Porträtt
22 juli 2023 06:20
Ridsportplus

VM-klar under sitt första år som young rider

VM-året 2023Hon står klar att representera Sverige vid VM under sitt första år som young rider. Det är en landslagsplats som 16-åriga Lára Hesselman Gardarsdottir växt in i.

VM-klar under sitt första år som young rider
Lára och Álfur från Knutshyttan. Foto: Sabina Svenningsson/photohestur

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att Lára Hesselman Gardarsdotter skulle bli en hästtjej förstod nog många tidigt. Hemma på gården Knutshyttan där Lára växt upp bedrivs en av Sveriges mest framgångsrika avelsgårdar. Hästarna blev en naturlig del av Láras liv, och som sjuåring fick hon sin första häst. Stoet Lava från Lindgården (f -06, e Frami från Häringe, u Elding från Säläng) kom att lägga grunden till Láras hästintresse, även om hon långt tidigare var bekant med hästryggen.

– Jag brukade sitta framför pappa i sadeln som liten, berättar Lára.
– Lava var inte den flottaste och för det mesta red vi runt i lite passtaktig tölt, men vi hade så kul och hon kommer alltid vara en häst nära mitt hjärta.

En ny kompanjon i Álfur

2011 föddes Álfur från Knutshyttan (f -11, e Prins från Knutshyttan, u Álfadis från Åleby) på gården, som sedan visades av Gardar Gislason som femåring innan ekipaget äntrade tävlingsbanan när Álfur var sex och sju år. Redan från start var Álfur Láras häst, men under de tidiga åren av Álfurs karriär som ridhäst var det på tapeten att han skulle säjas.

Lara Gardarsdotter Lava
2015 red Lára sin första tävling, givetvis i sadeln på Lava. Foto: Privat

– Han var för stor för mig vid den tidpunkten, berättar Lára om valacken som hon beskriver som en stor häst som alltid ställer upp och gör sitt bästa.

Någon försäljning blev det trots allt inte, utan i stället började Lára rida valacken allt mer och 2019 tog ekipagets gemensamma tävlingskarriär så smått fart.

– Nu har vi varit ett team i ungefär fyra år och utvecklats en hel del sedan dess. Vi har lärt oss hur vi båda fungerar och ridit samman oss mer och mer. Att jag har fått utvecklats tillsammans med honom är något jag är väldigt tacksam över, och han har lärt mig otroligt mycket som ryttare. 

Klara för VM

Somrarna hemma på gården är fyllda av hästar då Lára hjälper till med träningen av de 35-tal hästarna som finns på gården. Men i år är det speciellt. Under sitt första år som young rider har Lára blivit uttagen till landslaget för att representera Sverige under VM i augusti, tillsammans med Álfur. Ekipaget, som tog guld i både fyrgång och T1 på årets SM, har visat att de är ett av landets bästa ungdomsekipage.

– Det känns otroligt kul och det är en ära att få åka till Holland med min ”bästa kompis”. Jag tycker att det ska bli väldigt häftigt att få tävla på en sådan arena och jag tror det kommer vara ett minne för livet oavsett hur det går. 2019 var jag i Berlin som publik och där var det en sådan häftig stämning där så det hoppas jag på nu också.

Lara Gardarsdottir Alfur
Foto: Jens Carlsson

Förra året var Láras första som landslagsmedlem, då som junior och tävlande på NM på Åland. Att i år representera Sverige vid VM, som young rider, hoppas Lára blir en liknande upplevelse som den i fjol.

– Det var så minnesvärda och roliga dagar där tillsammans med laget, vilket jag ser fram emot nu med.  

Samspelet i fokus

Under sina 16 år har Lára hunnit rida en uppsjö av hästar, och i träningen menar Lára att det gäller att anpassa sin ridning och kommunikation efter vilken typ av individ hästen är, men också efter dagsfrom. Samspelet är alltid i fokus.

– Alla hästar är olika och utvecklas på olika sätt, i olika tempon och det tycker jag är viktigt att ta hänsyn till, berättar Lára som flitigt varierar var hon rider och vad hon tränar på.

Samspelet mellan Lára och Álfur bygger på den relation de byggt, att de känner varandra innan och utan.

– Vi tycker båda två att det är kul att vara inne på banan tillsammans. Sedan har vi ett bra team bakom också som gör så att vi kan prestera så bra som möjligt, jag tror det är väldigt viktigt. 

Lara Gardarsdottir Hesselman Alfur Från Knutshyttan15
Lára och Álfur under NM 2022. Foto: Sandra Nordin Johansson

Toppar formen inför VM

Efter SM har Álfur haft en period av aktiv vila innan träningen nu är återupptagen med detaljer i fokus.

– Jag försöker se till att vi är i en bra form väl på VM. Det blir att rida ut ganska mycket då det är hans favorit – vi försöker förbereda oss det bästa vi kan för vår uppgift, säger Lára som tror på hård konkurrens på VM. Målet är att få lärdomar och fina dagar, oavsett resultat.
– Jag vill rida in på banan och bara njuta av att vara där och att vi gör vårt bästa tillsammans.

Tema: Uppladdning inför VM (17)

Ridsport digital

99:- i månaden