Nyheter
20 juni 11:01
Ridsportplus

Snedvriden hästvälfärdsdiskussion enligt SIF

Inför SMDet blev en smärre storm i sociala medier efter att SIF gått ut med informationen om begränsning i stallarna under nästa veckas SM. Nu svarar SIF:s ordförande Ingemar Tapper på kritiken och klargör vad som gäller i frågan kring barn och hästskötarbiljetter.

Snedvriden hästvälfärdsdiskussion enligt SIF
Nu svarar SIF på kritiken mot de nya reglerna som införs på nästa veckas SM. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Svenska Islandshästförbundet (SIF) har meddelat att endast ryttare och hästskötare med biljetter får vistas i stallarna under årets SM. De nya reglerna, publicerade i samband med information om hästvälfärd, har fått hård kritik på sociala medier, något som Ridsport Island rapporterade om tidigare i veckan.

  Många påpekar logistiska problem och oroar sig för att den familjära känslan vid islandshästtävlingar ska försvinna. Kritiken grundar sig även i att informationen inte fanns tillgänglig vid anmälan till mästerskapet. SIF har bekräftat att de som vill kan få sina pengar tillbaka.

  Vi har ställt frågor till SIF:s ordförande Ingemar Tapper, som svarat i mejl.

  Får man en (1) hästskötarbiljett per häst? 

  Man får en hästskötarbiljett per ryttare. Har man fyra eller fler hästar får man ytterligare en.

  Om man vill ha möjlighet att ta med sitt barn in i stallet så får man alltså avsätta denna för barnet?

  Ja.

  Därmed får man alltså avstå ifrån att ha med sig hästskötare?

  Det är upp till ryttarens bedömning vem man vill ha med sig i stallet.

  Det finns ingen åldersgräns för hur små barn som kan tilldelas denna hästskötarackreditering?

  Det finns ingen åldersgräns. Syftet med vår åtgärd är att minimera antalet personer som rör sig i stallområdet inte styra vem ryttaren vill ha med sig på stallområdet. Det är upp till ryttarens bedömning vem man väljer. 

  Kan man köpa till extra ”hästskötarbiljetter”? 

  Nej.

  Har ni gjort överväganden kring detta sett till att det finns ensamstående tävlande som kan behöva ha med sig barn under en tävlingsdag?

  Självklart är det möjligt för ensamstående tävlande att ta med sitt barn till tävlingsplatsen. Det är dock inte rimligt att lämna ett minderårigt barn ensam på tävlingsplatsen under tävlingen. Vår bedömning är att i det fall en ryttare har med sig barn till tävlingsplatsen behöver denne alltid ha någon som kan ansvara barnet under den tid som ryttaren genomför sin tävling. 

  Din beskrivning i mejlet skiljer sig lite från den information vi tog del av från början. Har ni ändrat era formuleringar efter kritiken i sociala medier?

  Vi har inte ändrat någon information i det vi publicerat. Hela syftet med det inlägg vi gjort är och har varit att lyfta fram de åtgärder vi gör inom hästvälfärd. Det är mycket olyckligt att hela diskussionen kommit att handla om helt andra frågor där hästarnas välfärd inte tillgodoses. Jag vet inte vilken information ni syftar på med formuleringen ”vi tog del av från början”.

  Ni hänvisar till hästvälfärden – utveckla gärna hur den förbättras genom att begränsa antalet personer i stallarna?

  Vår bedömning är att genom att begränsa mängden personer som rör sig inom området så ger vi hästarna större möjlighet till lugn och ro. En annan åtgärd med samma syfte som vi vidtagit inom stallområdet är att minska storleken på varje stall vilket också leder till färre personer som rör sig i varje stall. Minskningen av stallens storlek hoppas vi också skall förbättra ventilationen i stallarna. Vi hoppas också på att våra ryttare och hästskötare känner ett ansvar och inte vistas inom stallområdet i onödan.

  Årets SM inleds på tisdag nästa vecka.

  Ridsport digital

  99:- i månaden