Porträtt
7 december 2024 06:01

Islandshästprofilen Annah Thärnström överlevde sepsis – nu blickar hon framåt

Efter en livshotande infektion återhämtar sig islandshästprofilen Annah Thärnström och nu fokuserar hon på framtiden.

Islandshästprofilen Annah Thärnström överlevde sepsis – nu blickar hon framåt
Det blev en dramatisk höst för Annah Thärnström. Foto: Sandra Nordin Johansson

Annah Thärnström är en av Sveriges mesta islandshästtävlingsarrangörer. Men tävlingssäsongen på Marma Torp 2024 fick ett abrupt slut när hon blev akut sjuk.
– Vi skulle ha en World rankning-tävling 28-29 september, men jag åkte in på akuten den 25 september, berättar Annah.

Det hela började med feber och intensiva smärtor i foten, vilket ledde till ett besök på Närakuten. Annah fick ett par kryckor och inte efter ens ett dygn med kryckor började hennes ena hand svullna upp kraftigt.
– Det gjorde så ont så jag gick hellre och haltade för jag gjorde så ont i min hand, berättar Annah.

Symptomen eskalerade snabbt med svår smärta i handen, magen, och allmän påverkan som andningssvårigheter, hög puls och extrem svaghet.
– Jag låg i soffan med foten i högläge, handen var svullen, magen var som en ballong och jag kunde liksom inte ens ha ett täcke över för att det gjorde så ont i magen, berättar Annah som förklarar att hon ändå envist vägrade åka till akutmottagningen.
– På tisdagskvällen låg jag och vrålade av smärta. Min bror var 50 meter från mitt hus och undrade vad som hände. När han kom in så sa jag bara ”det går över” och bad honom att gå en promenad med min hund.

Morgonen efter skulle Annahs mamma Ann-Stin komma och promenera hunden Lillemor. Annah gick upp i god tid för att ens orka ta sig ner de sjutton trappstegen ned till undervåningen.
– Det tog mig en halvtimme, berättar Annah som då insåg att det var dags att åka till närakuten.

Det var som en film

På närakuten förstod sjukvårdspersonalen att läget var allvarligt och Annah kördes i ilfart med ambulans. Vid ankomsten till Akademiska sjukhuset var hennes blodtryck extremt lågt, och hennes vitala organ höll på att svikta.
–  När kom jag in på akuten, in på ett rum, så kom läkare efter läkare in, det var sju läkare och minst lika många sjuksköterskor. Två började klä av mig, någon började sätta elektroder, någon satte en infart och en stod och försökte hålla mig vid medvetande. Det var en överläkare som bara skrek: ”Skynda nu!”. Det var som en film.

Operades akut

Annah opererades akut och på plats var fem kirurger där två opererade hennes hand och tre opererade hennes mage. Under operationen upptäcktes infektioner i både magen och handen, där den senare var fylld av var.
Efter att Annah opererats för sepsis hölls magen öppen för att läkare skulle kunna spola och kontrollera infektionen. Under vårdtiden låg hon sövd och i respirator. Trots flera tidigare åtgärder behövde läkarna gå in flera gånger för att tömma och spola området på grund av vätskeansamlingar och komplikationer. Vid ett tillfälle hade Annah samlat på sig sju kilo vätska i magen, vilket gjorde det omöjligt att sluta såret. En svamp och slang lämnades kvar i hennes buk för att kunna suga ut vätska.

På torsdagskvällen väcktes Annah ur respiratorn, efter dagar av intensiv vård, och mindes en surrealistisk dröm om att klättra över ett sopberg för att nå ljuset och överleva.

De följande veckorna kantades av både framsteg och bakslag. Totalt var Annah tre veckor på sjukhus.
– Läkarna sa att hade jag väntat en dag till hade antagligen mina organ påverkats och då hade jag inte klarat mig, berättar Annah och förklarar att läkarna ännu inte vet varför hon drabbats av sepsis.
– Jag hade inget sår eller liknande. Jag hade varit på Landsmót på Island och fått covid som alla andra, och det enda de hittade var streptokocker i halsen. Men varje år får sjukhusen in några sepsis-fall där man inte vet varför personen blivit drabbad, berättar Annah.

Många vänner som stöttat

Under intervjun återkommer hon ofta till tacksamheten över alla som hörde av sig under tiden hon var sjuk. Hon överöstes av meddelanden och hade mycket besök när hon låg inlagd på sjukhuset. Besöken betydde mycket och även alla som hjälpte till på hemmaplan.
– I stallet hjälpte alla till, säger Annah tacksamt.

Det blev också en del tankeställare för Annah som är kuggen i tävlingsverksamheten på Marma Torp.
– Jag har haft väldigt mycket i mitt huvud och i min telefon. Det har jag insett nu att det är väldigt skört. Nu håller jag på att dra ihop en arbetsgrupp så vi är flera framöver som jobbar med tävlingarna. Jag har skött allt kring planeringen med kontakt med domare, funktionärer, sponsorer, startlistor, incheckning och så vidare.

Under en period har hon varit sjukskriven, på grund av operation av både mage och hand har hon inte fått lyfta tungt. Istället för stalljobb har hon lagt fokus på att börja planera för tävlingssäsongen 2025.

Det blir alltifrån Nivå 4-tävling till World Rankning-tävlingar med finaler.
– Vi aspirerar också på att hålla en Nivå 1-tävling 2026, berättar Annah som berättar att det just nu färdigställs 20 gästboxar på anläggningen.

Annah Thärnström _dsc0039
20 gästboxar har nyligen byggts på gården. Foto: Sandra Nordin Johansson


Framöver finns idéer om att utveckla tävlingsverksamheten ytterligaare. Inspirationen hämtas från Island, bland annat Landsmót och den gemenskap det isländska evenemanget står för.
– Vi har som mål att ha lite mer hästevent, alltså inte bara tävling. Vi tänker kanske att man kan ha tävling, clinic eller någon annan av evenemang på dagen och sen flera liveband på kvällen dit andra som även inte är hästintresserade kan komma. För att skapa mer gemenskap, få en festivalstämning  och man har roligt tillsammans.

Att det just ska bli ett musikevenemang känns naturligt. På gården finns nämligen musikern Erik Grönwall, tidigare sångare i H.E.A.T och i bandet Skid Row, och vinnare av Idol 2009. Erik har också varit ett stöd för Anna under sjukdomstiden. Erik drabbades av leukemi 2020 och är idag cancerfri.
– Jag läste faktiskt hans bok när jag var inlagd och kapitlet där han är inlagd – det var så sjukt att läsa för det var så otroligt likt det jag själv kände, berättar Annah.

Att Marma Torp ska fortsätta utvecklas blir tydligt under intervjun. Byggen och projekt har varit en naturlig del av livet på anläggningen genom åren.
– Sommaren 2011 flyttade jag och en kompis hit våra hästar och lånade lite mark av mina föräldrar. Under hösten ville vi vara kvar så vi hade sadelkammare i bilen och alltid pannlampa. Det fanns ingen ridbana, berättar Annah.

Utökat successivt

Successivt växte gården, fler hagar byggdes, liksom ridbana och det investerades i en Active Stable-anläggning där det i dag går flera inackorderingar. 2018 stod ovalbanan färdig.
– 2021 var jag med i islandshästföreningen Stormurs styrelse och då frågade de om de inte kunde ha tävling här, så då hade föreningen tre tävlingar här 2021, berättar Annah som förklarar att de kort därefter började planera för att bygga den servicebyggnad som sitter ihop med en av träläktarna på Marma Torp och som på många sätt är den stora samlingsplatsen under tävlingsdagarna.
– Det var viktigt för oss att man kunde se ut över tävlingsbanan och att byggnaden kunde ha flera funktioner. Vi har bland annat hyrt ut den till lite konferenser, berättar hon.

Annah Thärnström _dsc0004
Servicebyggnaden har blivit lite av hjärtat på tävlingsplatsen. Foto: Sandra Nordin Johansson

Marma Torp Islandshästanläggning i Knivsta har på kort tid etablerat sig som en av de mest aktiva tävlingsarenorna i Stockholmsregionen. Anläggningen drivs av familjen Thärnström: Annah, Curt och Ann-Stin Thärnström.

2022 arrangerades både Nivå 2-tävlingar och flera Nivå 4-tävlingar. 2023 arrangerades 23 tävlingar på anläggningen, planen var lika många under 2024 – men på grund av Annahs sjukdomsfall blev det något färre tävlingar. Intresset för att tävla på anläggningen har vuxit.
–  Vi vill ju försöka göra det familjärt för alla. För domare, funktionär och ryttare. Kommer man hit så ska man känna sig trygg , sedd och uppskattad, förklarar Annah och berättar att alla i familjen är engagerade i tävlingsverksamheten.
– Jag brukar vara tävlingsledare och sköter allt under tävlingarna. Mamma har hand om köket, pappa är maskinist, sköter banorna och går runt och pratat med folk. Jag tror att det är jätteviktigt att man har sina uppdelade uppgifter.