HästhälsaDet är inte helt ovanligt att veterinären hittar förskräckliga inpackningar och även tandfrakturer hos islandshästar, utan att ägaren märkt något på hästen. Därför är det särskilt viktigt med regelbunden tandundersökning på islandshästar.
”Jag försöker behålla tänderna om det är möjligt”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Även om ordet fraktur ger associationer till brutna ben, kan frakturer även uppstå i hästens tänder. Tandfrakturer är vanligare än de flesta är medvetna om och åtskilliga hästägare har fått det förvånande beskedet att hästen har en tandfraktur, när veterinären gör en rutinmässig undersökning av tänderna. Hästodontolog Nina Lundgren, Svenska Hästtandvården, förklarar hur detta kan komma sig.
Ser du ofta tandfrakturer?
– Ja, säger Nina Lundgren med eftertryck. Det kommer ofta som en överraskning för ägaren, eftersom hästen inte ens har visat några symtom.
– En frakturerad tandkant orsakar inte så mycket problem, det är först när frakturen gått igenom pulpan som det blir smärtsamt och inflammerat. En fraktur kan börja som en spricka, där det kommer in bakterier som sedan äter sig inåt och orsakar infektion och så småningom en rotböld. När bakterierna påverkar pulpan uppstår smärta.
– Näsflöde i ena näsborren är något man ska vara observant på, för en häst blir ju inte förkyld bara i halva huvudet! Näsflödet kan bero på en fraktur i en överkäkstand, där varet tränger ut via bihålan.
– Andra symtom är att hästen kan bli huvudskygg, saliverar eller börjar tugga annorlunda/långsammare än tidigare.
– Det är en viktig förebyggande åtgärd att ha koll på hur hästen tuggar i normala fall. Om den plötsligt börjar ta 50 till 60 tag på ena sidan och bara 5 till 10 på den andra, kan det vara något som gör ont i munnen som orsakar det. Hästar som har ont i en tand kan även lägga en prilla av foder mellan tanden och kinden.
Är det någon särskild tand/tänder som brukar drabbas?
– Ja, faktiskt. Det är den fjärde kindtanden i överkäken, där är tuggtrycket som störst i förhållande till fodrets partikelstorlek. Dessutom är detta den äldsta tanden i munnen, den bryter fram vid ett års ålder.
Dras tanden ut eller finns det andra åtgärder att ta till?
– Vid akut fraktur kan man ibland laga tanden. Andra gånger får man avvakta och avlasta tanden, så att hästen inte använder den. Då slipas en del av ytan på den tanden försiktigt bort.
– Om tanden har gått av och en bit av tanden är lös, får den biten tas bort och så får man ordna en bra miljö för läkning. Vid blottad pulpa kan överkappning behövas, det är ett kemiskt plåster i toppen på tanden så att den kan skapa reparation inifrån i lugn och ro.
– Jag försöker behålla tänderna om det är möjligt, men det beror lite på hästens ålder vad som görs. En kort tand på en gammal häst kan verka enklast att dra ut, men så fort man drar ut en tand ändras förhållandet i munnen och övriga tänder kan börja flytta sig.
– I vissa fall finns inget hopp och då måste tanden dras ut. Men det medför nya saker att ta itu med – jag brukar dra analogen med en bokhylla: en välpackad bokhylla kan man ruska utan att något händer, men tar man bort en bok står alla på hyllplanet instabilt. Det är samma sak med hästtänder.
Fakta
Orsaker till tandfraktur
- En spricka i en tand utvecklas lätt till en fraktur.
- Sprickor är ganska vanliga hos våra tamhästar, på grund av en stressande miljö, pelleterat foder och hårt hästgodis. Orsaken till att islandshästars tänder riskerar att drabbas hårt, kan bero på hösilaget i sig eller stressen av att äta i grupp. Dessutom är de oerhört tåliga och visar inga symtom ”i onödan”.
- Om en spricka upptäcks vid den förebyggande tandvården, kan den behöva åtgärdas för att minska risken för fraktur.
- Det är mer sällsynt att det är sparkar från andra hästar som ger tandfrakturer, i så fall rör det oftast framtänderna.
- Eventuell ärftlighet. Ha koll på föräldradjurens tänder och tandkvalitet.
Fakta
Var noga med val av hästtandläkare
Hästägare har blivit medvetna om vikten av att regelbundet låta undersöka hästens tänder, men det gäller att vara noga med vem som får undersöka hästen i munnen. Den som behandlar hästars tänder ska vara godkänd djurhälsopersonal; veterinär eller humantandläkare med tilläggsutbildning för att arbeta med djur.
Observera att det finns många som kallar sig hästtandläkare utan att vara godkänd djurhälsopersonal, det är viktigt att kolla upp detta, eftersom de anlitas på hästägarens egen risk. De kan ha gått varierande utbildningar och det har förekommit att de gjort ingrepp som inte är vedertagna, som att slipa ner tuggytorna helt. De får till exempel heller inte dra ut vargtänder. Dessa yrkesutövare får inte sedera hästen inför ett ingrepp, utan måste i så fall samarbeta med en veterinär som ger det lugnande preparatet och därmed ansvarar för hela ingreppet.
I dagens grundutbildning till veterinär ingår ämnet hästtänder i begränsad omfattning, så veterinärerna måste själva vidareutbilda sig.
Nina Lundgren är mycket aktiv kring sådan utbildning, bland annat som styrelseledamot av NCED (Nordic College of Equine Dentistry) och är en av de ansvariga för de årliga kongresserna med deltagare från hela världen.
Följ Ridsport på