Hästliv
16 april 2023 06:20
Ridsportplus

Sambon pressade henne att ge upp hästarna

Mammor som riderNär Anna träffade en ny man var det självklart att han skulle stötta hennes hästintresse och paret köpte egen gård. Men efter en tid ändrades mannens beteende.

Sambon pressade henne att ge upp hästarna
”Hästar är terapi för överklasskärringar”, tycker Annas sambo. (Bilden visar inte personerna i artikeln.) Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Anna, som vi kan kalla henne, har haft hästar hela livet. Sitt första barn fick hon tillsammans med en man som delade hennes hästintresse.

När paret separerade träffade Anna en ny man, vi kan kalla honom Peter, och blev gravid. Att hon skulle fortsätta med häst var självklart och paret köpte till och med en gård. Till en början lovade Peter guld och gröna skogar. Hästarna hade han inget emot, tvärtom, det var självklart att de skulle hjälpas åt att renovera stallet och bygga hagar.

Ingenting har blivit gjort

Verkligheten skulle dock visa sig bli en helt annan. I takt med att både ett och två barn föddes tilltog Peters ogillande gentemot Anns hästintresse.
– När vi flyttade hit var dealen att vi skulle göra i ordning allt tillsammans men sen har ingenting blivit gjort. ”Hästar är terapi för överklasskärringar”, tycker Peter, säger Anna.

Allt som har med hästar att göra har blivit minerad mark.
– Han är inte speciellt intresserad av att ta hand om barnen på egen hand, så när jag var ute och red ringde han och sa att jag måste komma tillbaka, berättar Anna.

Det känns som om en kroppsdel blivit amputerad.

Peter upplever ofta att Anna åker iväg och roar sig, faktiskt så snart hon lämnar huset.
– När jag skjutsar min äldsta till sin pappa ringer Peter och säger att jag kör för långsamt bara för att sno åt mig egentid. När jag städade ur en släktings dödsbo fick jag höra att jag hade varit borta alldeles för länge.

Gjort sig av med hästarna

I våras blev situationen till slut ohållbar och Anna valde att sälja en av hästarna och lämna ut de övriga på foder.
– Hästarna har varit hela mitt liv och nu står jag här, 32 år gammal, och har ingenting av det kvar, för att någon annan inte tyckte det var viktigt. Det känns som om en kroppsdel blivit amputerad, säger Anna.

Hon planerar att ta tillbaka hästarna så småningom, men måste först få tillräckligt god ekonomi för att försörja både sig själv, barnen och hästarna på egen hand. I första hand stannar hon hos sin sambo i brist på stöd och av ekonomiska skäl.
– Det kommer att ta tid men just nu jobbar jag nästan 200 procent för att tjäna ihop tillräckligt mycket för att kunna göra det här själv.

Fakta

Experten: ”Se det som en varningssignal”

Liriaortiz
Liria Ortiz

Liria Ortiz är psykolog och psykoterapeut. Enligt henne handlar det sällan bara om just hästarna, när en partner inte stöttar hästintresset.
– Om det handlar om ett kontrollerande beteende, vilket det ofta gör, börjar det kanske med hästarna, men det slutar sällan där. Se det som en varningssignal om din partner inte vill att du ska fortsätta rida, råder Liria Ortiz.
– Hur många andra saker vill din partner att du ska sluta göra? Psykisk misshandel  börjar ofta med att partnern tar ifrån dig något du älskar och sedan fortsätter det med att du avskärmas från vänner och familj.
– Om du märker att din partner vill begränsa dig, om hen kommer med kommentarer om hur du beter dig eller klär dig, då ska du vara uppmärksam.

Lätt att ursäkta beteendet

Liria Ortiz säger att kommentarerna ofta lindas in i förklaringar om att det är för ditt eget bästa och att du är älskad. För den som är förälskad är det också lätt att själv ursäkta det här beteendet.
– Det här handlar inte om kärlek, det handlar om kontroll och om att utöva makt i förhållandet,

_dsc0452
Den som inte vill berätta för sina närmaste om en partners beteende kan kontakta Kvinnofridslinjen.

Om partnerns beteende ändras när ni får barn är det extra illa, menar hon. I det läget är vi nämligen oftast extra sårbara.  Att precis då ta bort något som är viktigt för dig är beräknande.
– En del pratar om att deras partner inte vill hjälpa till med barnen medan de är i stallet, men det handlar inte om att hjälpa till. Det handlar om att partnern tar ansvar för sitt barn, något hen ska göra.

Liria Ortiz tycker att den som börjar känna sig kontrollerad ska omvärdera sitt förhållande och prata med någon om situationen.
– Många skäms och berättar inget för sin omgivning. Vill du inte söka stöd hos någon i din närhet kan du alltid vända dig till Kvinnofridslinjen och prata med dem anonymt.

Kvinnofridslinjen

  • 020-50 50 50
  • Eftersom det är ett 020-nummer är samtalet kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2023.

Ridsport digital

99:- i månaden