Nyheter
31 januari 06:02
Ridsportplus

Allt fler hästar inblandade i trafikolyckor

OlyckorAntalet trafikolyckor som drabbade hästar i Sverige under 2023 ökade med hela 50 procent jämfört med året innan. Det kommer fram i ny statistik från ett försäkringsbolag.

Allt fler hästar inblandade i trafikolyckor
Agria ser en oroande trend. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det är försäkringsbolaget Agria som berättar om statistiken i ett pressmeddelande. Det handlar om olyckor där hästar är inblandade både på vägar och i tågtrafik.

  Statistiken om påkörda hästar omfattar olika slags situationer som till exempel att en häste har kommit lös, blivit påkörd vid ridning eller åkt i en transport när olyckan var framme. 
  – Underlaget bygger på ganska fåtal hästar men den stora ökningen i sig själv är förvånansvärd. Vi kan inte se någon direkt anledning och hade självklart hellre sett en minskning, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef för häst på Agria, i pressmeddelandet.

  Totalt handlar det om 21 hästar som har varit försäkrade hos Agria som har ungefär en tredjedel av Sveriges hästar försäkrade.

  Ridsport rapporterar regelbundet om trafikolyckor av olika slag där hästar har varit inblandade, bland annat denna i början av januari och den här så sent som i förra veckan.

  Ridsport digital

  99:- i månaden