UterittSvampsäsongen är här, och det är många som passar på att plocka svamp i samband med ridturen. Ridsport har pratat med svampkonsulenten Majken Ekstrand som ger flera goda råd.
Svampjakt från hästryggen – svampkonsulentens bästa tips
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Sensommaren och hösten innebär härliga ridturer i skog och mark. Tillhör du kategorin som alltid har en plastpåse i fickan ifall att du skulle stöta på ett bra svampställe under uteritten – då kanske du måste tänka om.
– Plastpåsar är inte bra, det blir lätt bakterietillväxt i en tät miljö särskilt när det är lite värme ute.
Det säger Majken Ekstrand, svampkonsulent och Årets Svampkonsulent 2022. Hon rekommenderar istället de nätpåsar som går att hitta i grönsaksdisken, eller kompostpåsar i papp.
För dig som rider med sadelväskor i jakt efter delikata svampar rekommenderar hon också att väskorna inte är för täta. Använd gärna papperspåsar som du sedan lägger i sadelväskorna.
– En tygkasse kan också fungera utmärkt, men det är risk att det blir lite smul i botten om du lastar i för mycket.
Rensa i skogen
Majken har flera goda råd inför svampturen. Hon rekommenderar att man gör grovrensningen av svampen i skogen. Det vill säga att du skär av jordiga fötter.
– Det är både med hänsyn till bakterier men också för att det är skönare när man kommer hem. Därför är det bra att ha en ihopfällbar svampkniv med borste på i fickan eller i sadelväskan.
När det är dags att plocka så plocka alltid en svamp i taget. Det finns svamparter som trivs nära varandra – plockar du flera på samma gång är det risk att du får med dig fel svamp hem.
Det är lätt att bli girig i skogen, men plocka bara svampar som ser fräscha ut. Och är du osäker på vad det är för svamp, ta med den hem i en egen påse och slå upp i en modern svampbok. Just att svampboken är uppdaterad är viktig, synen på ätbara svampar har genom åren förändrats. Du ska aldrig äta svamp du inte är säker på vad det är för något.
– Och lita inte på AI-appar. När det gäller svamp har apparna ofta fel. Svampar är så variabla hur de växter och ofta krävs det mer information om till exempel trädarter och doft innan du kan artbestämma, säger Majken som också rekommenderar att gå med i någon av de välmodererade facebookgrupperna som finns för svampintresserade.
– Är du riktigt intresserad kan du gå en kurs med någon av alla svampkonsulenter som finns i Sverige.
Ta hand om svampen
När du kommit hem från ridturen så gäller det att ta hand om svampen så snart du kan.
– Man kan bli dålig i magen av dålig hanterad svamp, förklarar Majken som rekommenderar att man steker svampen i minst 20 minuter.
– Ibland ser man tv-kockar som bara fräser på svampen lite snabbt i stekpannan, men de flesta magar behöver väl tillagad svamp. Dessutom tjänar man smakmässigt på det.
Vill du inte steka och äta svampen direkt så kan du välja mellan att förvälla, det vill säga koka ur vattnet ur svampen, eller att torka den.
– Svampen ska torka fort, det på grund av nedbrytningsprocessen. Du får inte torka svampen högre än 40 grader för då börjar den tillagas, förklarar Majken som också poängterar att det heller inte är optimalt att torka svamp på tidningspapper.
– Det bevaras fukt i tidningspapper. Svampkonsulenter rekommenderar alltid en svamptork, men har man inte det så är det nästbästa ett myggfönster eller lite tyg och så en bordsfläkt, Svampen ska vara knastertorr.
När det gäller förvällning är det viktigt att inte använda fett i pannan, då håller nämligen svampen många år i frysen.
Upptäck nya arter
De flesta är välbekanta med kantraller, trattkantareller och karljohanssvamp. Men det finns flera svampar som är bra matsvampar – och som lätt går att hitta från hästryggen. En av dessa är strävsopparna.
– De liknar karljohansvampen. Det är en hel grupp av svampar som har bruna till oranga hattar, de har beigeaktiga rör under. De har en fot som har filttofsar och noppor på. Nopparna, kan vara vita, bruna, rödbruna, säger Majken som säger att strävsopparna är lätta att lära sig att känna igen.
I strävsopp-familjen finns bland annat tegelsopp och aspsopp.
– De är goda att torka, så kan du steka dem långsamt med smör, lök och mixa med färskost.
En annan svamp som är lätt att lära sig är blek taggsvamp. Den är vitbeige och kan ovanifrån likna kantareller. Blek taggsvamp växer gärna i samma miljö som kantareller och har taggar under hatten.
– De är likvärdiga som kantareller, jag vet många som gör vegetarisk färs med dem eller blandar dem i köttfärs och biffar.
En annan bra nybörjarart är blodriskorna. Dessa svampar växer i anslutning till gran eller tall. De har ofta oranga toner med gröna inslag.
– När man bryter dem eller kör med kniven över skivorna så blöder de orange saft. De är väldigt goda med smör, de blir väldigt krispiga när man steker den, säger Majken som också berättar att utmaningen med blodriskor är att hitta dem i rätt stadie – innan de blivit angripna av insekter.
En annan art, som är en riktigt god matsvamp är Stolt fjällskivling.
– De växer ofta i brynmiljöer, i anslutning till hagar. De har väldigt tydliga kännetecken. De är ganska stora ljusa svampar med fjäll på hatten som går att pilla loss. De har vita skivor och så har de ring, som är lös. Foten ska även ha ett sicksackmönster, säger Majken som berättar att det finns de som förväxlar Stolt fjällskivling med flugsvampar.
–Du ska inte äta någon svamp som du är det minsta osäker på. Se därför till att ha en aktuell svampbok och använd inte mormors svampbok. Jag rekommenderar boken ”Våra bästa matsvampar : hitta, identifiera, plocka” av Lotta Ekberg.
Fakta
Majken Ekstrand
- Årets Svampkonsulent 2022
- Driver uppskattade konton på både Instagram och Tiktok under namnet Svamparella
- Sitter i styrelsen i Sveriges mykologiska förening
- Administratör för Facebookgruppen Svamp
Läs gärna på om giftiga svampar, så du känner igenom dem. Mer information hittar du här
Vill du ha kontakt med en svampkonsulent? Här hittar du Sveriges svampkonsulenter
Följ Ridsport på