Hästliv
12 juni 2023 06:10
Ridsportplus

Saliv lovande som magsårstest

HästhälsaFörst kom gastroskopi som metod för att undersöka om en häst har magsår, nu är salivprov på gång. I det senare fallet slipper hästen fasta.

Saliv lovande som magsårstest
I dagsläget så krävs en gastroskopi för att diagnosticera magsår. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När en häst ska genomgå gastroskopi undersöks hästens magsäck genom en lång och smal slang med fiberoptik; en digitalkamera förs via hästens ena näsborre till foderstrupen och hela vägen vidare ner till magsäcken. För att veterinären ska kunna se något, krävs att hästen först fastar i 15 till 18 timmar. Eftersom fasta i sig kan göra att ytliga magsår uppkommer, har forskare börjat undersöka om det finns andra sätt att skilja hästar med magsår från dem som inte har det.

En sådan undersökning har gjorts vid Veterinärhögskolan i Köpenhamn. Ur saliven hos 147 hästar analyserades 23 olika biomarkörer. På så sätt kunde forskarna få fram vilka skillnader som uppvisades i gruppen med 12 friska hästar, de med konstaterade magsår (110 hästar) samt de 25 hästar som hade andra sjukdomar. Tre av biomarkörerna visade att det tydligt gick att skilja hästar med magsår från dem som inte hade det.

Detta innebär att det i framtiden kan komma ett enklare sätt att upptäcka magsår.

Källa: Evaluation of a comprehensive profile of salivary analytes for the diagnosis of the equine gastric ulcer syndrome. Alberto Muñoz-Prieto et al, Animals 2022.

Ridsport digital

99:- i månaden