Nyheter
16 augusti 2023 12:23
Ridsportplus

FEIF’s grundare kritiserar Islands blodindustri i öppet brev

BlodstonI samband med att VM avslutats publicerade Dr. Prof. Emer. Ewald Isenbügel, grundare och hedersordförande för FEIF, ett öppet brev kring islandshästens historia och betydelse. Samtidigt berörs ämnet kring Islands blodindustri, "Mitt i allt lämpligt firande och sportmannaskap, skulle vi göra klokt i att minnas den mörka skuggan av 5000 lidande ston och deras föl, som svävar över världsmästarna när de stolt rider sina segervarv under publikens ivriga applåder".

FEIF’s grundare kritiserar Islands blodindustri i öppet brev
Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Genom det öppna brevet beskriver Dr. Prof. Emer. Ewald Isenbügel islandshästens intåg i Europa och den renässans det inneburit för hemlandet Island med ridning, tävling och avel.

  Han resonerar också kring det omvända – vad islandshästens kultur inneburit i Europa: ”pionjär när det gäller att främja banbrytande former för att hålla hästar i grupp, fritidsridning och nya spännande gångarter?”

  En annan aspekt som islandshästens framfart i Europa har medfört är ett ökat intresse för Island som turistmål samt islandshästens ekonomiska roll för landet, vilket leder in på spåret kring den isländska blodindustrin som FEIF tar avstånd från.

  Läs ett urklipp av det öppna brevet nedan:

  Sedan en tid tillbaka har denna framgångssaga överskuggats av det mörka molnet av en grym exploatering av dräktiga ston på isländska blodstogårdar. Djurskydd är en viktig utgångspunkt i FEIF-länderna och den är tydligt definierad i regelverket för sport, hästförvaltning och avel. Det ligger också till grund för social license to operate.

  Åsidosättandet av djurskyddslagar inom blodstobranschen har lett till ökat motstånd i den isländska befolkningen. Mitt i allt lämpligt firande och sportmannaskap, skulle vi göra klokt i att minnas den mörka skuggan av 5000 lidande ston och deras föl, som svävar över världsmästarna när de stolt rider sina segervarv under publikens ivriga applåder. Vår gemensamma vädjan måste vara ett tydligt förbud, inte bara en förbättring av villkoren för blodinsamling, och vi bör kräva detta starkt och häftigt. Låt oss komma ihåg att Island inte bär detta ansvar ensamt; Tyskland är den största importören av PMSG.

  Här hittar du det öppna brevet i sin helhet

  Ridsport digital

  99:- i månaden