Hästägartips
26 december 2024 10:00
Ridsportplus

”Vattentäta täcken ska som regel inte tvättas i mer än 30 grader”

UtrustningMånga ställer nog slentrianmässigt tvättmaskinen på 40 grader. Men utetäcken som ska vara vattentäta kan förstöras av den temperaturen, berättar täckesexperten Sara Dolvander.

”Vattentäta täcken ska som regel inte tvättas i mer än 30 grader”
Dags för täckestvätt? Foot: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Om du lämnar in utetäcken för tvätt är det proffs som sköter tvätten, och det blir rätt temperatur. Men för den som tvättar i en täckesmaskin själv, eller kanske till och med i hemma-tvättmaskinen, finns en hel del goda råd.
    – Vattentäta täcken ska som regel inte tvättas i mer än 30 grader, då förstörs materialet. Helst ska man använda specialtvättmedel, men det går även att använda Grumme tvättsåpa. Att använda vanliga tvättmedel skulle jag avråda från, säger Sara Dolvander, som jobbat med täcken i 28 år. 

    Men viktigare än tvättmedlet är en annan ”ingrediens”: nämligen vattnet.
    – Det är där storleken på tvättmaskinen kommer in. Klämmer du in ett täcke i en liten tvättmaskin blir det inte rent.

    En annan sak att ta med i beräkningen är hur ofta täckena ska tvättas.
    – Om man kan hålla sig till en gång per säsong är det bra för hållbarheten. Samtidigt är det inte bra med stora kockor av lera, det blir som sandpapper på materialet. Utgå från täcket och hästen, säger Sara Dolvander.

    Impregnera efter varje tvätt

    Sarastigsbergsgard
    Sara Dovlander är vd och ägare av Stigsbergs Gård. Där säljer hon täcken, tvättar och impregnerar, plus lagar dem.

    Ett nytt täcke bör hålla två säsonger utan att impregneras, men därefter är det säkrast att impregnera efter varje tvätt.
    – Vi använder sådan impregnering som hälls i tvättmaskinen, då får du medel runt varje fiber, och sedan sköljs överflödet bort. Det går även att impregnera med det medlet i ett vattenbad, men även då ska överflödet sköljas bort.

    Sara Dolvander har ingen egen erfarenhet av sprayer som ska impregnera.
    – Jag använder samma medel som till hästtäckena hemma när jag tvättar jackor, då har jag det i tvättmaskinen där hemma.

    Okej, täcket är rent och impregnerat – vad gör vi av det sedan?
    – Viktigast är att det är helt torrt innan vi lägger undan det. Hos oss hänger det i ett torkrum med avfuktare i ett dygn, och sedan ett dygn i vanlig rumstemperatur. Särskilt tjockare täcken med vattentätt yttermaterial kan börja mögla.

    Att förvara täckena i den påse som följer med vid köp är okej, tycker Sara Dolvander. Men hon föredrar förvaringspåsar i tyg, eller plastbackar som har lite mer luft inuti.
    – Förr när det var jutetäcken kunde de gå sönder om de låg vikta, men nu är materialen så bra att det inte gör något att förvara dem med veck.

    Fakta

    Tvättråd för hästtäcken

    • Tvätta inte regntäcken och vattentäta vintertäcken varmare än 30 grader.
    • Använd inte vanliga tvättmedel, välj specialtvättmedel eller tvättsåpa.
    • Tryck inte in täcket i en för liten maskin, det blir inte rent
    •  Tvätta så sällan du kan, helst bara en gång per säsong.
    • Efter två säsonger bör vattentäta täcken impregneras om.
    • Viktigt att täcket är helt torrt innan det viks ihop och förvaras.

    Så till den lite träliga detaljen: Täcken som går sönder. Kanske är det en hjälpsam hagkamrat som tuggat lite. Det går förstås att lämna in på lagning, men att sy hemma är lite knepigare eftersom det krävs rejäla symaskiner. Det finns också lagningstejp av olika märken.
    – Vi säljer Outdoor Tape, med den kan man laga både täcken och jackor. Det är viktigt att runda av kanterna bara, då blir det svårare för andra hästar att få tag.

    Går då allt att laga?
    – Frontspännen, D-ringar och gjordar är inga konstigheter, de sitter så långt ut på täcket att det går bra att sätta en lapp där. Men en stor tugga vid manken där revan går ända bak till svanslappen är mer kritiskt. Även om man lagar blir täcket aldrig hundra om det handlar om ryggen. Ibland får vi säga ifrån, att det inte är värt att laga täcket, säger Sara Dolvander.

    Hon har varit många år i täckesbranschen och har sett en hel del förändring. Materialen har blivit bättre och både täcken och spännen har blivit lättare. När det gäller trender är det vissa kunder som ska ha årets färg på de dyraste täckena varje år, medan andra låter plånboken få större genomslag. 
    – Under pandemin, som var bra för hästbranschen, sålde vi många top-end-täcken. I de ekonomiska tider vi har just nu säljer vi fler täcken under tusenlappen än över.

    Hästens ”pyjamas” är viktig i Sverige

    En trend som är ganska specifik för Sverige, berättar Sara Dolvander som jobbat i England, är att det är vanligt med kollektivstall här.
    – I Sverige har hästen ofta ett innetäcke inne och sedan ett utetäcke ovanpå i hagen. Jag vet att de är fascinerade i England att vi inte säljer så mycket av 400-grams täcken här i vårt kalla klimat, där går hästarna med sådana dygnet runt när det är kallt. Men här tycker vi det är viktigt att hästen har sin ”pyjamas”, att den inte står med samma täcke dygnet runt.

    Storlek

    Fakta

    Lär dig mer om egenskaperna hos täcken

    • Vattenpelare: Hur vattentätt ett täcke är anges i vattenpelare. Ju högre värde, desto längre tid klarar materialet att hindra vatten från att tränga igenom. Regntäcken har ofta 3 000 mm eller 5 000 mm vattenpelare, ju högre desto mer vattentätt.
    • Andasegenskaper: Anges i MVT (Moisture Vapor Transmission). När värdet ska tas fram utsätts täcket för varm vattenånga, och därefter mäts mängden kondens som släpps igenom. Ett högt värde betyder bra andasfunktion på täcket.
    • Slitstyrka: D står för denier, och anger slitstyrkan i tyget. Vanlig slitstyrka på utetäcken är 600 till 1 680 denier. Ju högre siffra desto tjockare väv, och därmed högre slittålighet. Välj täcke med högt tal om det finns hagkompisar som tuggar täcken.
    • Ripstop: Ripstop innebär att tyget bättre ska stå emot revor. För att få fram effekten används en vävteknik där tjockare tråd vävs in så att det bildas ett rutmönster. Om hästen skulle ta sönder sitt täcke blir det ofta mindre och hålen blir mer lättlagade om materialet har ripstop invävt.
    • Värmeisolering: Fodrets tjocklek mäts i gram. Vanligast är 0 g, 50 g, 100 g, 200g och 300 g, men även 400 g och 500 g förekommer. Måttet avser vikt per kvadratmeter.
    • Material: Vanliga material är nylon och polyester, blandningar mellan dessa förekommer. Gore Tex finns i vissa täcken. Ballistisk nylon är extra slitstarkt. Fodret kan vara fast eller avtagbart och gjort i olika material som fleece, ull, eller bomull. Det vanligaste fodret består av ett luftigt polyestermaterial.