Sport
17 augusti 2022 21:11

Krönika: De största prestationerna syns inte alltid i resultatlistorna

KrönikaNordiska mästerskapen är till sist slut och Sverige blev bästa lag. Ridsports redaktör reflekterar över vad en god prestation är.

Krönika: De största prestationerna syns inte alltid i resultatlistorna

Det var en minst sagt intensiv vecka på Åland. Nordiska mästerskapen bjöd på flera naggande goda sportögonblick, vad sägs om:

  • Den oerhört jämna speedpassen bland seniorerna där Filippa Helltén med ”Jimmy” gick in sist och satte snabbaste tiden.
  • A-flokk-finalen där James Faulkner i sann gæðingakeppnianda lämnade över tyglar på Leikur frá Laekjamoti II till lagkamraten Helga Una Björnsdottir som gick och vann hela a-flokk-kalaset.
  • T1-finalen där både Kristjan Magnusson med Oskar från Lindeberg och Jamila Berg Dibi med Toppur frá Auðsholtshjáleigu såg till att Sverige fick två silver.
  • Saga Berggrens finalyra: hon vann två b-finaler och tog medalj i bägge a-finalerna.
  • A-finalen i femgång där Jón Stenild med Eilifur fra Teglborg, som var segertippad av många, tappade en sko och fick lämna efter galoppen?
  • B-flokk-finalen med Knút Lützen och Kári frá Ásbrú som gjorde sin gæðingakeppnidebut på NM och tog guldet? (Läs mer om det här.)

Listan kan göras väldigt lång. Medaljskörden blev dessutom rejäl för Sverige och jag tror de flesta svenskarna på plats sträckte lite extra på sig på läktaren och på hemvägen.

Medaljer, rosetter och pokaler i all ära.

Men. Bakom varje ekipage finns en unik historia, och jag tror att de flesta av oss vet att vägen med en häst sällan är spikrak. Snarare tvärtom. Varje ekipage har sina utmaningar och det som är en jätteutmaning för ett ekipage är en fis i rymden för ett annat.

Att ta sig till en NM 2022 är en enorm prestation i sig. Men de största prestationerna syns inte alltid i resultatlistorna. De bär varje ekipage inom sig – oavsett nivå. De prestationerna går inte att sätta poäng på eller mätas på något sätt.

En god prestation handlar om så mycket mer än att bli nummer ett eller komma hem med en medalj.

En god prestation kan handla om att lära sig något nytt, att klara något med nya förutsättningar eller att bara delta.

Med det sagt vill jag absolut inte ta udden av Sveriges otroliga framgångar, Vilket lag, vilka hästar och vilka ryttare!

Om ett år är det VM och det ska bli spännande att se vad det svenska laget kan åstadkomma där. VM går mellan 8-13 augusti 2023 i Oirschot i Nederländerna och har du inte bokat din biljett än kanske det är dags att fundera på det en vända till.

Kort och gott: Se till att ha semester vecka 32, 2023.

Ridsport digital

99:- i månaden