Porträtt
1 juni 06:03
Ridsportplus

Johanna Berg och ”Hästen” går viralt – igenkänning för hästmänniskor

Igenkänning2015–2017 gjorde paret Johanna Berg och Marcus Steenberg succé med sina hästsketcher med hög igenkänning. Nu är duon tillbaka med serien ”Hästen”, som gått viralt och fått flera hundra tusentals visningar på Youtube shorts, Tiktok och Instagram.

Johanna Berg och ”Hästen” går viralt – igenkänning för hästmänniskor
Johanna Berg i personan "Hästen".

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Johanna Berg behöver knappast någon närmare presentation för den islandshästfrälsta, med SM- och NM-medaljer i alla valörer och VM-silver i bagaget är meritlistan lång. Jämte hästintresset, som är väl förankrat i familjen med bland annat mamma Maria Berg och systern Jamila Berg Dibi, har Johannas skådespel- och filmintresse tagit en allt större plats. Det var också i samband med en filminspelning som Johanna träffade sin sambo Marcus Steenberg. Sedan dess har arbetat med att bygga upp en omtyckt youtubekanal likväl som andra sociala media.

  Idén har vi haft länge – att göra något om hur hästar är och tänker

  Slog över förväntan

  I Mars 2023 blev paret föräldrar till en dotter, vilket naturligt skapade en period med färre upplagda filmer på youtube, som sedan 2015 varit en av parets största kanaler. Efter föräldraledigheten blev det dags att starta hjärnkontoret, vässa pennan och återigen publicera oftare.

  – Vi funderade på att göra en satsning och publicera tre gånger i veckan igen. ”Hästen” var en del i det, men vi hade ingen aning om att den skulle bli så viral. Idén har vi haft länge – att göra något om hur hästar är och tänker. Men att det skulle bli en serie var inte tanken från början, berättar Johanna.

  Uppväxt på en hästgård med ett stort antal hästar och i kontexten av att vara hästmänniska, är idéerna till de olika delarna plockade från verkliga livet. Det kan vara hästar som står på familjens gård, eller andra roliga idéer som kommer som tips från följare.

  – Mycket är från storhästtiden, när jag jobbade med stora hästar, förklarar Johanna och berättar mer och karaktären i serien:

  – Det kommer mycket från skvättiga hästar, som är lättskrämda. Sedan är Hästen smart och kaxig också, den utvecklas hela tiden.

  Finurliga repliker lockar till skratt

  I de olika delarna skildras olika händelser där det kan vara allt ifrån Hästen som konspirerar med hagkompisen Lortis för att slippa tävla, till uteritten där Hästen anser att den räddat sitt eget och ryttarens liv genom att kasta sig, eller hur en vanlig påse kan se ut som något helt annat ur Hästens perspektiv. Hela tiden med ett fyndigt manus med repliker som ”Vad i hela höstacken är det där?”, ”Vad i hela ryttarföreningen” och ”Galopp, äppelkompott – det där var nära ögat!”.

  – Det är knäppt, men det är det som gör det roligt också.  

  Responsen paret fått har varit överväldigande berättar Johanna, där framför allt den höga igenkänningsfaktorn fångar tittarna. Men det handlar inte bara om hästmänniskor – ”Hästen” har nått ut till en bredare publik än så. Mottagandet har också gjort att det för Johanna och Marcus är självklart att fortsätta med serien, kanske får vi snart se något med inspiration från någon av de tidigare tävlingshästarna som vi sett Johanna med genom åren?

  – Vi tittar lite på tävlingar, kanske kommer det fram något från någon av mina tidigare tävlingshästar. Jag får gå igenom dem lite, men en fortsättning blir det i alla fall. Det vore roligt att kanske göra i längre format på youtube också, säger Johanna och avslutar:

  – Jag hoppas folk fortsätter skicka in förslag och idéer, det tycker vi är jätteroligt!

  Ridsport digital

  99:- i månaden