Hästägartips
23 mars 2023 06:20
Ridsportplus

Tuggtid och tänder viktigare än foderval för den äldre hästen

FoderFlocken kan vara viktigare än fodret när en gammal häst ska hålla hullet. Och det är inte alltid bäst med seniorfoder. Här är foderexperternas råd för att hålla den gamla hästen i form – länge.

Tuggtid och tänder viktigare än foderval för den äldre hästen
När hästen blir äldre kan den behöva byta grovfodret mot ett som är tunnare, enklare att tugga och mer lättsmält. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När blir en häst egentligen gammal? Det beror både på ras och individ. Det som är avgörande är hur hästen kan tillgodogöra sig sitt foder.
    – Vi hade en new forestponny som blev 33 år, men har även haft travare som fått dåliga tänder från 13-årsåldern, säger husdjursagronomen Margareta Bendroth.

    Hon berättar att hästens tänder slutar att växa någonstans runt 16-årsåldern. Det kan leda till att hästen får svårigheter att mala fodret och därmed få i sig tillräckligt med näring.
    – Det som påverkar mest är att åsarna i tänderna, de vassa ytorna, blir sämre. Då kan det bli svårt att bearbeta fodret, säger Margareta Bendroth.

    Håll koll på tänderna

    Margareta
    Margareta Bendroth är husdjursagronom och hästrådgivare på Hushållningssällskapet i Sjuhärad. Dessutom är hon hästägare och uppfödare. Hon har haft ett hundratal hästar i sitt stall genom åren.

    Hennes råd  för att hålla äldre hästar i hull är att hålla noga koll på tänderna.
    – Många hästar faller på att tänderna blir för dåliga.

    Dock går det att fodra så att även hästar med tandproblem kan få i sig näring. Det första tipset är att ge fint och tunt grovfoder som är lätt för hästen att tugga och svälja. Näringsrikt grovfoder brukar ha tunnare och finare strån eftersom det tas tidigare. Det kan också vara bra att blötlägga ett torrt hö.

    Äldre hästar får en försämrad ämnesomsättning, vilket gör det viktigt med näringsrikt foder. En tanke kan vara att se om det går att använda hösilage.
    – Det är lite mer lättsmält och hästen kan få ut lite mer näring. Det är också lättare att hitta hösilage som är mer näringsrikt. Välj ett hösilage med högre vätskehalt så behöver du inte blöta det, säger Margareta Bendroth.

    Men vad händer då med hästar som har så dåliga tänder att även lättsmält grovfoder är för mycket?

    Om det går att ge hästen uppblötta lusernpellets är mycket vunnet, menar Margareta Bendroth.
    – Lusern är grovfoder och innehåller fibrer, så det är jättebra. Men om hästen har problem med inre organ, till exempel lever eller njurar, kan det vara en nackdel med den höga kalciumhalten i lusern. Höga halter av kalcium och fosfor kan belasta de inre organen om de inte fungerar optimalt, säger Margareta Bendroth.

    Lusernpellets_11
    Lusernpellets

    Höpellets kan ibland fungera bättre

    Ett alternativ om inte lusernpellets funkar är höpellets, som har en bredare sammansättning vilket kan vara positivt för näringsupptaget, plus att näringsvärdet kan passa bättre i vissa fall.

    Margareta Bendroth rekommenderar att hålla koll på hullet med till exempel ett viktmåttband, det kan gå fort när äldre hästar tappar hull.
    – Kanske ge lite mer olja för att få upp energin. Jag tycker inte att spannmål är fel till äldre hästar, de kan behöva korn för hullet och havre för energin. Man kan även ge dem lite bryggerijäst som ökar matsmältningen.

    Men vad är då bäst – att köpa speciellt seniorfoder eller att blanda själv?
    – Det viktigaste är att hitta den lösning som är bäst för dig och din häst.

    Det kan vara bra att blöta även kraftfodret.
    – Och var inte rädd för att tillsätta betfor, det ger fibrer och kan göra maten smakligare. Vi har haft gamla hästar som surplat och tuggat våra blandningar och det har fungerat bra.

    När det gäller den äldre hästens matsituation gäller det att tänka till.
    – Skapa rutiner så att de kan äta i lugn och ro och inte behöver konkurrera om fodret med andra hästar. Se till så att flocken är trygg, säger Margareta Bendroth.

    Titta på hästens hull

    Det kan behövas en ökning av mängden protein och energi till hästen för att den ska behålla normalt hull.
    – Men titta på hästens hull. Individer är olika lätt- eller svårfödda, det gäller både yngre och äldre hästar, säger Hanna Lann, husdjursagronom och foderrådgivare på St Hippolyt.

    I sin yrkesroll får hon ofta frågor om äldre hästar som blivit bukiga.
    – Både äldre och yngre hästar kan vara bukiga. Det kan finnas orsaker som har att göra med att de är äldre, till exempel att de tränas mindre. Om hästen tränas så den bär sig rätt tränas mag- och ryggmuskler och då blir de sällan bukiga, säger Hanna Lann.

    Bukighet kan också bero på att hästen äter mycket foder som har låg smältbarhet, till exempel halm. Halm är väldigt fiberrikt och kan inte utnyttjas av hästen i så hög grad. Stora mängder foder ska då passera tarmen och tar mycket plats i magen.
    – Det är inte skadligt för hästen att vara bukig för att den äter mycket halm. Jag skulle hellre ge halm och låta den vara lite bukig än att ta bort halmen som kanske behövs för att täcka stråfoderbehovet, säger Hanna Lann.

    Det som påverkar mest är att åsarna i tänderna, de vassa ytorna, blir sämre. Då kan det bli svårt att bearbeta fodret.

    Margareta Bendroth

    Inälsvparasiter kan vara orsaken

    En annan orsak till bukighet kan vara inälvsparasiter, alltså mask.
    – Ofta är de hästarna i underhull, så att man kan se revbenen. De äter men tar inte upp näringen i fodret.

    Eftersom sjukdomen PPID är vanlig hos äldre hästar kan det vara bra att kolla upp att den äldre hästen inte lider av den.
    – Ett symptom på PPID kan vara att hästen blir muskelfattig och det i sin tur kan göra den bukig för att den tap-pat muskler, säger Hanna Lann.

    Sammanfattningsvis är det viktigare med bra hull än hur bukig hästen är.
    – Det är viktigare med bra hullstatus än att hästen har en snygg mage.

    När det gäller mineraler och vitaminer till den äldre hästen berättar Hanna Lann att behovet inte skiljer sig från det hos en yngre häst.
    – Men det är ofta här vi som foderrådgivare hittar brister i foderstaten.

    Det kan handla om att hästägare ger en mindre mängd av en färdig kraftfoderblandning än den rekommenderade givan, eller att mineralblandningen som ges inte täcker hästens behov.
    – Det är jätteviktigt att du tittar på innehållet och ser till att den mängd du ger räcker till för hästens behov.

    Till sist – ska vi ge de färdigblandade seniorfoder som finns på kraftfoderhyllan, eller pytsa ihop själva?
    – Det är alltid viktigast att se till vad hästen behöver och vad fodret innehåller. Utgå från hästens behov, se vad grovfodret innehåller och komplettera med det som saknas. Seniorfoder är ofta framtagna för att passa hästar som tappar hull, men många seniora hästar har det omvända problemet. Om du har en lättfödd seniorhäst kanske ett seniorfoder inte alls är bra. Det är bättre att se till sammansättning och näringsinnehåll än till vad som står på säcken.

    Fakta

    10 VIKTIGA TIPS FÖR UTFODRING AV GAMLA* HÄSTAR:

    1. Ge hästen lugn och ro när den äter.
    2. Låt den gärna få fri tillgång till grovfoder.
    3. Blötlägg hö eller ge ett hösilage med högre vätskehalt.
    4. Skapa trygga rutiner och en trygg flock.
    5. Anpassa fodermedlen. Det kan handla om att hacka eller blöta.
    6. Var uppmärksam på hullet. Äldre hästar kan behöva mer protein och energi.
    7. Kolla tänderna oftare, kanske ett par gånger per år.
    8. Låt hästen få utlopp för sina naturliga beteenden och behov. En häst är en häst även om den är gammal.
    9. Motionera hästen på ett anpassat sätt. Hästar är gjorda för att röra sig.
    10. Ha gärna täcke på den äldre hästen så att inte energin går åt till att hålla den varm.

    Inte bara  behov av mer protein

    Den äldre hästen har lättare att förlora muskelmassa och seniorfoder har som regel högt proteininnehåll för att kompensera för det. En forskningsstudie från 2007 (Ralston) visar att hästar över 20 år fick ett försämrat upptag av protein och fosfor. Dock påverkas muskelmassan även av minskad träning.

    *Med gamla hästar menar vi i detta fall hästar som har dåliga tänder och/eller inte håller hullet.

    Källa: Margareta Bendroth, agronom

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2023.

    Ridsport digital

    99:- i månaden