Porträtt
21 juni 06:12
Ridsportplus

Frida Dahlén: ”Jag tyckte att han var svår och det hade sin förklaring”

HästhälsaFrida Dahlén har tillsammans med Gunnar fra Gavnholt haft en stadig kurva uppåt resultatmässigt under våren. Frida berättar för Ridsport om varför resultaten gått så mycket framåt under våren och om framtidsplanerna.

Frida Dahlén: ”Jag tyckte att han var svår och det hade sin förklaring”
Frida Dahlén och Gunnar.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Under våren har Frida Dahlén tillsammans med Gunnar fra Gavnholt (f -13, e Grímur frá Efsta-Seli, u Þoka frá Skefilsstöðum) haft en rejäl uppåtkurva i sina tävlingsresultat. Frida har fått möjlighet att låna Gunnar från ägaren Susanne Rinnesjö.
  – Jag är alldeles rörd över att jag får låna honom, jag hade aldrig haft den möjligheten själv, berättar Frida som också berättar att hon lärde känna Gunnars ägare i och med att hon sålde sin tidigare VM-häst Reykur från Rolsta (f-92, e Samherji frá Saudarkroki, u Fljód frá Brávöllum) till Susanne för flera år sedan. Därefter har Frida och Susanne hållit kontakten, och numera tävlar Frida två hästar som Susanne äger, Gunnar och så femgångsvalacken Pipar frá Litlu-Brekku (f -06, e Hróður frá Refsstöðum, u Prinsessa frá Litla-Dunhaga I).

  Men åter till Gunnar och de fina resultaten under våren i T1 och V1 där ekipaget fått
  – Han var ganska svår att lära känna, säger Frida.

  Men det fanns en anledning förklarar hon.

  Ser fram emot mer tid tillsammans med Gunnar

  I januari åkte Frida med Gunnar till tandläkaren för tandundersökning. Och tur var det.
  – Det visade sig att han hade ett djupt hål i en tand precis vid bettet, och ytterligare ett hål i en annan tand. Så stackarn hade tandvärk. Så det är inte konstigt att han hade hög integritet och tyckte att livet som tävlingshäst var stressigt, berättar Frida som också säger att hon gärna vill dela med sig av historien så att fler åker och gör regelbundna tandundersökningar på sina hästar.
  – Det är därför vi haft en sån rak utvecklingskurva. För nu så har han inte ont i tänderna vilket känns jätteskönt. Däremot så har det varit en hel del sviter i hans kropp i övrigt efter det här med tänderna. Han har bland annat spänt sinn nacke och hals. Det jobbar vi fortfarande med men det går åt rätt håll och jag har fullt förtroende från ägaren att kämpa vidare med honom, berättar Frida.

  Under Nivå 1 på ÖSM i början av juni fick Frida och Gunnar fina resultat i B-flokk där de ledde uttagningen med 8,54.
  – Jag blev överraskad själv över att det funkade så bra för att egentligen är inte B-flokk som är vår grej utan det är fyrgång som jag kommer satsa mest på. Men det var väldigt kul, konstaterar Frida som ser fram emot vidare utveckling med Gunnar.

  – Det känns som att det finns så himla mycket kvar i honom. Just eftersom han har antagligen gått med den här tandvärken förra säsongen. Jag tyckte att han var svår och det hade sin förklaring. Så det känns väldigt spännande att få utforska honom utan tandvärk.

  Frida Dahlen Gunnar Fra Gavnholt _mal0686
  Frida och Gunnar.

  Nya utmaningar på gång

  Till vardags arbetar Frida som ridinstruktör och är utbildad Ridlärare III inom SIF.
  – Jag har inte tävlat jättemycket de senaste åren. Man är ingenting utan sin häst liksom så att därför så har det dröjt ett tag innan jag hittat rätt häst. Men jag hoppas att det kommer gå bra för mig och Gunnar i framtiden, det känns som vi är på rätt väg nu.

  Frida bor i Karlstad, Värmland och snart väntar nya utmaningar hoppas hon.
  – Jag ska faktiskt utbilda mig till hovslagare. Förhoppningsvis, om jag kommer in, så ska jag påbörja en hovslagarutbildning i Lerum. En treårig utbildning som är 75 procent på distans. Så att det ska bli jättekul, berättar Frida.
  – Det finns så mycket vi kan göra med våra islandshästar för att hjälpa dem, med olika slags hovbeslag och sånt. Jag tycker det behövs mer kunskap inom hovslageriet även om gångarter och ridbarhet. Så det tror jag ska bli jättekul.

  För att få tiden att räcka till kommer Frida på sikt dra ner arbetet som ridinstruktör. Det handlar också om ett vardagspussel. Som ridinstruktör blir det mycket kvällar och helger.

  – Jag har två barn och jag känner att jag vill jobba dagtid. Som hovslagare så är det heltidsjobb att sko tre-fyra hästar om dagen. Jag tänker att det skulle vara ganska skönt att göra det per dag och sen få vara ledig med barnen. Man måste försöka få till logistiken i livet.

  Ridsport digital

  99:- i månaden