Veterinärt
28 april 2022 06:22
Ridsportplus

Så hejdar du smittan

SjukdomarKvarka. Hästinfluensa. EHV-1 (virusabort). Vi är nu mitt i högrisktiden för spridning av smittsamma luftvägssjukdomar. Ridsport har sammanställt de bästa tipsen om vad du behöver tänka på för att stoppa smittan.

Så hejdar du smittan
Inför rutinen att tempa hästarna dagligen, så märks det direkt om en häst fått feber (bilden har inget samband med texten). Foto: Jeanette Flensburg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Virus och bakterier

    Luftvägssjukdomar sprids genom virus eller bakterier. En hostande häst kan sprida luftburet virus upp till 50 meter. Andra smittvägar är genom noskontakt, föremål och personer. Kvarka sprids genom bakterier som kan överleva länge i miljön, framför allt i textilier, runt vattenkoppar och hinkar.

    Använd sunt förnuft

    Låt inte hästen hälsa på andra hästar i samband med träning/tävling.

    Om flera hästar använder samma utrustning eller hinkar och foderkrubbor, bör de rengöras noga mellan varje häst.

    21 dygn måste dock gå innan en häst som varit uppstallad i stall där smitta eller misstanke om smitta förekommer, får inte delta i tävling.

    Sju steg för att minimera riskerna för smitta

    1. I stall där hästarna åker till träning och tävling regelbundet krävs förebyggande arbete.
    2. Ha en plan för isolering. Inred en separat avdelning och hage som lätt kan tas i bruk.
    3. Särskilda kläder till skötaren av isolerade hästar.
    4. Isolera direkt vid misstanke om smittsam sjukdom, det kan minska antalet insjuknade hästar. Med korrekt isolering kan till exempel ridskolor hållas i gång med de friska hästarna.
    5. Undvik att ha dräktiga ston i samma stall som tävlande hästar.
    6. Vaccinera.
    7. Slussa alltid in nyanlända hästar genom att de står avskilda från övriga i tre veckor. En utebox med tillhörande hage är utmärkt för detta.

    14 dygns isolering är den kortaste tid som rekommenderas efter senaste insjuknade hästs första febertopp, vid luftburen smitta.

    Snabb isolering effektiv

    En häst som fått kvarka utsöndrar i regel inte bakterier förrän efter 24-48 timmar, så snabb isolering kan vara ett mycket effektivt sätt att begränsa antalet smittade hästar.

    090910548_abfa4
    Nu är det högsäsnong för smittspridning (bilden har inget samband med texten).

    Tempa, tempa, tempa!

    Inför rutinen att tempa hästarna dagligen, så att det direkt märks om en häst fått feber. Det beror inte alltid på en smittsam sjukdom, men flera smittsamma luftvägsinfektioner börjar med en febertopp.

    Fyra punkter att tänka på:

    1. All hästsport bygger på att hästen är frisk. Alla ryttare måste vara mentalt beredda på att behöva avstå från en tävlingsstart, oavsett vad som står på spel, om det förekommer smittsam sjukdom i stallet.  Detta gäller även att åka till träning på andra anläggningar.
    2. Respektera hästägarförsäkran inför tävling. Där försäkrar ryttaren att det inte ens förekommit misstanke om smittsam sjukdom i stallet de senaste tre veckorna.
    3. Alla hästar kan bära på en latent smittsam sjukdom som inte bryter ut förrän hästen utsätts för stress eller nedsatt allmäntillstånd. Skuldbelägg inte hästägare med sjuk häst!
    4. Utse en ansvarig person i stallet som står för veterinärkontakt och information om sjukdomsläget.

    Läs på!

    Utförlig info om smittsamma luftvägssjukdomar – symtom, behandling, sanering  med mera –  finns på www.sva.se.

    Reglerna för tävlingsryttare finns i TR I: www.ridsport.se

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2020. Den är faktagranskad av klinikveterinär Anna Eriksson, Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg.

    Ridsport digital

    99:- i månaden