TräningstipsHar du ont om inspiration till ditt ridpass? Anna Andersson som driver Kulltorps islandshästar delade med sig av ett bra tips under sin clinic på Wångens islandshästdagar 2023.
Träningstips: Ta hjälp av koner
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Anna Andersson driver sin verksamhet i Klockrike utanför Motala. Både som ridinstruktör och ryttare gillar hon att arbeta med koner under ridpassen för att få tydliga hållpunkter.
– Att rida mellan koner ger information om rakriktning och om inverkan.
Konerna är uppställda i en kvadrat på tio gånger tio meter med en kon i mitten. Anna börjar avsuttet.
– Det går utmärkt att arbeta avsuttet i fyrkanten. Man kan till exempel jobba sidvärtes med lite ”stepping over” genom att vända hästen runt konen. Här är det också bra att ha en mittkon för den hjälper dig att få en uppfattning om avståndet till de andra konerna.
Anna påminner om att variera sida och att analysera hur hästen rör sig i de olika varven.
– Jobbar du med ställning kan det vara lättare att se om hästen ställer sig korrekt i nacken när du är på marken. Du har också lättare att se om hästen har svårare att flytta åt något håll eller om den vill förböja sig. Har hästen mycket man kan du behöva fläta den så att du får en bra överblick över hur hästen rör sig.
I det uppsuttna arbetet finns en mängd övningar att göra både i och runt fyrkanten. Anna visar flera övningar i skritt där hon varierar linjerna i fyrkanten.
– Här använder jag konerna som slalom och låter hästen vara lång och låg, säger Anna samtidigt som hon låter fuxstoet Petra frá Auðsholtshjáleigu (f -13, e Konsert frá Korpu, u Perla frá Ölvaldsstöðum) sträcka sig fram till handen.
Tydliga markörer
Anna berättar om några fördelar med att ha koner till hjälp under ridpasset.
– De blir tydliga markörer för om ryttarens inverkning fungerar. Får jag hästen att följa mig dit jag vill så blir det extra tydligt med konerna. Jag ser ofta många som rider på fyrkanten och då blir sargen som ett ytterstöd. Genom att rida med koner blir du mer medveten om yttersidan och dina ytterhjälper.
Var försiktig så att du inte bara fastnar i övningar vid koner, variation gör hästen gladare.
– När det känns bra med övningarna med koner, rid ut på spåret och känn efter om du kan behålla samma känsla och kontakt så att hästen inte springer från dig bara för att den får ett större spår. Du kan också variera genom att rida ute på fyrkantsspåret, sedan rida in och göra en övning och därefter rida ut igen. Bara fantastin sätter gränser.
Tre övningar i fyrkanten
1 Vänd runt konen
Denna övning kan du göra både från marken och uppsuttet. Det är också en bra övning om du vill värma upp din häst från marken.
Övningen görs genom att vända hästens framdel runt konen. Tänk på att hästen ska ha gått förbi konen innan du börjar vända så att den inte kliver på konen.
Var noga med att anpassa tempot så att du kommer runt konen och håller linjerna. Denna övning går även att göra i tölt eller trav, då blir det lite mer som en ”volt med hörn”.
2 Slalom
Övningen jobbar med böjning och smidighet. Se till att få jämna bågar och att hästen håller jämn bjudning genom hela övningen. Det handlar inte om att rida så fort som möjligt utan att hästen ska följa dina hjälper.
3 Volter runt konen
Att rida ett mönster genom att lägga en volt kring varje kon kan vara en större utmaning än många tror, här blir det nämligen väldigt tydligt om hästen flyter iväg åt något håll och inte håller vägen. Viktigt är att volterna är lika stora och jämna. Börja gärna med lite större volter och rid i ett tempo där du som ryttare själv hinner med.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport Island 2023.
Följ Ridsport på