Nyheter
11 februari 09:21

Allvarlig kritik mot ridlärarutbildning

Åtgärder krävs/UppdateradEleverna får inte alltid veta när de examineras, betygssättningen ifrågasätts, och det finns brister i dokumentationen. Så lyder kritiken mot skolan som bedriver vuxenutbildning inom häst.

Allvarlig kritik mot ridlärarutbildning
Skolan får kritik. Foto: Istock

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Det är Vreta Utbildningscentrum i Östergötland som får den allvarliga kritiken från Myndigheten från Yrkeshögskolan. Ärendet startades efter att myndigheten fått
signaler om brister i utbildningen.

Utbildningsanordnaren har bland annat brustit i tillämpningen av kunskapskontroller och betygssättning i kursen Hoppning A, skriver myndigheten.

I klartext handlar det om att kursens lärare har gjort miniexaminationer på de studerande under kursens gång, i stället för att ha ett tydligt examinationstillfälle. Därmed har studenterna inte vetat när de blivit betygssatta.

Fick inte chans att hoppa för VG

I en kursutvärdering har studenterna också svarat att de inte varit tillräckligt förberedda på att hoppa på den höjd som de sedan blivit examinerade i, eller att deras hästar inte klarat av det. Därför fick inte alla studerande möjlighet att hoppa för betyget VG.

Myndigheten skriver vidare att kursmålen och betygskriterierna i kursplanerna för kurserna Hoppning A och Hoppning B inte är utformade så att de kan säkerställa en rättssäker betygssättning.

Tydliga kursmål saknas

En studerande ska kunna veta vad denna ska prestera för att få betyget Godkänt. Skolan skriver att ett kriterium för Godkänt är att ”den studerande rider olika hästar med god sits i rätt tempo, takt och balans och med rätt personlig utrustning”, men myndigheten skriver att det är ett exempel, inte ett lärandemål.

Skolan får också kritik för sen inrapportering av betyg.

Måste betala tillbaka bidrag

Ännu en kritik gäller en student som gjorde ett studieuppehåll men som ändå låg kvar i skolans rapporteringssystem och betygsattes, med Icke Godkänt. Skolan fick också statsbidrag på 80 100 kr för studenten under studieuppehållet. Dessa pengar ska nu betalas tillbaka.

Vreta utbildningscentrum drivs av Östergötlands läns landsting och måste meddela senast 2 april hur de olika bristerna har åtgärdats.

Ridsport har sökt ansvariga på utbildningen och fått följande skriftliga kommentar från Karin Hedell, enhetschef häst:

”Skolan ser allvarligt på den kritik som är riktad mot yrkeshögskoleutbildningen Ridlärare. Skolan har kontakt med YH myndigheten i ärendet och kommer att arbeta vidare med att se över rutiner och styrdokument, bland annat kring dokumentation av studieuppehåll och betygsättning.”