Sport
12 juni 06:07
Ridsportplus

Lowa Walfridsson: ”Jag har ett otroligt stöd”

Ung ryttareLandslagsryttaren Lowa Walfridsson bollar just nu pågående tävlingssäsong och skola. Hon berättar hur hon får det att gå ihop och om stoet Hera frá Læjkamóti som hon startade på Margaretehof Special.

Lowa Walfridsson: ”Jag har ett otroligt stöd”

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Young rider-ryttaren Lowa Walfridsson har redan ett gediget CV. Bara under 2023 vann hon SM-guld i T2 young rider och GDT. Hon tog också SM-silver i V1 young rider och fyrgångskombination.

  Lowa Walfridsson 3
  Lowa och Seifur vann NM-guld i GDT 2022.

  Tillsammans med med skäcken Seifur från Skälleryd (f -13, e Seidur från Gröna Gången, u Skrítla frá Neðri-Hrepp) blev hon dessutom uttagen till att representera Sverige på VM i Oirschot i Nederländerna. Ekipaget tog sig till a-final i hård konkurrens och tog sig till en fjärdeplats i T2 för young rider på VM.

  På vårens tävlingar har ekipaget fortsatt att leverera. På Margaretehof Special presterade hon tillsammans med Seifur, ekipagen vann bland annat a-finalen i V1 young rider med poängen 6,50 där de fick snittpoängen 7,17 för tölt. Under helgen på ÖSM vann ekipaget två klasser: V1 young rider och T2 young rider.

  På tävlingar under våren har hon också synts med stoet Hera frá Læjkamóti (f-16, e Trausti frá Þóroddsstöðum, u Gáta frá Læjkamóti). Tillsammans med Hera blev det en andraplats i a-finalen i F1 young rider och förstaplacering i T3 på Margaretehof Special.
  – Vi har haft Hera i fyra år nu, sen sedan hon var 4 år gammal. Det var min mammas häst från början, berättar Lowa.
  – Hon har inte riktigt prioriterats, men hon har ju väldigt bra stam. Sen nu har vi börjat träna henne mer och mer. Det är väldigt kul att hon har utvecklats så som hon har gjort, säger Lowa som också lyfter fram stoets psyke.
  – Hon är så lugn och obekymrad med allting. Man är alltid glad när man rider henne.

  Stoet har samma mamma som Leikur frá Lækjamóti II (f-15 e Konsert frá Hofi u Gáta frá Lækjamóti). Leikur tog NM-guld i A-flokk 2022 på Åland med Helga Una Björnsdóttir i sadeln. Leikur ägs av Lowas tränare James Faulkner. I våras fick Lowa möjligheten att rida och starta Leikur.
  – Jag är så tacksam för det, han är en så häftig häst. Det känns väldigt roligt att ha en mini-Leikur i Hera, de är väldigt lika att rida.

  Andra utmaningar

  I år är det Seifur och Hera som gäller. För säsongen 2024 har andra utmaningar är tidigare säsonger för Lowa, som nu går första året på gymnasiet där hon läser Samhäll-Psykologi. Skolan tar mycket tid och under tävlingen på Margaretehof fick hon bolla mellan att rida och smita undan för att studera.
  – Vi har pratat med rektorn på skolan och jag har fått flera lediga dagar än vad andra har. Det är jag väldigt tacksam över och så länge jag sköter skolan så går det, förklarar Lowa som också lyfter fram andra ingredienser i att kunna göra en satsning fast att skolan tar mycket tid.
  – Jag har ett otroligt stöd från min tränare James, utan honom hade det aldrig gått. Sedan min familj, som hjälper till. Jag har också förmånen att ha stall hemma – det underlättar väldigt mycket, förklarar hon.
  – Sen så har jag valt att hålla mig till de hästarna jag har. Inte blanda in nya hästar utan att lita på de hästarna jag har.

  Vad tänker du kring säsongen?
  – Jag får ta det lite som det kommer nu. Det har gått hyfsat bra med Seifur men det är på SM det mesta gäller.

  Ridsport digital

  99:- i månaden