Porträtt
18 december 2024 06:10
Ridsportplus

Världens första islandshästekipage med full pott i Horse Agility

UnikaNyfikenhet ledde Pernilla Magnusson till hästagility – nu är hon och Best från Knutshyttan det första islandshästekipaget som lyckats ta alla tio certifikat i grenen.

Världens första islandshästekipage med full pott i Horse Agility
Pernilla Magnusson gör det mesta med sina hästar. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Pernilla Magnusson och hennes islandshästar har rönt stora framgångar i grenen Horse Agility. Nyligen blev hon och hennes sto Best från Knutshyttan (f-06, e Berserkur frá Skykkishólmi, u Brún frá Kúskerpi) det första islandshästekipaget att lyckas ta alla av de certifikat som finns i grenen.

    Tillsammans med Dama frá Litla-Hvammi 1 (f-98, e Þrandúr frá Litla-Hvammi I, u Frigg frá Hvassafelli) har Pernilla dessutom varit både världsmästare och europeisk mästare i Equagility, som är en gren i Horse Agility.

    Brett intresse för hästar

    467362784_1285992809379789_4110134228393435521_n
    Pernilla och Sikill när det begav sig.

    Pernilla Magnusson i Järvsö har gjort det mesta med hästar. Hon började sin karriär med dressyr, hoppning och fättävlan. På 90-talet var hon väldigt aktiv på ovalbanorna tillsammans med sin häst Sikill, tillsammans tog de sig hela vägen till NM där de tävlade i T1 och V1.

    Därefter har Pernilla Magnusson ridit western, något som hon sysslat med i 25 år. I dag tävlar Pernilla, förutom western, också i hoppning, dressyr, samt i WE.
    – Jag tycker det mest inom ridsporten är intressant, när jag var liten så sa jag alltid att jag ville lära mig allt om hästar, säger hon och berättar att hemma på gården i Järvsö finns flera hästraser utöver islandshästar representerade, bland annat irländare och fellponnyer.

    2019 gick Pernilla och hennes sambo Birger Sjöberg med i The International Horse Agility Club.
    – Vi hade läst om det på internet och tyckte det lät jätteroligt och spännande, säger Pernilla.

    The International Horse Agility Club har flera tusen medlemmar över världen, och föreningen ägnar sig åt precis det man tror: Agility för hästar.

    Horse Agility är en träningsform och sport där häst och människa tillsammans navigerar genom en hinderbana från marken, liknande agility för hundar. Genom att använda kroppsspråk och signaler guidar människan hästen över, under och genom olika hinder, vilket utvecklar både hästens smidighet, balans och mod samt stärker samarbetet och förtroendet mellan häst och människa.

    I grenen finns det möjlighet att ta certifikat. Totalt finns tio certifikat och de är uppbyggda lite som en utbildningsstege.
    – Till varje certifikat hör fyra moment. Man jobbar hästen från marken och det är en bra introduktion till grenarna, förklarar Pernilla som ganska snart började tävla i Horse Agility.

    Totalt finns tre olika grenar inom Horse Agility: det handlar om OLHA, Liberty och Equagility.

    Fakta

    Grenarna i Horse agility

    Equagility är en träningsform som kombinerar ridning och markarbete, där häst och människa genomför en hinderbana tillsammans. Equagility är en bana med fem moment, som först utförs från marken och sedan sitter man upp och rider samma bana på samma sätt som det utförts från marken. 

    Liberty innebär att hästen är helt lös och leds genom hinderbanan utan grimma eller grimskaft. Här är människans kroppsspråk och röst de enda verktygen för att guida hästen, vilket kräver ett starkt förtroende och en nära relation. Träningen utvecklar samspelet på ett naturligt sätt och ställer höga krav på tillit och tydlig kommunikation.

    OLHA, som står för On Line Horse Agility, är en tävlingsform som genomförs med grimma och grimskaft. Namnet på själva grenen, OLHA; On Line Horse Agility hänvisar till att hästen har grimskaft.

    Alla tre grenarna, OLHA, Liberty och Equagility finns både som tävlingsgrenar digitalt och i fysisk form. 

    Notera att det är grenarna i The International Horse Agility Club, fler varianter finns.

    Pernilla Magnusson tävlade mycket och bara tre år efter hon engagerat sig i grenen lyckades hon bli både världmästare och nordisk mästare tillsammans med sin Dama frá Litla-Hvammi I.

    – Då bestämde jag mig att jag skulle använda min Best från Knutshyttan till att ta certifikaten.
    – Vi tog några certifikat här och där, men det blir svårare och svårare.

    Totalt hade Pernilla Magnusson och Best tagit sex-sju certifikat innan hon bestämde sig för att försöka ta alla. Det är ett fåtal ekipage som tagit alla certifikat hittills, och Pernilla Magnusson och Best blev det första islandshästekipaget i världen som lyckats.
    – Jag tycker det är väldigt roligt med islandshästarna för de är så mångsidiga, sen tycker jag Horse Agility passar islandshästar bra. Extra roligt var det när Dama blev världsmästare och nordisk mästare, då tävlade hon ju mot alla andra raser och blev bäst

    Pernilla Magnusson konstaterar att det är ytterligare en gren för islandshästekipage att förkovra sig i. Hon själv har aldrig tvekat för att testa nya grenar med sina hästar.
    – Islandshästar är mångsidiga och det finns fler möjligheter att tävla än på ovalbana. Jag har också tävlat i westernridning där jag tog brons-, silver- och guldmärke med min islandshäst, berättar Pernilla Magnusson som säger att den svenska westernridningföreningen WRAS är till för alla hästar och ryttare.
    – Jag har tävlat Best i freestyle reining, säger hon.

    Så går det till när du tar certifikat

    För att ta de olika certifikaten i Horse Agility så får man uppgifter, sedan filmar man uppgifterna, skickar in dem och därefter granskas filmerna.

    I det sista certifikatet finns bland annat övningen där föraren och hästen står på varsin sida om två tunnor. Hästen står till en början med nosen mot tunnorna.
    – Sen ska jag be hästen vända, och sen be den backa mellan tunnorna utan att den får slå i tunnorna. Jag tänkte när jag tränade att ”det kommer aldrig gå”. Men hästar är intelligenta och hon förstod att hon inte ska backa in i tunnorna.

    466452800_1032362052026367_2345194019354353987_n
    Även ovalbanegrenarna står på agendan för Pernilla, här med Best. Foto: Privat
    466512465_597846629441215_1692251977732012139_n
    Pernilla gör som tidigare nämnt, det mesta med sina hästar. Foto: Privat

    Och det är både kommunikationen och en ökad förståelse för hästen som Pernilla Magnusson ser som behållningen av grenen. Hon berättar att disciplinen innefattar en hel del miljöträning, men också en hel del om signalgivning.
    – Jag märkte till exempel på vår första tävling att det är jättemycket saker vi måste träna på och att min häst helt enkelt måste vara mer uppmärksam på mig. Sedan förstod vi ganska fort hur vi skulle lägga upp träningen. Det var jätteroligt, säger Pernilla Magnusson som också skrattade berättar att hon själv blivit mycket mer uppmärksam på vad hon ger hästen för signaler allt eftersom hästarna blivit allt mer lyhörda.
    – Jag har fått en helt annan kommunikation med mina hästar än vad jag trodde var möjligt. Jag har blivit mer medveten när hästen vill kommunicera vilket har gjort att jag fått en mer utvecklad relation med mina hästar. Det är den största behållningen.

    Pernilla Magnusson tycker att Horse Agility är ett bra komplement till andra grenar eftersom man i stor utsträckning tränar hästen från marken.
    – Övningarna är också väldigt allsidiga med både vändningar och ryggningar bland annat. Ibland under vintern när jag kanske inte ridit på en månad men jobbat dem i Horse Agility, så när jag suttit upp så har jag märkt att hästarna känns otroligt lösgjorda. Mycket av det man gör från marken får man behållning av sedan och allt detta arbete från marken är mer lösgörande än vad man tror.

    Pernilla Magnusson framhåller också att agility är lätt att träna på hemma, utan att behöva köpa in dyra saker.
    – Det går för det mesta att hitta saker hemma som du kan bygga övningarna av, som bommar, koner och presenningar, säger hon.