Äldre hästar i sportenMöt de äldre hästarna på tävlingsscenen - och ryttarna som får dem att prestera år efter år. I en miniserie möter vi ryttarna och hör hur de tänker kring träning, foder och framtida tävlingskarriärer. Näst ut är Dreki från Lind.
”Träningen sker på hans villkor”

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Dreki från Lind är i allra högsta grad fortfarande aktiv ute på tävlingsbanorna. Numera rids han främst av Viktor Elgholm och tillsammans gjorde de en hel tävlingssäsong 2024, och planen är att göra ännu en hel säsong 2025.
– Målet är inte uttalat så för året, vi får se lite eftersom han är en passhäst och jag vet inte om 20-åriga hästar blir snabbare med åldern.
Även om Dreki främst är en passhäst som Viktor beskriver det så har de även tävlat en del i A-flokk, en gren där Dreki får komma till sin rätta på många sätt och ekipaget kan sänka axlarna och ha roligt. Även om deras SM-vinst för fem år sedan sticker ut så är det i a-flokk som han har riktigt goda tävlingsminnen.
– Det är väldigt roligt att rida den grenen med honom och det passar honom bra. Han har lite svårt för pass på ovalbana eftersom han har mycket tölt i sig. I A-flokk brukar det vara roliga finaler, vi rider inte den grenen för att vinna Nordiska mästerskapen, vi gör det bara för att det är roligt. I till exempel stilpass är det mer anspänning när det är tävlingsdags.
Fri tillgång på hö under sommaren
När vi ringer runt till ägare och ryttare till äldre tävlingshästar så betonar de hur viktigt det är att hästarna får ordentligt med protein i sitt foder, framförallt för att bibehålla muskelmassan.
– Han är hingstig i perioder och på sommaren äter han inte tillräckligt så då har han fri tillgång på hö. Sen har han en beräknad foderstat och får extra protein och salt när han ska ta i.
Vad gäller träningen menar Viktor Elgholm att det gäller att se upp. Ofta blir det turer i skog och mark, men även longering och tömkörning.
– Träningen sker på hans villkor, äldre hästar får man ta lite mer hänsyn till och se vad hästen bjuder på, man vill inte pressa till något som kroppen inte klarar av. De är utbildade och gör det man ber om, men man får passa sig så man inte kräver för mycket.
Har han någonsin varit skadad?
– Han hade något ryggstrul för några år sedan, vi hade släppt honom i en större hage och han är hingst… men det var flera år sedan.
Dreki som fyller 20 år beskriver han som en reserverad individ med stor integritet.
– Det tar tid med människor innan de får ta i honom och hålla på med honom i stallet. Dreki är en personlig häst som ter sig till dom han känner, som mig och min flickvän. Jag har nog aldrig tyckt om en häst så mycket och han har lärt mig att verkligen rida pass ordentligt.
Faktum är att två av hästarna i vår artikelserie är efter samma hingst, nämligen Askur från Håkangården. Vi frågar Viktor Elgholm om han tror att det är en avelslinje som lämpar sig bra för just hållbarhet i längden.
– Han är lite av äldre avelslinjer, denna gamla skolan i Sverige, som var mycket flyt och tempo i men inte samma elasticitet. Det kostar dessa hästar mindre att röra sig framåt så det blir mindre kostsamt att konditionsträna. I moderna linjer kostar grundträningen på.
Fakta
Dreki från Lind
Hingst
Född: 2005
Efter: Hederspremiehingsten Askur från Håkangården.
Undan: Vindskjóna från Örvik
Första SM: 2012 med Johan Häggberg.
Meriter:
2009 års högst bedömda 4 års hingst.
2010 års högst bedömda 5 års hingst dittills med 8,38.
2024: 4 i SM ungmennaflokkur skeid 250m PP1
2023: 4 i SM ungmennaflokkur Skeid 250m P1
2021: 4 i SM GDYA
2019: 2 i SM GDYA
2019: 2 i SM A-flokk ungmenna, Forkeppni
2019: 3 i SM ungmennaflokkur Skeid 250m P1
2019: 1 i SM unglingarflokkur Gaedaskeid PP1
Avel: Över 30 avkommor
Ryttare genom åren: Viktor Vignisson Elgholm, Johan Häggberg och Ida Albinsson
Följ Ridsport på