Hästägartips
23 juni 06:10
Ridsportplus

Nio tips – Så får du det bete du vill ha

HästhållningHur får man ett bete som passar hästen? Här är nio sätt som ger större utväxling av dina betesmarker.

Nio tips – Så får du det bete du vill ha
Att underhålla sitt bete är viktigt – även om du vill ha magert bete. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  1 Dela upp betet

  Ju mer du kan dela in och styra ditt bete – desto mer får du ut av det. Särskilt om du har beten som är känsliga är det mindre lämpligt att ha permanent bete på dem. Då ska marken delas in så att betestrycket blir lagom. Hur du gör det beror på förutsättningarna och vad du har för typ av hästar, om de är lättfödda eller ej. Har du lättfödda hästar är det ännu viktigare att dela in betet så att du har koll på hur mycket de får i sig.

  2 Strip-beta

  Du kan strip-beta och släppa hästarna på en mindre sträcka varje dag. Sedan flyttas stängslet så att det blir nytt bete och marken bakom  får vila. Men du behöver också säkerställa att alla hästar får ytor att röra sig på fritt i alla gångarter.

  3 Läs av betet

  Lär dig att läsa av och se vilken typ av bete du har. Om det är torrt, blött, känsligt, rikligt. Vad avkastar marken och hur mycket protein och energi är det i betet? 

  Det är också bra att veta vad du har för jord. Genom att göra en markkartering får du reda på halten av näringsämnen – till exempel fosfor och kväve – i jorden. Skicka in ett jordprov till markkartering.se (Hushållningssällskapets laboratorium) eller något av de kommersiella laboratorier som finns.

  4 Växelbeta

  Om det finns möjlighet att växelbeta och varva med andra djurslag i markerna – får fungerar särskilt bra – kan det vara ett sätt att både minska parasittryck och bli av med oönskade växter. I vissa lokala Facebookgrupper kan du hitta andra djurägare att byta betesmark med.

  5 Gödsla – men inte alltid

  Markkartering är särskilt viktigt om du vill gödsla marken. Kväve är alltid bra för att få fart på tillväxten, men vallgrödor behöver också kalium. Om hagarna inte har mockats finns det dock ofta nog med fosfor från stallgödseln. 

  Gödsling bör göras i god tid innan betet ska användas, eftersom det tar några veckor innan gödslet har mineraliserats. Det är bra att sprida gödsel precis när gräset börjar spira, men efter att marken torkat upp tillräckligt – för att maskiner ska kunna komma ut. 

  6 Så in om det behövs

  Sådd bör inte göras för tidigt innan jorden ”reder sig” – alltså torkat upp och börjat bli varm. Du kan även så senare, men inte senare än juli-augusti, annars överlever inte fröna. Genom att så livskraftiga vallgrödor kan du tränga undan ogräs som smörblomma, baldersbrå, skräppor och stånds. 

  7 Putsa betet

  När betet är ojämnt med övervuxna rator där hästarna lämnat spillning eller har stora partier med oönskade växter som smörblomma – då är det viktigt att putsa. Om du inte har egen betesputs och traktor kan du hyra eller anlita någon i närheten. Mindre delar och ojämn mark kan putsas med röjsåg eller gräsklippare. 

  Försök hinna putsa innan oönskade växter går i blom. Samla annars om möjligt in blommande ogräs. 

  8 Växtrotation

  Har hästarna gått länge på samma mark kan det vara hårt trampat och nerbetat och gräsets rötter är skadade. Då kommer det inte att växa. Om du har möjlighet att plöja och luckra upp och så in någon annan gröda är det ett sätt att ge betet ny kraft. Du kan ha växtrotation och kanske dela mark med någon bonde som får använda marken till andra grödor medan du själv får låna betesmark.

  9 Planera

  Planera för hela året och se till att inte överbeta någon gång under säsongen. Se till att betet har viloperioder, framförallt när tillväxten slutar, vilket sker mellan september och november – beroende på var i Sverige man bor. 

  Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 9/2024.

  Ridsport digital

  99:- i månaden