Nyheter
5 januari 11:20
Ridsportplus

Man dömd för flera bedrägerier med hästutrustning

DomEn man i 30-årsåldern döms nu för över 20 bedrägerier. Det handlar framförallt om att han har annonserat ut och fått betalt för hästutrustning som han aldrig har levererat till kunden.

Man dömd för flera bedrägerier med hästutrustning
Ett av bedrägerierna handlade om att mannen hade fått betalt för en sadel som inte levererades till kunden. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Mannen, som bor i mellersta Sverige, begick de brott han nu är dömd för under 2020.

  I åklagarens bevisning för de över 20 bedrägerierna fanns bland annat skärmdumpar från sajter som Blocket och Hästnet, kontoutdrag och swishbetalningar.

  Mannen har använt sin tidigare namn och ibland sin flickväns namn i annonserna där han han annonserade ut saker som sadlar, stigbyglar, benskydd och hästtäcken – saker som han alltså fick betalt för men aldrig levererade. Flera av brotten handlar också om elektronisk utrustning och hörselskydd.

  Medgett brott

  Mannen har medgett att han har gjort så här för att snabbt få tag på pengar och har berättat att det ofta gick snabbt att få tag på köpare, ibland på bara någon timme. Han har också sagt att han inte har betalat tillbaka pengar till någon av köparna och att han inte minns några detaljer som till exempel hur många gånger han har gjort så här.

  Mannen döms också för häleri och narkotikabrott, detta efter att en husrannsakan gjordes i hans hem.

  Mannen får nu en villkorlig dom samt samhällstjänst under 220 timmar av aktuell tingsrätt. Han ska dessutom ersätta brottsoffren för den ekonomiska skada de har lidit. Det är olika summor för olika brottsoffer, beroende på hur stort bedrägeriet har varit, mellan 650 och drygt 10 000 kronor.

  Mer ordnat liv

  Det finns fängelse i straffskalan för de aktuella brotten, men frivårdens bedömning är att det inte finns någon risk för att mannen ska återfalla i brott då hans liv är mer ordnat nu än när de brott han döms för begicks.

  Åklagaren hade totalt närmare 40 bedrägerier i sitt åtal, men övriga frikändes mannen från, delvis för att de var preskriberade.

  Ridsport digital

  99:- i månaden