Boktips
29 februari 06:10
Ridsportplus

Mytologi och islandshästar i fokus på fotoutställning

KulturDet var det lite mer vilda i islandshästen som fångade Susanne Walström under en ritt på Island. Det blev upptakten till ett fotoprojekt som hon återvänt till i närmare tio år.

Mytologi och islandshästar i fokus på fotoutställning
Fotograf Susanne Wahlström ställer ut sina bilder från Island. Foto: Susanne Walström

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Islandshästen har en särskild plats i hjärtat hos många hästälskare, och för Susanne Walström blev fascinationen för dessa trollbindande djur startpunkten för ett projekt hon återvänt till i närmare tio år.

  Blft_susanne_2023_web
  Susanne Walström, fotograf.

  Susanne Walström arbetar som frilansfotograf och uppmärksammades bland annat på 90-talet för sina bilder från Tjernobyl som publicerades i Dagens Nyheter. Hon har dessutom genom åren haft återkommande uppdrag för Svenska Ridsportsförbundet.

  I fotoprojektet ”Black Lava Fairy Tale” är hästarna och den isländska naturen huvudpersoner och under 2018 gav hon ut boken med samma namn. Nu ställs bilder från projektet ut.

  Mytologi och sagor

  Som ung red hon på ridskola men slutade i övre tonåren, men hästarna har ändå ständigt varit närvarande. När hon 2012 reste till Island med sin dotter såg hon till att rida en långtur.
  – Det var något helt annat, att rida ute i den fantastiska naturen och rida med en flock med löshästar. Det var en sån upplevelse att rida på det sättet.

  Islandshästarna och upplevelsen på Island fångade henne och sedan 2012 har hon varit tillbaka sju gånger för att rida och fotografera.
  – Islandshästarna är lite mer vilda än tama men ändå blida på något sätt. De har sin flock och vi människor är inte så viktiga, så är det kanske för alla hästar, men det blir tydligare med hästarna på Island. Det är fascinerande med flocken av hästar som så målmedveten rör sig framåt i det otroliga landskapet.

  Image001
  Foto: Susanne Walström

  Susanne beskriver islandshästarna som nästan som sagodjur.
  –Det finns mycket mytologiskt kring islandshästarna. I den fornnordiska mytologin hjälpte hästarna gudarna, de springer över himlavalvet och bär sina ryttare in och ut ur dödsriket.

  Utmaningen att fånga ögonblicken på hästryggen har lett till att Susanne experimenterat med olika kameror, och genom åren har flera små kameror avverkats för fånga unika ögonblick från hästryggen.

  – Men många av bilderna är också fotograferade med en systemkamera som åker med i den följebil som finns med när man rider på längre turer.

  Sätter punkt

  På utställningen, som öppnar 7 mars på Galleri Glas i Stockholm, får besökarna möjlighet att se ett femtontal nya fotografier. Fotografier som Susanne tog under sin senaste resa 2023.
  – Besökarna kommer få en naturupplevelse med hästarna som en del av naturen. Det är vackert men ändå lite mystiskt.

  Med utställningen sätter Susanne punkt för fotoprojektet.
  – Men jag kommer åka till Island för att rida och fotografera igen.

  Utställningen pågår 7 mars – 4 april, 2024, på Galleri Glas, Nybrogatan, Stockholm.

  Ridsport digital

  99:- i månaden