Nyheter
18 december 2023 06:13
Ridsportplus

Får betala 225 000 efter tvist om veka kotor

HästköpKöparen upptäckte fel på hästen och ville häva köpet. Säljaren menade att felen inte funnits där vid försäljningen. Nu har tingsrätten avgjort fallet.

Får betala 225 000 efter tvist om veka kotor
Det var 2023 som brotten begicks. Nu har kvinnan fått sitt straff. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Köparen hade hopp om att den unga islandshästen skulle kunna bli en framtida tävlingshäst. Köparen tittade på hästen men provred den inte då den inte uppgavs vara inriden.

  Hästen besiktades men genomgick inte böjprov. Den besiktande veterinären uppgav att det var ovanligt med böjprov på oinridna hästar. Varken säljaren eller köparen medverkade vid besiktningen, utan tog del av besiktningsprotokollet där det framkom att hästen hade några smärre avvikelser som öronsvamp och en kvarvarande mjölktand.

  Priset för hästen var 50 000 kronor. Men när hästen kort efter köpet skickades till en tränare, uppgav denne att den upplevde att hästen redan var inriden. Efter fyra veckor hos tränaren tog köparen hem hästen men ramlade av och därefter lämnade hon hästen på träning igen hos samma tränare. Tränaren upplevde då hästen som spänd och rekommenderade att den skulle veterinärundersökas, vilket gjordes.

  Vid den nya veterinärundersökningen uppgav veterinären att hästen hade veka kotor och ryggbesvär. Veterinären menade hästen inte hade rätt förutsättningar för att ridas av en vuxen person.

  Köparen kontaktade då säljaren för att häva köpet, med hänvisning till att säljaren borde känt till dessa problem vid försäljningen. Säljaren å sin sida förnekar att några fel fanns vid överlämnandet och ifrågasätter köparens påståenden om veka kotor och ryggbesvär. Säljaren hävdar att köparen hade utökad undersökningsplikt och att eventuella fel var möjliga att upptäcka vid veterinärbesiktningen.

  Köparen ifrågasatte också att hästen inte var inriden, men säljaren menar att det stod i annonsen att hästen var under utbildning och att det funnits filmer med ryttare på ryggen.

  Tingsrätten dömer nu till säljarens fördel då rätten menar att det inte finns tillräckligt med bevis för att säljaren varit medveten om eventuella avvikelser vid försäljningstillfället. Tingsrätten bedömer att köparen ska ersätta säljarens rättegångskostnader med 225 000 kronor.

  Domen kan överklagas fram till 21 december.

  Ridsport digital

  99:- i månaden