Nyheter
1 april 06:00
Ridsportplus

Nya regler om takhöjd upprör

RegelverkÅr 2025 träder nya regler för stallbyggnader i kraft. Den lägsta takhöjden som krävs blir fem meter, oavsett häststorlek. LRF Häst och HNS ser med oro på de kostnader som takhöjningarna innebär, men från Svenska kyrkan kommer besked: Nya inkomstkällor kan komma.

Nya regler om takhöjd upprör
SM-segraren Stella Röhlckes anläggning Borebackar klarar de nya kraven. Eventuellt även Flyinges Hingststall. Desto tuffare blir det för ridskolor och majoriteten av andra svenska stallar. Foto: Sandra Nordin Johansson / Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det är Jordbruksverket som beslutat om de nya föreskrifterna om fem meters takhöjd i stall, som ska gälla från 1 januari 2025. Det går att söka dispens med ett års tid om ”synnerliga skäl” föreligger.

  Men den 1 januari 2026 riskerar den som inte byggt om vite, och i värsta fall näringsförbud.

  Går samman i protest

  Hästbranschens organisationer är oroade och har gått samman i en debattartikel som publiceras på Ridsports sajt under måndagskvällen.

  – Jag har full förståelse i detta, Sverige ridskolor går redan på knäna. Det här är ett slag mot hela näringen. Hela beslutsprocessen har dessutom lite av ett löjets skimmer över sig, säger Ridsports chefredaktör Catharina Hansson.

  LRF Häst har kallat takkraven ”hutlöst höga” och HNS har bett Jordbruksverket om ett möte för att riva upp de nya reglerna.
  – Vi har dock redan tagit in remissinstansernas åsikter. Och vi måste agera nu så att de som är emot hästsporten kan se hur väl hästarna behandlas, de kommer ju så att säga bo i palats, säger Henry Rules på Jordbruksverkets djurskyddsenhet, som även påtalar den förbättrade luftkvaliteten i stallarna.

  Nya möjligheter

  Det finns dock hopp för ekonomiskt utsatta stallägare. Det säger Birgitta Heligsson, marknadsansvarig i Svenska kyrkan.

  – Vi har mängder av överflödiga kyrkor på landsbygden i Sverige som kan byggas om till stall utan alltför höga kostnader. Jesus föddes trots allt i ett stall så steget är inte så långt.

  – Kyrkogårdar som inte längre är i bruk har dessutom visat sig innehålla mineralrikt gräs, lämpligt för hästbete.

  Hon tror också att det finns ett intresse från församlingar att hyra in sig i stall med rejäl takhöjd.

  – Jag såg bilderna på bröllopet mellan Henrik von Eckermann och Janika Sprunger, som hölls i parets stall 2022. Där var det högt i tak och intrycket blev närmast sakralt. Vi vet också att djur kan föra oss närmare Gud, säger Birgitta Heligsson.

  Bild nedan: Världsettans stallbröllop inspirerade Svenska kyrkan

  Ridsport digital

  99:- i månaden