Hon är täckt av blod. vad händer?” Och de svarade ”Nej, nej, släpp henne bara.” Jag ringde direkt och informerade Ístekas ledningscentral och frågade vad jag skulle göra och de sa till mig att lita på veterinären. Nästa morgon hittade vi stoet dött.

  Rósa Líf Darradóttir sitter i styrelsen för föreningen för djurens välfärd och hon ger industrin hård kritik.
  – Enbart blodtagningen i denna mängd är djurplågeri. Att vara blodlös kommer med lidande. Islandshästen har 26 liter blod, så man kan se att det på en säsong har det tagits 40 liter från ett sto. Det är en påfrestning för kroppen att ständigt återhämta sig från denna blodförlust, säger hon.

  I dokumentär ifrågasätts varför PSMG ska behöva utvinnas från stonas blod, då det uppges finnas 36 läkemedel på marknaden som ska ha samma effekt.

  Läs text och se dokumentären här, observera att den är på isländska

  Ridsport digital

  99:- i månaden