HästvälfärdEfter sommaren ser Åsa Nevander Holmén, ridlärare IV och tävlingsryttare, ännu fler feta hästar.
– Nu måste vi sluta hitta på ursäkter för att låta våra hästar bli tjocka, säger hon.
Tränaren: ”Vi måste skärpa oss”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Övervikt blir allt vanligare bland hästar i stort och bland islandshästar är det ett utbrett problem. Åsa Nevander Holmén, ridlärare IV och tävlingsryttare, upplever att många hon träffar har överviktiga hästar.
– Jag träffar alldeles för många ridhästar som går med mycket övervikt.
Åsa upplever att många hästägare har en rad ursäkter för att hästen är överviktig, men hon tycker att vi måste bli bättre på att tag i problemet istället för att ursäkta det.
– Det är krångligare för oss att hålla hästarna i bra hull. Men det är krångligt att ha häst. Det är inte okej att säga ”jag skulle på semester så jag släppte den på bete”, då får du hitta någon som kan sköta din häst så den mår bra under den tiden du är på semester, säger Åsa och understryker fler av de följdproblem som hästar får till följd av övervikt.
– Går de med övervikt länge kan de bli halta, de kan få EMS eller fång. Det precis som för oss människor som går med övervikt länge, vi får diabetes och problem med knäna, säger hon och lägger till:
– Vi har valt att rida på hästar och då är det vårt ansvar att se till att dom har förutsättningar för att göra det jobb som vi vill. Du kanske vill upp en nivå i sin egen ridning och så är hästen kraftigt överviktig. Det går inte och det är inte rätt mot hästen. Vi måste skärpa oss.
Ta hjälp
Det är lätt att bli hemmablind för sin hästs hull menar Åsa som också har en lösning på problemet.
– Ta hjälp av en kunnig person för att bedöma hullet på din häst. Be sedan foderrådgivare om hjälp för att hitta en bra lösning för hälsosam viktnedgång för din häst.
För att få ner en häst i hull brukar den första insatsen handla om att just ta bort den från gräset.
– Har du ingen grushage får du göra en, eller om du kan ordna en skogshage. Är du inackorderad och det inte finns möjlighet kanske du får överväga att byta stall, säger Åsa som menar att hon enligt egen erfarenhet upplever att få hästar ens kan gå på bete hela sommaren.
– Men har du en häst fin i hullet på våren kanske den kan gå på bete vissa delar under sommaren.
Just fodret är den avgörande faktorn menar Åsa.
– Man kan inte ut och galoppera på en överviktig häst – då blir den halt. Det handlar om effektiv lågintensiv träning som till exempel skritt för hand och klättring. Promenera den gärna i backar, det finns ingen anledning att du sitter på om hästen ändå har så mycket övervikt, säger Åsa som också tipsar om att låta hästen gå över bommar i skritt och trav.
Hon tipsar också om att cykla eller springa med hästen. Men säger också att 30 minuters promenad är bättre ingenting.
– Vi måste sluta blunda för den här frågan – för hästarnas skull.
Här kan du läsa mer om hull och överhull
Följ Ridsport på