Sport
30 januari 06:15
Ridsportplus

Ungdomslandslaget bygger muskler för framtiden

LandslagetHästarna lyste med sin frånvaro när landslagsryttare i åldern 13-21 syntes i helgen på Bosön, Riksidrottsförbundets träningsanläggning. Ridsport fick vara med på fystest där knäböj och armhävningar är det som gäller i stället för tölt och pass.

Ungdomslandslaget bygger muskler för framtiden
Åsa Bocké hjälper Inka Kelahaara göra korrekta och raka övningar. Foto: Hege Hellström

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I vanliga fall ser vi dem i vita ridbyxor och kavaj. Men i dag är ungdomslandslaget klädda i tajts och nya glansiga tröjor från sponsorn Fager. Skådeplatsen är inte heller den som den brukar. Ovalbanor och ridhus är utbytt mot Bosön, Riksidrottsförbundets träningsanläggning. Tjejerna från Svenska Islandshästförbundets lag syns i vimlet i den jättelika träningshallen med storvuxna bollsportare och slimmade löpare. Det luktar gummimatta och lite svett.

    Anna Ryberg 14
    Anna Ryberg var på plats på Bosön. Foto: Hege Hellström

    Men varför är hästtjejerna här, på ”idrottsfabriken”?
    – Vi är ju inte berättigade stöd eftersom vår idrott inte är med i OS, men det här kunde vi göra tack vare ett återstartsstöd efter pandemin, säger Islandshästförbundets generalsekreterare Anna Ryberg.
    – Tanken är att vi ska bli ett team, det är otroligt viktigt att man känner sig trygg. Även om det är en individuell idrott ger ett bra team bättre individuella prestationer, säger Anna Ryberg.

    Förra året var det både seniorer och ungdomar som hade landslagshelg på Bosön, i år är det alltså bara ungdomarna. Lagkaptenen Sissel Holmén berättar att det var uppskattat med mixen av föreläsningar och träning.
    – Men man efterfrågade mer uppföljning, så det ska vi försöka ordna, säger Sissel Holmén.

    Amelie Segerström 09
    Amelie Segerström går in på sitt sista år som young rider. Med sin 18-åriga Kopar tog hon 2023 en rad medaljer och målet 2024 är Nordiska Mästerskapen Foto: Hege Hellström

    En av ungdomarna är Amelie Segerström, 21 år, som bland annat har ett NM-guld, två SM-guld och ett VM-brons.
    – Jag är jätteglad att vara här, det är ett himla bra initiativ. Jag är jättetacksam, säger Amelie som dagen innan gjort en operation av handleden(!) men ändå är med på det hon kan.
    15-åriga Hilma Pettersson har fyra hästar hemma på gården och berättar att hon inte hinner träna så mycket avsuttet.
    – Jag försöker gå och springa men har inte riktigt tid, säger Hilma.
    13-åriga Minna Gustavsson, däremot, springer regelbundet och går på gym en gång i veckan.
    – Det är jättekul att få vara här och träffa hela teamet, säger Minna.

    Minna Gustavsson 08
    Minna Gustavsson satsar först på SM och hoppas på att bli uttagen till NM. Bästa hästen heter Konrad, 13 år gammal precis som sin ryttare. Foto: Hege Hellström

    Efter teoretiska lektioner om bland annat antidopning, mental träning och trygg idrott har det blivit dags att drillas av en av Bosöns fysioterapeuter. Det är Åsa Bocké som håller i passet där ungdomarna ska testa sin fysiska förmåga genom olika övningar.
    Först ut är det lite snack.
    – Vi ska sträva efter stabilitet där vi är mjukast, som nacke och mage, och jobba med rörlighet där vi kan vara stela, som i höften och fotlederna, säger Åsa Bocké.

    Ungdomslandslaget Bosön 10
    Det var en hel del teknik. Foto: Hege Hellström

    Första fysiska övningen är knäböj. Övningen avslöjar mycket, inte bara styrka i benen utan även bålstyrkan, eftersom det gäller att inte svanka eller kuta, och inte heller hänga med nacken, utan att hålla ryggen rak.
    När det är dags för armhävningar är Åsa Bocké framme med en pinne för att kolla att kroppen verkligen är rak som en planka. Nacken får inte dippa, det ska vara en rak linje där både rumpa och huvud nuddar pinnen.
    – Armhävningar är bra för nackstyrka, bål och axlar. En jättebra övning, säger Åsa Bocké.

    Ungdomarna, som hittills varit lite blyga och tysta, börjar nu heja på varandra. ”Snyggt!”, ”kom igen”, ”där var ryggen rak”.
    Armhävningarna framkallar en del skratt; att göra dem perfekt är tungt. Det blir bara några per person.
    – Vad säger ni, ska ni klara tre gånger tio till sommaren? Eller ska vi ha tio snygga som mål? frågar Åsa Bocké.
    – Tio gånger två till sommaren, föreslår lagkaptenen Sissel Holmén, och får medhåll och nickningar från de unga ryttarna.

    Dagens svåraste övning (som verkligen bör prövas av läsare där hemma!) är att stå på ett ben, böja på det benet så att man nästan sätter sig ner och räta på det ben som är i luften.
    – Jag vet att det är svårt, men ni bör klara minst 45 grader i enbensböj, säger Åsa Bocké.

    Ungdomslandslaget 2023-2024 05
    Nästan hela ungdomslandslaget var på plats. Foto: Hege Hellström

    Ridsport digital

    99:- i månaden