Nyheter
20 februari 10:50
Ridsportplus

Jóhann Skúlason fortsatt avstängd från isländska landslaget

IslandDen isländska ryttaren överklagade avstängningen från landslaget. Nu har den isländska motsvarigheten till Riksidrottsnämnden sagt sitt i frågan.

Jóhann Skúlason fortsatt avstängd från isländska landslaget
Jóhann Skúlason har deltagit på otaliga mästerskap. Här är VM i Danmark 2003. Foto: Ingela Bjurenborg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  2021 stängdes den flerfaldiga världsmästaren Jóhann Skúlason av från det isländska landslaget. Det efter att en sexualbrottsdom från 90-talet kom upp i ljuset i samband med en granskning som isländsk media gjorde om sexuella övergrepp i idrottsvärlden.

  Avstängningen rönte stor uppmärksamhet och vållade stor debatt på sociala medier. Jóhann Skúlason valde att överklaga avstängningen till det isländska idrottsförbundet, delvis med hänvisning att han som regerande världsmästare från 2019 borde fått möjlighet att försvara sin titel på VM som gick 2023 enligt hur han uppfattar FEIF:s reglemente. (VM 2021 var inställt på grund av coronapandemin.) Ryttaren menar också att avstängningen till påverkat hans möjlighet till försörjning.

  Det isländska ridsportsförbundet har hänvisat till reglementet där det står att de som representerar landslaget inte får vara dömda för vålds- eller sexualbrott. Det isländska ridsportsförbundet uppger också att personer som arbetar inom organisationen har blivit utsatta för hot och trakasserier av Jóhann Skúlason, något som i sig skulle ensamt vara ett skäl till avstängning från landslaget.

  Avslås

  Nu avslår den isländska motsvarigheten till Riksidrottsnämnden Jóhann Skúlasons yrkan om att upphäva avstängningen och hans yrkan att få sina rättegångskostnader betalda.

  I domen framgår också att Jóhann Skúlason ska få information om hur länge han är fortsatt avstängd. Något som han uppges ha rätt till.

  Läs domen här

  Ridsport digital

  99:- i månaden