Hästägartips
4 oktober 2024 06:10
Ridsportplus

Tre röster: Så hanterar vi pälssättningen

PälsJust nu sätter hästarna vinterpäls för fulla muggar. Ridsport har pratat med tre personer som delar med sig om sina tankar kring träning och foder när det vankas pälssättning.

Tre röster: Så hanterar vi pälssättningen
Nu sätter många hästar vinterpäls. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Nu är det dags för pälsbyte. Ridsport har frågat tre personer om hur de tänker kring sitt upplägg när hästen sätter vinterpäls.

    ”Ge bra med protein”

    Linda Andersson, veterinär på Saxtorps hästklinik i Skåne.

    Lindany
    Veterinär Linda Andersson Foto: Privat

    – Jag brukar bara säga att man ska ge bra med protein. Om man vet att ens häst brukar vara påverkad så ska man ge protein innan fällningen kommer igång. Klippa om det behövs och anpassa ridningen efter hur hästen påverkas. Det är viktigt att se till hästens allmäntillstånd.

    – Om hästen inte får tillräckligt med energi från sitt foder kan den börja tappa i vikt, vilket i sin tur kan leda till ett försvagat immunförsvar och sämre förmåga att stå emot väder och vind och hästen blir lättare mottaglig för sjukdomar.

    ”Var lyhörd”

    Eyvi&sofie
    Eyvindur Mandal och Sofie Fältsjö

    Sofie Fältsjö driver SE-hästar tillsammans med Eyvindur Mandal i östra Småland. 
    – Utöver att ha en bra, individanpassad foderstat hela året tycker jag att det är viktigt att vara lyhörd hur hästarna är.

    – Vissa är precis som vanligt under pälssättning medan andra kan vara betydligt tröttare än vanligt. Jag tycker då att det är viktigt att trappa ner på intensiteten i träningen, kanske låta hästen vila från träning eller ha kortare träningspass.

    ”Får linfröolja”

    5175351c-fb92-4622-a9d1-e0ceef73d0c8
    Lisa Karlsson anpassar träningen under pälssättningsperioden

    Lisa Karlsson är bosatt utanför Vasa i norra Finland och har ett litet inackorderingsstall.

    – De hästar som är märkbart påverkade får lite lugnare period eller en vila under den mest intensiva tiden. Jag undviker hårda träningar de varma dagar om de hunnit sätta tjock päls.

    – Jag försöker såklart se till att hästarna ska få allt de behöver via ett bra grovfoder men de får även linfröolja och B-vitamin året om. Kanske är det ett önsketänkande från mitt håll men tycker det har gett effekt och hästarna är mindre påverkade av pälssättningen.

    Läs mer om päls här