Porträtt
8 juli 06:09
Ridsportplus

Trav-snackisen på SM: ”Det har lossnat mer och mer”

TalangDet började viskas på läktarna när stoet Líf från Varvsberget gick sin fyrgångsuttagning. Stoet har en utmärkande trav, som gjorde intryck på många av åskådarna på SM. Vi har pratat med Fredrik Rydström, som rider stoet och dessutom äger henne tillsammans med Madeleine Engelberg.

Trav-snackisen på SM: ”Det har lossnat mer och mer”

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Líf från Varvsberget (f -17, e Mídas frá Kaldbak, u Dís från Hjortsåkern) gjorde stort intryck på många i publiken på SM. Stoets egenartade trav uppmärksammades av flera.
  – Traven är något hon har med sig. Den här långsamma stegfrekvensen. Hon tar väldigt stora kliv – vilket är både på gott och ont.

  Det säger Fredrik Rydström som äger stoet tillsammans med Madeleine Engelberg. Stoet är uppfödd av Emma Örtendahl.

  Fredrik berättar att han haft Líf hos sig sedan inridning, att traven är något stoet har naturligt.
  – Hennes trav är så stor så har den varit lite jobbig för henne. Men det har lossnat mer och mer ju starkare som hon blivit. Jag har alltid tänkt att det är en otrolig potential, säger Fredrik som också berättar att han fått lägga upp träningen lite annorlunda mot många andra hästar – det med hänsyn till stoets unika rörelsemönster men också med hänsyn till stoets psyke.
  – Jag har fått jobba mycket med hennes självförtroende så att hon litar mer på sig själv och på mig. Jag har fått vänta in henne lite mer, vänta mer på hennes reaktioner. Det har varit väldigt utvecklande, jag har fått tänka och analysera mycket, säger Fredrik.

  Han menar samtidigt att mycket träning är likartad med alla hästar.
  – Mycket handlar såklart om att hålla henne i rätt takt och balans – precis som med alla hästar. Att man kan reglera tempot, att ryggen inte faller igenom och att hästen orkar bära sig. Det man ska akta på en sån häst som Líf, som har sådana stora kliv från början, är att man intefår rida för fort. Utan man får låta henne gå lite långsamt och vara spänstig och så försöker man sakta bygga upp fart på det. Man måste vänta in hästen tills den är tillräckligt stark.

  Förra året visades stoet och hon tog sig till Svenska Avelsmästerskapen 2023 där hon tog SM-silver i klassen för 6-åriga ston. Det var egentligen också avelsbedömning som låg i fokus inför säsongen 2024 men planen ändrades.
  – Vi hade som mål att hon skulle höja sin bedömning i år men i våras så provade vi att åka ut och tävla. Det kändes roligt och lovande så då kände vi att vi kan visa henne senare, när hon blivit starkare, och då även visa henne med pass eftersom hon är femgångare. Men nu fokuserar vi på fyrgång, förklarar Fredrik som också berättar att det inför 2025 ser ut att bli en satsning mot sporten.

  Men först och främst väntar vila för stoet.
  – Hon är sju år men hon är riden som en normal 6-åring. Hon är inriden ett år senare än vad man brukar göra när man har ett lovande ämne. Så jag räknar henne som 6-åring och det är hennes första tävlingssäsong så nu blir det vila.

  Trodde du att ni skulle ta er till en b-final på hennes första SM?
  – Jag har hela tiden vetat att poängen finns i henne. Hon gjorde 7,13 på sin första start och 7,03 strax efter. Men det är just det att hon mentalt verkligen måste vara med mig då. I nya situationer går hon gärna in i sin bubbla och låser sig, stänger in sig och vågar inte ta för sig. Så jag är jättenöjd med henne och hur hon tagit SM. Det är stort och mycket att titta på för oerfaren häst.

  Ridsport digital

  99:- i månaden