Nyheter
26 april 15:30

Veterinärförbundet i hård kritik mot SVT: ”Bagatelliserar skadlig ridning”

KritikI ett öppet brev framför Sveriges veterinärförbund idag svidande kritik mot SVT:s bemötande av frågor om hästvälfärd i världscupfinalerna i dressyr.

Veterinärförbundet i hård kritik mot SVT: ”Bagatelliserar skadlig ridning”
Under programmet fick SVT frågor kring hästvälfärd. Foto: Istock

– Vi kände att vi måste säga något, säger Tove Särkinen, vice ordförande Sveriges Veterinärförbunds Hästsektion.
– Brevet är riktat till SVT men vi väljer att publicera det offentligt för att lyfta frågan och få en diskussion. 

Påstår att hästen själv orsakar blå tunga

Det kom flera frågor från tittarna om hästvälfärd, som togs upp i ”mellansnacket” under sändningarna i SVT från världscupfinalerna. En av dessa gällde hur man ser på att ryttare som förekommit på bilder som visar att hästarna ridits så att deras tungor blivit blå av syrebrist nu är med i finalen.

Sveriges veterinärförbund vänder sig emot att programledaren och kommentatorn framställer fenomenet som något som orsakas av hästen snarare än av ryttaren. ”Man fråntar ryttaren dennes ansvar och skuldbelägger hästen”, skriver de.

– Det är många av våra medlemmar och andra kolleger bland hästveterinärer ute i landet som har hört av sig. De känner att det vore helt vansinnigt att det här ska få vara oemotsagt, när SVT:s expertkommentator påstår att det är hästarna själva som påverkar så att de får blå tungor, berättar Tove Särkinen.
– De är besvikna på att man från SVT inte är mer pålästa och insatta i debatten som pågår, för om de varit det hade inte tillåtit den här typen av kommentarer.

Strider mot lagstiftning och uppförandekod

Vidare säger man i SVT:s sändningar att just detta att orsaka ”blå tunga” inte är förbjudet enligt reglementet. Men, hävdar Sveriges veterinärförbund, det borde vara underförstått att det inte är tillåtet. Det strider både mot FEI:s Code of Conduct, Svenska ridsportförbundets motsvarighet och även mot svensk djurskyddslagstiftning.

Inom flera av de olika ridsportförbunden pågår ett omfattande arbete kring hästvälfärdsfrågor och Sveriges veterinärförbund understryker att det är viktigt att man belyser de problem som finns öppet och sakligt för att möjliggöra positiva förändringar.

– Vi är oerhört besvikna för att FEI lade ner ärendet med bilderna på hästar med blå tungor. Det är enormt förvånande i det klimat som råder att de inte väljer att hantera det bättre, att de väljer att inte gå på hästarnas linje, säger Tove Särkinen. 

Sveriges veterinärförbund avslutar sitt öppna brev med orden:
”Vi förväntar oss att SVT utgår från gällande uppförandekoder inom hästsporten och den svenska djurskyddslagstiftningen. Det finns ingen anledning för SVT:s kommentatorer att i sändning ursäkta ett beteende som varken är djurskyddsmässigt acceptabelt eller tillåtet.”

Att rida en häst med så hårt tryck mot munnen och i en tvingande huvud-halsposition att det orsakar smärta, blodstas eller skador i munnen ska aldrig bagatelliseras eller försvaras, så som gjordes av SVT:s programledare och kommentator.Sveriges veterinärförbund


Sveriges veterinärförbund skriver:
”Det kan aldrig vara hästens fel att blodförsörjningen till tungan hindras under ridning. Det är inverkan av ryttarens hand, tillsammans med typ av bett, som avgör belastningen på hästens mun. Att rida en häst med så hårt tryck mot munnen och i en tvingande huvud-halsposition att det orsakar smärta, blodstas eller skador i munnen ska därför aldrig bagatelliseras eller försvaras, så som gjordes av SVT:s programledare och kommentator.”

Läs hela det öppna brevet här (PDF).

Ridsport digital

99:- i månaden