Sport
26 maj 16:47
Ridsportplus

Romme: Tre personbästa och årets näst snabbaste tid i världen i P2

RommeNivå 1 på Romme blev en riktig framgångssaga för Gudmundur Einarsson och Draumur från Tängmark, som nyss satt personbästa i P2 med den snababste tiden i år. Ytterligare två personbästa tar ekipaget med sig hem, samtidigt som de tar sikte på femgångskombination genom en ny gren.

Romme: Tre personbästa och årets näst snabbaste tid i världen i P2
Arkivbild. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  P2 blev Gudmundur Einarsson och Draumur från Tängmark (f -14, e Döggvi frá Ytri-Bægisá I, u Vidja från Tavelsjö) sista start efter en lång tävlingshelg på Rommeis nivå 1. Klockan stannade på 7,40, vilket är personbästa för ekipaget men även den näst snabbaste tiden i grenen i världen i år, enligt FEIF’s årsrankning.

  – Det var en glad överraskning, konstaterar Gudmundur när Ridsport berättar att tiden är bland de snabbaste i världen i år och sammanfattar helgens tre personbästa kort och koncist:
  – Något rätt har jag gjort i alla fall.

  Bytt fokus i träningen

  Redan under tävlingens första dag, torsdagen, slog ekipaget till med ett personbästa. Då handlade det om stilpass, där ekipagets totalpoäng blev 8,50, med ett bästa löp på 8,67. Under fredagen lyckades ekipaget med samma bedrift i femgång, och satte personbästa med sina 6,93.

  – Vinterträningen har absolut lönat sig och gett resultat i tävlingssammanhang. Det är fem veckor kvar till SM, det bådar gott om att vi ska kunna förbättra vissa detaljer ytterligare.
  – Förra året la jag mycket fokus på pass i träningen, nu har jag haft mer fokus på att förbättra ridbarheten och Draumur som femgångshäst. Det är skönt att se att det inte har gjort honom långsammare i löpen. Nu fortsätter vi med samma träningssystem fram till SM, så får vi se vad som händer sedan.

  Satsar mot kombination

  När Ridsport pratade med Gudmundur i juli 2023 var grenbytet, där Gudmundur valde bort femgång för passgrenar, en av nycklarna till ekipagets VM-biljett. Ett knappt år senare är det bara att konstatera att ekipaget skördar framgångar i passgrenarna, men samtidigt har Gudmundur börjat glänta på en ny dörr.

  – Jag tränar lite med sikte mot femgångskombination på SM, förklarar Gudmundur som under Wångens SM-kval och på Romme även startat i femgång och ytterligare en ny gren – T2.

  Under Wångens SM-kval slutade ekipaget på 6,03, medan poängen under Romme stannade på 5,43.

  – På Wången överraskade Draumur mycket och vi gjorde en fin visning. Nu på Romme var det jag som klantade mig, jag var för oförberedd. Jag stod och surrrade med kompis när jag blev inropad i collecting ring. Men jag känner att det finns mer att hämta.

  Siktar på SM-guld och NM-biljett

  Det är en ödmjuk Gudmundur som med framgångarna på Romme färskt placerade i bagaget, svarar på förhoppningarna inför resterande del av säsongen.

  – Nu får jag analysera helgen. Jag brukar ta en tävling åt gången, nästa blir SM. Det är klart att jag siktar på vinst i någon av grenarna, men när alla duktiga och snabba ekipage möts får vi se vem som är bäst.

  Och nog finns det en förhoppning om att återigen ingå i det svenska landslaget och representera Sverige vid NM i Danmark i mitten av augusti.

  – Det ser nog bra ut, fungerar det bra på SM är det ingen omöjlighet med biljett till NM. Målet är såklart att bli uttaget, men jag måste leverera för att bli uttagen.

  Ridsport digital

  99:- i månaden