Nyheter
12 januari 2023 06:25
Ridsportplus

”Man oroar sig inte så mycket över de giftiga djuren”

VärldenAnna Munters kände att det var dags för ytterligare ett äventyr. Genom kontakter tog hon möjligheten att åka och jobba på en islandshästgård i Australien.

”Man oroar sig inte så mycket över de giftiga djuren”
Anna Munters är i Australien och arbetar på en islandshästgård. Foto: Anna Munters

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ett fåtal islandshästar importerades till Australien redan på 1860-talet. I mitten på 90-talet importerades sedan en mindre flock från Danmark och därefter har flera importer kommit till kontinenten. Australien har en landyta som är 17 gånger större än Sveriges och islandshästpopulationen i landet består av drygt 350 hästar. 2021 föddes 16 föl och under 2022 registrerades sex föl.

    I dagsläget finns en handfull engagerade uppfödare i landet och möjligheten att importera fryst sperma har gjort att uppfödarna fortsätter att utveckla hästmaterialet för att ligga i fas med omvärlden. Hittills har det denna säsong fötts flera föl efter Kveikur frá Stangarlaek 1 (f-12, e Sjóður frá Kirkjubæ, u Raketta frá Kjarnholtum I).

    När Ridsport når Anna Munters är det 30 grader varmt och hon berättar att luftfuktigheten är hög. Hon befinner sig 45 minuter sydväst om Brisbane i staden Jimboomba som ligger i delstaten Queensland.

    Anna Munter är för många bekant genom sin podcast Islandshästpodden som hon under många år gjort tillsammans med Mirjam Horn. Duon har intervjuat många islandshästentusiaster både i Sverige och runt om i världen. Det var också genom podden som hon en gång i tiden fick kontakt med två kvinnor i Australien som sysslade med islandshästar. Det var just till dem som hon vände sig till denna gång när hon blev sugen på ett äventyr.
    – Jag tycker om att resa, men inte att resa själv. Jag vill gärna ha en uppgift dit jag reser också, inte bara landa på ett hotellrum, säger Anna Munters.

    Au Cmailla Hed 2
    Anna Munters såg till att värdarna fick rida en digital lektion för svenska Camilla Hed, FEIF trainer of the year. Något som var mycket uppskattat. Foto: Anna Munters

    Sommarväder

    Hon befinner sig på gården Northern Lights Icelandic Horses där hon ska hjälpa till och arbete i utbyte mot boende och guidning. Kontrasten mot Sverige kunde inte vara större. Medan snö och isblandat regn piskat runt om i Sverige de senaste veckorna så har Australien sommar och fölsäsongen är i sitt slutskede.

    Au Hagar
    Hästarna går i stora hagar. Foto: Anna Munters

    – Man vill helst inte att stona fölar senare, det blir fruktansvärt varmt för fölen då den första tiden, säger Anna Munters samtidigt som hon konstaterar att hästarna ändå verkar uppskatta värmen.
    – Fölen ligger i solen, en meter från skuggan. Det svarta stoet, som är efter Kveikur, blir väldigt varmt, men hästarna verkar tycka det är skönt.

    Hästarna går i stora hagar med fri tillgång till vattenkar med flottör. Ett måste i värmen. Just nu går de 13 hästarna på bete.
    – De stödfodras även med hö och lusern, betena här är inte som våra beten. Gräset ser helt annorlunda här, så är det ju på Island med — att de har andra grässlag än vad vi har i Sverige. Hästarna är fina i hullet och inte för tjocka.

    Stona med föl går in under natten i gårdens stall som i princip är ett tak med innerväggar som Anna Munters beskriver som ”förvånadsvärt svalt”. Flera av hästar täckas i förebyggande syfte, precis som i Sverige.

    De stora avstånden och med få hästar i landet är det svårt att hålla tävlingar och avelsvisningar.
    – Australiensarna har islandshästarna mest som trailhäst, det vill säga en häst att rida ut på. Men när de importerar vill de gärna köpa hästar som är visade och bedömda så de vet vad de får, säger Anna Munters som också berättar att priset generellt på islandshästar i Australien ligger på runt 140 000 svenska kronor. Vilket mycket beror på att det finns så få islandshästar i landet.

    Au Ridning
    Ridtur i Australien. Foto: Anna Munters

    Giftiga djur

    Medan vi i Sverige mest har huggormar att oroa oss för under sommaren så ser förutsättningarna helt annorlunda ut i Australien. Här finns flera av världens giftigaste ormar, giftiga spindlar, giftiga grodor och en och annan krokodil.

    – Men man oroar sig inte så mycket över de giftiga djuren, man är medveten om att de finns dock. Familjen jag bor hos är väldigt måna om naturen och om att leva med naturen. Ormarna är skyddade och man får inte döda dem, berättar Anna Munters som också berättar om en tillvaro där man vet var de vilda djuren finns och vad de gör.

    Bland annat finns det en pytonorm som bor på gården som då och då äter ägg från hönsen. Många ormar flyr när de känner vibrationerna från hästarnas steg.
    – Man får inte glömma att ormarna är väldigt hjälpsamma, de jagar möss och råttor. de är ganska blyga och vill inte träffa människor. Men jag går ganska långsamt nu och ser efter var jag sätter fötterna, säger Anna som även har stenkoll på vilka spindlar som bor i hennes hus.

    – Jag har en ”huntsman-spindel” som bor i mitt vardagsrum, Den gör inget nät och är inte farlig för människor. Den är stor som en hand och jagar sina byten. Jag har sagt till den att den får stanna i vardagsrummet…

    Pytonormen som bor på gården.
    Au Orm
    Red-bellied Black Snake är en vanlig giftorm i området. Foto: Anna Munters

    För den som är ute efter naturupplevelser men ogillar den kyla som Island kan bjuda på kan Australien vara ett fullgott alternativ.

    – Det är full underhållning varje dag. Det hoppar förbi kängurur var och varannan dag, fladdermössen är stora som fiskmåsar, fjärilarna är som småfåglar och kakaduor flyger runt i flockar här, berättar en upprymd Anna Munters som beskriver en natur ”på steroider”.

    Även vädret kan delvis beskrivas som att vara på steroider. Rätt som det är så regnar det, då kommer det enorma mängder som skapar en flod där det bara var ett dike förut berättar Anna Munters.

    Kängurur hoppar förbi då och då.

    Tips till dig som vill resa och arbeta

    Planen är att vara i Australien en månad och att kombinera arbete på gården med turer och utflykter
    – Australien är så stort. Bara den här gården känns tillräckligt stor för mig, jag går ut här varje dag och bara gapar. Men vi har åkt på lite småturer och kommer göra fler. Jag tar en dag i taget, säger Anna Munters som har flera tips till andra som känner att äventyrslusten blir alldeles för stor.

    – Människor är väldigt generösa att dela med sig. Hitta en kontakt via en kompis eller via sociala medier, berätta vad du vill göra och var du vill åka. Ofta får du hjälp eller vidare kontakter.

    Har du egen häst tipsar Anna om att fråga runt bland stallkompisar och vänner om någon kan tänka sig ta hand om den under tiden du är borta. Själv har hon numera bara en häst, som står på Island vilket denna gång gjorde det lätt att åka iväg,
    – Jag är så tacksam över islandshästarna. De har givit mig så mycket vänner över hela världen.

    Ridsport digital

    99:- i månaden