Nyheter
19 juni 09:00
Ridsportplus

SM: Nya riktlinjer upprör på sociala medier

SMInga barn i stallarna – det är ett av de direktiv som SIF satt upp inför årets SM, det med hänsyn till hästvälfärden. Den nya riktlinjen har mötts av stor kritik i sociala medier.

SM: Nya riktlinjer upprör på sociala medier
Färre personer i stallarna är en del av arbetet i hästvälfärden. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  I samband med att Svenska Islandshästförbundet publicerat information om hästvälfärden på årets upplaga av SM framkom också att inga barn utan hästskötarbiljett får vistas i stallarna.

  I SIF:s text kring hästvälfärd står:
  I år kommer vi också vara väldigt restriktiva i stallområdet, med tillgänglighet endast för ryttare och hästskötare.

  De nya riktlinjerna har fått hård kritik i kommentarsfält på sociala medier där flera utövare frågar hur förbundet kan komma med sån information så kort inpå tävlingen.

  Flera i kommentarsfältet lyfter logistiska problem med att inte kunna ha med barnen in i stallarna, men också om att den familjära känslan som alltid funnits i samband med islandshästtävlingar riskerar att försvinna.

  En del av kritiken grundar sig också i att informationen inte funnits i samband med anmälan till mästerskapet, utan framkommit först efteråt.
  – Kan man få pengarna tillbaka? frågar sig flera.

  SIF bekräftar att de som vill kommer få pengarna tillbaka.

  I samband med årets SM har SIF vidtagit flera åtgärder gällande hästvälfärden där bland annat samtliga hästar kommer att kontrolleras av domare i collecting ring efter sina starter och i SIF:s tält kommer flera föreläsningar hållas med utgångspunkten hästvälfärd.

  Ridsport digital

  99:- i månaden